VALENTINO, Master romantične pojave i gracilne siluete stavlja ispred nas izazov kako da se igramo grafike, a ostanemo ženstvene. Modna fikcija postala je realnost pod reflektorima na pisti Pariza. Op art monohromnih linija, primijenjenih na tunikama, dugim suknjama i džemperima, dekorativna elegancija i suptilna čipke provocira iz sjenke, a po neka boja breskve, crvene ili tirkiza na momente budi kolekciju iz crno-bijele monohromne uspavanke.

Nostalgija i savremena, pristojno zavodljiva, stidljivo promiskuitetna, ovako dvojna funkcioniše i samim tim nikuda ne ide – takvu je kreirala Miucia Prada! U korijenu MIU MIU kolekcije su ’70te, ali i dvostruka ženska ličnost. Ona je djevojčica i mama u isto vrijeme. Dugmad na suknjama visokog struka, zakopčana velikom kragnom u interpretaciji djevojčice, a onda kratki sakoi, animal print, apstrakt žirafe te leopard šara, izazovna zmijska koža u crvenoj, plavoj i sjajnoj crnoj, optička igra na teškim vunenim kaputima… sve to kruniše prenaglašen nakit sa kojim postaje „velika“ – da se uređuje. Miucia bez bojazni eksperimentiše! Slogan kolekcije glasi „Zadovoljstvo je naš biznis“. Reflektori upiru na ludilo (ne)svrstanih tkanina koje se uklapaju sasvim stabilno.

I poslije tri godine staža u Yves SAINT LAURENTu, Heidi Slimane nastavlja u maniru „rocketing-a“ i elegantnog grunge-a. Zvono suknje od tila na krug prate tvid blejzeri do struka i kožne jakne sa više rajfešlusa, mikro-mini suknje, krzneni kaputi, šljokaste haljine za zabavu, dramatična šminka, modeli od leptirice do vamp kraljice tamnog pravca na kraju začinjeno visokim petama sa šiljcima. Apsolutni Rock’n’roll i hard doll. Tek u detaljima nazire se prošlost Saint Laurent-a u crnom štofu koji lagano pada, saten reverima, polka tačkicama, dugom blejzeru te upeglanim košuljama.

Intrigantna pojava sofisticiranog glamura ’80ih, crno na bijelo, arhetip šešira, ženski smoking, lepršava svilena haljina, zvonarice na visini. Kožno, lakovano, svileno… Emanuel Ungaro. Na drugoj strani, Britanska dizajnerka Stella Mc CartneySlavi slobodu i još uvijek izučava klasiku. Ona zna kako da oslobodi žensku siluetu i prilagodi da se ista osjeća leženo i prirodno. Njoj je komotno u blejzeru i trapericama jednako u vezenoj haljini koja pada.

tagged in pista