Milo Radonjic

Milo Radonjić

CHIWELOOK: Od trenutka stupanja na javnu scenu kao tv prezenter do danas – sa statusom autora, kako bi izgledao „time-lapse“ Vašeg stila?

MILO: Time lapse mog stila obiluje varijacijama, odstupanjima i kontradiktornostima. Pretpostavljam da mijenjanje sopstvenog stila biva slično mijenjanju epoha u umjetnosti, samo što proces napreduje mnogo brže. Isto kao što je svaka epoha različita onoj koja je prethodila, tako je i svaka promjena u stilu prilično kontrastna onoj prije nje. To ne znači da smo karakterno slabi, znači da smo dovoljno jaki da umijemo da se mijenjamo.

Kad govorim o stilu u smislu onoga šta sam oblačio godinama unazad, ključna razlika i konstantna promjena jesu boje. Sjećam se kako je nekad sve bilo šareno, i kako je to šarenilo izrađalo najrazličitije momente. Polako i spontano (valjda kako sam sazrijevao), šarenilo je počelo da odbacuje određene djelove sebe i da kompletnu sliku sačinjava samo iz nekolike boje. Mislim da su upravo te naizgled jednolične boje moja trenutna stilska fascinacija.

Sve to dovodim u vezu sa uvijek trenutnim raspolozenjem, koje, kad govorimo o stilu, ide obrnuto proporcionalno. Onda kada smo srećni, veseli, zadovoljni, ispunjeni, nosimo tamnije, jednoličnije, svedenije, kako bismo balansirali ono što je spolja i ono što je iznutra. Sad sam valjda smiren i zadovoljan. Zato često nosim jednostavne sive, crne, bijele i zemljane kombinacije.

Svakako, smatram da u svakom momentu muzika koju slušate nužno utiče na Vaš stil. Evo kako sam reflektovao muziku koju slušam:
1. Pink Floyd – Comfortably numb
2. Scissor Sisters – Fire with fre
3. Rufus Wainwright – Going to a town
4. Jessie Ware – Champagne kisses
5. Hozier – Take me to Church

1

2

CHIWELOOK: Javna scena (ne)dozvoljava kodeks oblačenja…?

MILO:  Javna scena podrazumijeva kodeks oblačenja. Međutim, smatram da je ovo jedan od rijetkih kodeksa koji je individualan, i nema opšte utemeljena uporišta. Pored posla kojim se javna ličnost bavi, određuje je, i na neki način preporučuje sopstveni stil. Uvijek ističem da je ovo svijet vizuelnog, i da, ma koliko to površno moglo zazvučati, u velikom broju slučajeva ono što vidimo spolja odlučuje da li ćemo zaviriti unutra.

CHIWELOOK: Šta je stil i šta je njegov glavni adut?

MILO: Stil je forma puna sadržine. Stil je sve – ono kako izgledamo i ono kako to izgledanje emitujemo.
Smatram da su glavni aduti stila šarm i umijeće kombinovanja. Zablude su da dobar stil nužno iziskuje i veliku količinu novca. Međutim, zabluda je i da je dobar stil besplatan. Međutim, ukoliko umijemo kombinovati kako treba, onda si stil možemo i priuštiti.

3

CHIWELOOK: Na (prepoznatljiv) stil utiču razni faktori. Koji su bili primarni u Vašem slučaju?

MILO: Mislim da je primarni faktor koji je u određenoj mjeri definisao moj stil zapravo Kotor. Grad u kojem sam rođen, u kojem vješto skrivam pregršt uspomena, a opet ih uvijek nosim sa sobom. Kad istovremeno na dlanovima imate more, planine, vjetar, vatru i milion očiju koje sa svih prozora posmatraju šta se dešava, a u tom momentu bivaju svjesne da ne postupaju kako treba, onda imate sasvim dovoljno iskustva koje će sigurno izroditi nešto jedinstveno.

Pored već dovoljno inspirativnog Kotora, ono što mi je pomoglo u izgradnji sopstvenog stila jeste svaka vrsta akademskog i profesionalnog usavršavanja. (Inteligent is the new stylish.) Kad sebe nadograđujete iznutra, budite sigurni da će se to odraziti i na ono što predstavljate spolja.

CHIWELOOK: Koliko je Istanbul inspirativan sa kulturološke strane? Da li ste imali priliku da se sretnete sa njihovim izvornim kostimima?

MILO: Sa kulturološke strane Istanbul je veoma inspirativan i izazovan grad. Grad kontrasta, kako sam ga u jednom od svojih blogova nazvao. Fascinantno je kako na jednom izuzetno malom prostoru u ovom gradu možete vidjeti apsolutne krajnosti. To je najočiglednije kad posmatrate stil, u pravom smislu izraza.
U istoj ulici ćete uočiti konzervativce, tradicionaliste, pro-evropski orjentisane osobe, pobornike šunda, super kiča, minimaliste, kao i najezdu hipstera. Istanbulu nikako ne biste mogli suditi prema njegovim koricama. Jer na tim koricama se nalazi sve.

4

“…Dovoljno jaki da umijemo da se mijenjamo!”

IZA PARAVANA

CHIWELOOK: Čime volite da začinite kombinaciju za specijalne prilike?

MILO:  Kombinaciju za specijalne prilike ne začinjavam. Nekad jesam, leptir mašnama i sličnim aksesoarima. Sva dosadašnja iskustva su mi ukazala na to da je manje zapravo više. (Less is more.) Zato će moja kombinacija za specijalne prilike biti sasvim minimalistička.

CHIWELOOK: Koji su bili simboli mode Vašeg djetinjstva?

MILO: Moje djetinjstvo nije bilo obilježeno simbolima mode, kada je izgradnja mog stila u pitanju. Što se generalnog modnog poretka tiče, jeste, kao što i svako doba jeste. To uviđam sada kad gledam sopstvene fotografije iz djetinjstva i analiziram “duh vremena” koje one nose. Međutim, u toj bezbrižnosti nijesam mario za simbile mode, kombinovanje boja i materijala, prikladnost onoga što sam obukao onda kada sam negdje išao.
Modne ikone, kao i svaki drugi model ponašanja koji treba pratiti za mene su predstavljala moja braća, na koju se i danas iz više razloga ugledam.

 CHIWELOOK:„Moja moda“ u tri koraka:

1) Budite informisani, i sigurni u ono o čemu govorite.

2) Budite šarmantni, i imajte neočekivan pristup onome čemu pristupate.

3) Mirišite dobro.

CHIWELOOK: Kada ste poslednji put poklekli pred trendom? J Koji komad je bio neodoljiv a veoma rasprostranjen?

MILO:  Posljednji put sam poklekao pred trendom onda kada sam kupio Nike Air Force patike.
U određenom momentu vas uopšte nije briga što postajete dio stada koje može izgledati uniformisano. Naprotiv, to vam biva izazov da noseći određen odjevni predmet na sebi svojstven način izgledate drugačije od onoga ko se obukao slično ili isto kao vi.
Nije do toga šta nosite, nego do toga kako to nešto iznesete.

 CHIWELOOK:Omiljeni dizajner, aksesoar i parfem?

MILO: Dizajner: Dolce & Gabbana / Tom Ford
Aksesoar: Sat / Torba
Parfem: Dsquared – HeWood / Abercrombie & Fitch – Fierce

 

Pripremila: Jeannine