Ona je nova Amelie zagonetnog pogleda, šarmantnih trepavica sa osmijehom koji golica moju misao danas: ko je ta mala djevojčica za par godina, deceniju? Ne pitam se ovo bezveze, podsjeća na mene malu ili sve nas male, kad je cijeli svijet bio tako dalek, a nikad bliži u mislima, maštala sam, otvarala razna polja kroz hodnike zamišljanja, u nekima sam bila slikarka, u drugima pjesnikinja, u 6758.. advokatica. Razne sam uloge birala, birajući majkin i tetkin nakit iz škrinja, đinđuve na štipaljke i sandale broj 40 kada mi je stopalo, baš kao i Sofi sada, dosezalo tačno do pola tih rimljanki sa zlatnom podlogom. Neke slike se ne brišu gumicom iz sjećanja, one su utisnuti utisci estetskih djelovanja, sabranih osjećanja.

Baš zato biram da pišem o Sofi – novoj Amelie, koju ću nadam se, uskoro i upoznati. Za sada su njen rad i jedna fotografija učinili da se pokrene lavina razmišljanja o tome Šta smo postali kada smo odrasli do cijelog broja cipela naših roditelja?

Parizanka Sofi

Ko je koga tu pretekao, i šta se desilo u međuvremenu tokom odrastanja… Mislim o tome – o čemu misli Sofi sada? Da joj je bezbrižno u glavi – ne sumnjam, jer pogled koji nam šalje plijeni nestvarnošću i melanholijom djetinjstva. Sofi je za Čiviluk skrojila svoju prvu lutku. Osmislila je neki lik, samo njoj jasan i važan, a kreacija… Bez pretjerivanja, ova Parižanka je buduća Mary Katrantzou. Kolažirala je haljinu od papira u boji, ukrasnog papira koji koristi kada pakuje rođendanske poklone drugarima iz zabavišta, a neke je i ofarbala flomasterima. Tri tehnike, misao jedna – Ona je već izabrala, biće kreativna! I zašto bi uopšte postojala neka prepreka? Podižemo obrvu sve oko nje, jer naš svakodnevni office nije bajka, a lutke smo davno zaključale u podrume. Ali sada se zaista pitam, ZAŠTO NE?

U Sofinom pogledu i izrazu njene prve kreacije ima jedna jasna poruka: Maštajte, budite kreativni i slobodni, kao ja! Pa da, to ni malo ne košta osim okeansko duboke želje da se stane u najmanje cipele. Probajte.

I, ko je imun na ovakav, iskren osmijeh?

Izujte se, mašta na izvol’te, radosti u zagrljaj!