AlexaChungKada vidite ovu djevojku, da li pomislite da je kupoholičarka? Kako je sebe okarakterisala, Alexa Chung, modna muse, model, DJ-ka, zvijezda društvenih mreža Insta i Tvita.

Vodeća asocijacija na kupovinu jeste garderoba, a onda oblak iznad glave, u njemu djevojka sa XL naočarima, natapiranom kosom i kesama do ramena. Da li se neko pitao šta je sa zaluđenicima među knjiškim redovima u knjižarama, dezert-manijacima u slastičarama, onima koji noće u  hipermarketima, postmodernizovanim zagovornicima zdravog života u još „zdravijim“ trgovinama ? Šta trgujete danas? Kupovina je najčešće potreba, ali i zadovoljstvo. Međutim, nekada se u kupovini pređe mjera i to oslikava unutrašnji disbalans.

Nekoliko dana nakon 1. u mjesecu, već trećina novčane mučnine je na izmaku, a nekome osmijeh do uva pred platu 🙂 Balans! Idealna riječ u kojoj leži spas. Kao žrtve proizvoda koji se umnožavaju svojim ukusima, a sadržaj ostaje isti, kako opstajemo u (ne)miru sa novčanikom i potrebama našeg ega. Hm. Ostanite nasamo sa onim šta želite. Da li je to materija ili duh?

Nekada je jedna kocka „Najljepše želje“ imala svoj dupli omot (folija+žuti papir) i to ne slučajno, znao se proces „“otpakivanja“ jedne-jedine kocke koja vodi do zaslađenja. I svi smo imali strpljenja. Danas, cijela čokolada od stotinak grama i, ništa. A preliva od jagode i zaliva od karamele, keks iznutra i badem spolja… riznica izbora. Ne trebaš da želiš, želja se nameće sama. Dokoličarenje? Slastičarenje… Na kojoj  smo frekvenciji sada? Posjed materijalnih stvari, onih koje ćete nositi ili u sekundi pojesti, šta one znače. Opet ja – nasamo sa znakom pitanja. Novi pasus, nova otkrivanja…

Na optužničkoj klupi za kupoholičarenje, često nezasluženo sjede upravo – žene. One što obožavaju dekorativu izloga, grle lutke, udišu parfeme po pola časa, šetaju od reda do reda cipela birajući da li su classy dama ili smjela ekstravagantkinja. Ceger prazan, novčanik svira, dokoličarenje ne da mira. Žarko želim jedan naslov sa police u obližnjoj knjižari i jedva čekam sljedeći Prvi. A Vi?

I na kraju, kupoholičarenje, dokoličarenje, ČIVILUČARENJE – aktuelno ovih dana, ostanite sa nama! 😉