izmedju dvije vatre 5

Jedna od „onih“ dama koje ne robuju trendovanju ali se njena ličnost jasno reflektuje kroz svakodnevno odijevanje. Profesija joj dozvoljava da eksperimentiše u različitim ulogama i kostimima, a šta je privatno inspiriše za stil koji posjeduje, saznajemo nakon što je okačlila svoj kožnjak o čiviluk. Počinje dijalog.

U gostima: Žana Gardašević Bulatović, mlada majka i supruga, crnogorska pozorišna glumica, poklonica prirode i polaznik pravih vrijednosti kulture i umjetnosti, te poimanja ljepote. Magistrirala je kulturološke studije u Beogradu, ali i par životnih uloga u međuvremenu.

CHIWELOOK: Nakon Vaše kraće pauze u karijeri, na sceni je novi „Komad“. Šta ste u međuvremenu saznali kao umjetnica i kao žena? Ko je Hana?

ŽANA: Početkom decembra 2014. Godine imala sam premijeru predstave „Komad“ u organizaciji „Art 365“. Hana, lik na kojem sam radila mjesec i po dana i danas pola godine kasnije, je u jednom segmentu vrlo slična meni. Majka i glumica, te da li te dvije, naizgled oprečne „profesije“ mogu da se ujedine. Nakon moje produktivne faze od skoro četiri godine vratila sam se radu. I prije nego sam počela da radim a pogotovo danas, smatram da su predrasude da žena ne može biti jednako posvećena poslu i porodici. Neuporedivo je teža organizacija sada nego ranije ali spoznaja sopstvenih kapaciteta razvučenih između „dvije vatre“ je moje najvažnije dostignuće u ovom periodu.

CHIWELOOK: Kada ste otkrili umjetnost u sebi?

ŽANA: Smatram da se umjetnost u sebi osjeća, a otkriva se onda kad počneš sobom da se baviš kroz umjetnost. Takav je bio moj put.

CHIWELOOK: Da li Vas profesionalni angažman otima ili približava najbližima?

ŽANA: Profesionalni angažman dok god je pozitivan i svrsishodan on me je uvijek približavao najbližima, zato mi je danas važno da radim ono što će mi dati novi zamajac za rad na sebi, promjene i novu energiju.

CHIWELOOK: Aplauz čini da se osjećate?

ŽANA: U mojoj profesiji ništa nije toliko važno koliko publika, njihovo aktivno prisustvo, reakcije i na kraju prihvatanje onoga što smo radili. Publika se ne da podmititi, oni se ne daju zavesti tako lako i zato je aplauz najveća nagrada glumcu. Ništa nije toliko značajno, uzbudljivo i ništa više i brže ne puni baterije za dalje kao pozitivan sud publike.

uvodna 6

CHIWELOOK: Najveći izvor Vaše radosti je…?

ŽANA: Jednostavno, sve stane u jednoj riječi: porodica!

CHIWELOOK: „Vrijeme će izliječiti sve. Ali šta ako se vrijeme razboljelo?“ Da li se vodite određenom formulom za održavanje zdravog duha? Da li su i čiji postulati  uticali na Vaš stil i stav?

ŽANA: Ne priznajem idolopoklonstvo i smatram da nijedan pojedinac nije apsolutno uticao na moj životni stav i stil. Ali osobe čije činjenje i izgovorene riječi cijenim su moji roditelji i profesor glume.

CHIWELOOK: U kom grmu leži samopouzdanje ostvarene žene?

ŽANA: Samopouzdanje ostvarene žene leži u grmu ljubavi!

3

IZA PARAVANA

CHIWELOOK: Da li i kako ispoljavate svoju ličnost kroz modu?

ŽANA: Vjerujem da je stil oblačenja usko povezan sa ličnošću…i ličnost i stil prolazi kroz razne faze tokom vremena. Smatram da odijelo nipošto ne čini čovjeka ali zasigurno dosta govori o njemu. Dominacija boja u odijevanju, dezeni, materijali i krojevi koje preferira osoba itekako govori o kome je riječ. Takođe smatram da opsesija isključivo brendiranom garderobom ne govori o socijalnom statusu pojedinca koliko o psihološkom profilu ličnosti. Moja definicija života uopšte, a time i mode, je u jednostavnosti i umjerenosti.

Jednostavnost i svedenost ukrašena nekim karakterističnim detaljem je ono sto čini da se osjećam dobro.

CHIWELOOK: Koji su bili simboli mode Vašeg djetinjstva?

ŽANA: Simboli mode mog djetinjstva vezani su za ručne radove. Čuvena Burda, Singerica i mašta tetke i ujne činile su da djetinjstvo pamtim, između ostalog, po iščekivanju novih kreacija za sestre i mene. Te modne komade upotpunjavali su pleteni džemperi i heklane kragne koje su bile babinih ruku djelo.  Uz pomenuto, filmovi i muzika  uticali su na moj modni stil tinejdžerke koji je uvijek bio primjeren uzrastu u kojem sam bila.

1

CHIWELOOK: „Moja moda“ u tri koraka:

1) Pozitivno mišljenje

2) Osmijeh

3) Miris svježine

CHIWELOOK: Dnevna doza Vašeg uređivanja sadržana je u…?

ŽANA: Iznad svega volim prirodan “look”. Važno je da žena vodi računa o svojoj koži i da je njeguje na najbolji mogući način. Zato veliku pažnju posvećujem osnovnoj njezi svog lica, koje zbog posla kojim se bavim, trpi veliku količinu šminke. Važno mi je da ga, nakon dubinskog čišćenja, nahranim kvalitetnom kremom. Od šminke koristim lagane pudere, maskaru, rumenilo i sjaj za usne.

CHIWELOOK: Pokoravate li se modnim zakonima ili ih pak ignorišete stvarajući svoje?

ŽANA: Ni po koju cijenu se ne pokoravam modnim zakonima, to jednostavno nije u mom karakteru. Moda je rezervisana za mase ali, vrlo često smo prinuđeni da moramo imati trendi modele u svom ormaru. Ne pristajem da oni i kod mene budu isključivo to naprotiv, komad garderobe na sebi volim da bude poseban – na moj način.

CHIWELOOK: Kako vidite budućnost savremenog odijevanja?

ŽANA: Budućnost savremenog odijevanja vidim u još većoj uniformisanosti i izvještačenosti, nažalost.

CHIWELOOK: Omiljeni dizajner, aksesoar i parfem?

ŽANA: Vera Wang, Carolina Herrera, filigransko srebro, Miyake.

10

 

 Pripremila: Jana Radonjić