CHANEL PARIS-SALZBURG PRE-FALL 2015 SHOW, Salzburg

Posljednjih godina aktuelna je rasprava na temu da li je visoka moda – haute couture ustvari umjetnost? Za većinu umjetnika ovo nije nikakva dilema jer dileme-nema, moda jeste „stvar“ tržišta, kupovni element, potrošna stvar. Umjetnost je duhovna religija, za one koji vjeruju da umjetničko djelo posjeduje auru te živi vječno i to ga čini jedinstvenim. U korak sa savremenostima i bićima koje ona rađa, stvorili su se uslovi za razne modne interpretacije koje se graniče sa umjetničkim. John Galliano, ekstravagantna barokna figura, od septembra 2014. kreativni urednik Maison Martin Margiela, skrojio je brojne komade visoke mode koji to potvrđuju. Pa ako je skulptura umjetnika Joan Miró iz 1982. u Barseloni “Woman and Bird” imenovana skulpturom ili “Maman” iz 1999, ispred muzeja Guggenheim djelo Louise Bourgeoisa,  zašto ne bi  haljina u oblicima morskih plodova bila tekstilna-umjetnička tvorevina, pa još ako je unikat? Iako je neke očarao, a neke razočarao kada je teksas uklopio sa ekskluzivnom crnom svilom… ipak je doživio ovacije na ovogodišnjoj spring couture  u Parizu.

Galliano red dress 2015

Modni dizajneri danas žive za umjetnost preživljavajući modu. Obogaćuju i mijenjaju stare postulate i stilove, sa inventivnim dodacima novog vremena, a sve se vrti u krug iz godine u godinu, sezone u sezonu. Svi imaju viziju da jednog dana iznesu na scenu ličnu viziju koja nije uslovljena nosivošću. Kostim za izlog, lijepe umjetnosti za gledanje?

Osim izložbenih modela koji odskora ispunjavaju muzeje i centre savremenih umjetnosti širom planete, revije se pretvaraju u performanse, a scene uzimaju vođstvo.

Chanel, model proljećne kolekcije 2015 Visoka moda; cruise scena

 

Christian Dior cruise show

Christian Dior cruise show

A onda tokom godine šivenje, rukovanje sa komercijalnim, odgovaranje na potrebe tržišta, maturske, te vjenčane haljine, karnevalske kreacije, kompleti za prelazne periode, ušivanja i došivanja, rasparivanja i naravno – prodaja. Limitirani budžeti za-rad učešća u velikoj zavjeri između mode i umjetnosti.

Ima kreatora koji istinski uživaju u dizajniranju svakodnevne odjeće, spremaju modele po osjećaju i za osjećaj udobnosti onoga ko ih nosi. A to se naziva osluškivanje mušterija. Ugođaj obije strane. Idealni primjeri koje rade na ovakav način su dame Stella Mc Cartney i Victoria Beckham. Naravno, njihova modna politika se razlikuje, dok je suština ista – dizajniranje garderobe pristupačne za svaki dan, komotne, one u kojoj će pojedinac izraziti svoju ličnost na najbolji način – tako i onda kada će se osjećati opušteno u odjeći koju nosi. Da li je slučajnost što su obije Britanke ili londonska priča nema veze sa tim? 🙂

Filozofija opet nekih drugih nosi ime TREND. Trenutak, momenat, insta produkt – insta realizacija. Oni kroje za datu sezonu, hvataju sadašnjost, love modernost i sažimaju je u idealni, poželjni izraz o kome su se prethodno dogovorili na velikom svjetskom okruglom stolu dizajnera. Potom se da zadatak u vidu 5-6 glavnih tema koje realizuju dvije sezone unaprijed. Kasnije se pitate otkud kod Yamamoto iz Japana i Givenchy iz Francuske isti detalj – cvjetna šara? Kolektivni dogovor krije se iza vrata velikana.

 

Flowers detail Yohji and Givenchy

 

I tako, dok se notne sveske popunjavanju, a nove kompozicije pripremaju i instrumenti štimuju za jesenski defile, Haute couture i dalje vodi borbu za svoja prava: da li je umjetnost java i da li su sva prava zadržana.

tagged in PRIČA ARTISAN