10958799_807458876016856_5429998578091355742_n

Čiviluk Vam ove nedjelje predstavlja TOP 5 dokumentarnih filmova koje ćete imati priliku da pogledate u toku naredne sedmice, u sklopu 6. internacionalnog festivala dokumentarnog filma  Underhill Fest, po preporuci Vuka Perovića, umjetničkog direktora ovog festivala. Ne zanemarujmo moć koju dokumentarci imaju u predstavljanju i rješavanju gorućih, ali i onih naizgled nebitnih, društvenih problema u svijetu! I zato, svi pravac na Unedrhill koji će se održati od 3. do 12.juna. 2015. u Crnogorskom narodnom pozorištu i u bašti podgoričkog kafea Soul II Soul.

1. Moj zanat

Film koji otvara 6. Underhill Fest 4. juna u 20h u Crnogorskom narodnom pozorištu pokušava da otkrije ko je zaista Arsen Dedić. Ko je čovjek iza muzike? Ovaj film je intimistički portret jednog od najvažnijih kantautora na ovim prostorima. Arsen je prikazan kao jedan od nas, običan čovjek, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. Dok ne sjedne za klavir. Reditelj ovog ostvarenja Mladen Matičević biće gost festivala.

2. Ljubavna odiseja

“Ljubavna odiseja”  je humorističan i nemilosrdan prikaz  ljubavnog života rediteljke ovog ostvarenja Tatjane Božić. Kada po ko zna koji put pronađe ljubav svog života, a stvari opet krenu u pogrešnom pravcu, odlučuje da okrene novi list. Ta veza mora uspjeti! Tatjana posjećuje petoricu bivših momaka, u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto se svaka njena veza završi neuspjehom. Uz zdravu dozu autoironije, ali i duboke strasti, opisuje bivše veze i suočava (bivše) muškarce i sebe sa svim nezgodama savremene ljubavi. Film je na programu 6. Juna u 21.15h u bašti kafea Soul II Soul.

3. Titove naočare

Adriana Altaras je režiserka, glumica i spisateljica.  Ona je iz zemlje koja više ne postoji – Jugoslavije. Ćerka je jevrejskog partizana koji se borio za Tita, a kasnije počeo novi život u poslijeratnoj Njemačkoj. U ovom divnom filmu, govori o svojoj „jakoj i održivoj porodici“. Adrijanina situacija u kući, na prvi pogled djeluje neobično, ali se može shvatiti kao tipična situacija za generaciju koja je rođena nakon II svjetskog rata. Film je na programu 9. juna u 21h u bašti kafea Soul II Soul. Rediteljka filma Regina Šiler je gošća festivala.

4. Bujica ljubavi

Seljani iz mađarskog sela u Transilvaniji, u Rumuniji, opčinjeni su ljubavlju i žudnjom, čak i u starosti. Vrijeme kao da nije prolazilo u ovom selu i, mada je većina stanovništva u poznim godinama, srca seljana su ispunjena mladalačkim žarom. Recimo, Feri je neizliječivi romantik. Iako je davno prešao 80. godinu, još uvijek se udvara seoskim udovicama (kojih ima čak 25!) – iako tvrdi da su samo dvije ili tri vrijedne truda. Film je na programu 9. juna u 22.30h

5. Bolji život

Jula je gotovo po svemu poput svake normalne tinejdžerke. Vrši eksperimente sa šminkom, farba plavu kosu u crveno, a zatim opet u plavu, proba alkohol i cigarete i po prvi put se zaljubljuje. Sve je normalno osim što su njeni životni uslovi u najmanju ruku neobični. Jula živi na najvećem evropskom odlagalištu smeća, dvadesetak kilometara od gradskog središta Moskve. Film prati Julu i njene drugove tokom 14 godina. Na programu je 7. juna u u 22h  u bašti kafea Soul II Soul u Podgorici.