intro

Legendarni cipelar porijeklom iz Španije, u osmoj deceniji pokazuje nemirujuću strast prema stvaranju uprkos godinama i epohama koje su prošle. Ovaj neizmjerno zanimljiv gospodin priznaje da je kao dječak bio opčinjem pravljenjem cipela za male reptile u svojoj bašti na Kanarskim ostrvima i to od omota za slatkiše. Ljubav prema botanici i prirodi uopšte vidljiva je u njegovom radu i prožima se kroz svaku kolekciju. Stilu svedene elegancije ostao je dosljedan do sada.

MB

Interesantan je podatak da Manolo nije usavršio svoj zanat na studijama dizajna već se „školovao“ tako što je obilazio obućare, zanatlije i fabrike obuće, učio posmatrajući i u razgovorima sa tadašnjim sjekačima obrazaca, tehničara i operatora na mašinama. U početku je dizajnirao muške modele no ubrzo je shvatio da to ograničava njegovu maštu. Zato se preusmjerio na ženski sektor što nam jasno govori njegov cjelokupni kreatorski opus. Poznat je po tankoj stiletto peti. Zbog toga nošenje cipela sa MB potpisom podrazumijeva gracilnu figuru.

manolo-blahnik stilleto

Cipele u koralnim nijansama su centralna Manolova inspiracija za proljeće-ljeto 2015. koja ga podsjeća na voljeno ostrvo Siciliju ali i živopisni zig-zag Afričkog podneblja sa lijepim ukrasima od dragog kamenja. U sve se uklopio i delikatni saten. Ideje koje Manolo širi ove sezone kreću se od vrlo živih do svijetlih boja. Potpetica je damski i tradicionalno tanka bilo da je na više santimetara ili bliže zemlji.  Namijenjeno njegovanom i tananom ženskom stopalu.

2

4

Kolekcija „obara“ u fokusiranju na određene tkanine, boje, detalje i oblike.  Samo stručnjak svog  zanata može da uklopi ne jednu, ne dvije, već šest suprotnih inspiracija (Sicilija, Sevilja, Sjeverna Afrika, mavarska arhitektura, nakit i rad austrijskog arhitekte Josefa Hoffmana) u kohezivnu cjelinu. Zajednička osobina je zabava i živahnost u pokretu. Čak i flamenko plesačice imaju svoj poseban model sa mini resama. Mr Blahnik recept otmenih stopala čine korali Sicilije kao i drago kamenje iz Afrike…

1

Flamenko

3

Sa vijugavim linijama i živopisnim nacrtima, Manolo Blahnik kolekcija SS2015 nije namijenjena onima koje žele da prođu neopaženo. Naprotiv, ona „luduje“ za sve koji su spremni da gaze kroz život veselim korakom. Izbor je definitivno opsežan.

5

7

Majstor izrade obuće visoke mode je omiljen u POP-ularnoj kulturi, pa su njegovi modeli prisutni u serijalu „Sex and the city“, „Gossip girl“, pominju ga brojni muzičari a njegove cipele gostuju u filmovima, muzičkim spotovima, reklamama.

Sarah-Jessica-Parker-Manolo-Blahnik-Collection

Načelni modni umjetnik i njegov prestiž, luksuz.

MB campaign 2

MB campaign 1