Kada sam imala 10 mašta je radila x10 pa je bilo 100 na sat i bez u rikverc. Vjerovanja su bila položena mašti na povjerenje i svijet koji sam izmišljala bio je udoban. Noćima sam u snovima jurila dane da ih osvojim radošću i kreativnošću.

Kako je taj svijet dobio svoj novi oblik – odrastanje, stasavanje misli i formiranje stavova, intenzitet sanjanja i maštanja je opadao. Pa, 18 godina kasnije poželjeh da ga oživim. Roditelj u meni potapšao je ovu odluku srdačno po ramenu i dao odobrenje za njegovu realizaciju. Osnažena stvaralačkim optimizmom, poželjeh da znanje koje sam stekla u međuvremenu – nakon brojnih strukovnih časova crtanja u ateljeu, studija dizajna i estetike – poklonim mladim individuama koje u ovom trenutku stvaraju planete lične estetike, kao i sama nekad. Sa idejom da ih podržim da održe kontinuitet trajanja u 10-oj, 18-oj ili 48-oj… Duh je održiv gdje ima volje, skiciranje željenog života je jedina stvarnost. Ko je povjerovao u sebe, svoje snove i zamisli, zna o čemu govorim. Zna da je sve to moguće. Citiram jednu od polaznica moje radionice koja je rečenicu Moja mašta može… nastavila ovako: „Kao što su moje želje i snovi luckasti, bajkoviti i srećni, takav može biti i život (stvarnost) samo ga mi moramo učiniti takvim.“ Gola istina, bravo Anđela.

fairy land

Umjetnost i moda nijesu oblasti strogih definicija i „odrađivanje“ domaćih, a opet zahtijevaju ozbiljnu posvećenost i puno ulaganja, truda i rada. To je cijeli duhovni zanat. U ovim sferama stalno sipate materijale za opstanak. Na predavanjima koja sam organizovala, prvo i osnovno bilo je naučiti – ne učiti napamet i ne zapisivati riječi/rečenice koje se ne razumiju, dok se ne shvati njihova suština i pogledaju konkretni primjeri koji će razjasniti pojam. To je bila teorija + praktika u isti mah.

„Razdragana slikarska družina“ postojala je krajem 90ih godina, u osnovnoj školi koju sam pohađala, a družinu je takvom imenovala i vodila nastavnica, likovna umjetnica Mr Seida Belegović koja je oslušnula moju izražajnu senzibilnost i duboki stvaralački bunt. Sada sam u poziciji da njegujem nečije talente i usmjeravam ih valjano kako su moji prepoznati nekada. Idealna rokada! Tako kreće:

plakat

I testiranje za pristup kreativnoj radionici, prijavile su se 22 djevojčice. Jedinstveni test za nadarene i sa smislom za estetsko djelovanje. Bila sam srećna da upoznam takve. Mnoge su se ipak odlučile da uživaju u ljetnjem raspustu. Istinski interesentni su ostali do kraja.

0

Moja mala armija na kreativnom kontinentu osvajanja ideja i usvajanja znanja!

Moja mala armija na kreativnom kontinentu osvajanja ideja i usvajanja znanja!

Časovi kreative u prijatnom, prijateljskom ambijentu kulturnog ugla American corner, podrška u izobilju! Osmijeh, blaga riječ, sve na usluzi, tehnička podrška, štampa, kopiranje radova, projektor, fotografija, knjige i časopisi, sve smo dobili… Hvala Anici i Mileni ! Gostoprimstvo i iskren osmijeh pri svakom susretu. Domaćini: 5+

Intenzivni kurs u trajanju od pet radnih sedmica, sa dva/tri domaća zadatka na nedjeljnom nivou, entuzijazam i osmijesi, dolasci sa velikim očekivanjima, zadovoljstvo u pogledu pri odlascima… Domaći zadaci su se namnožili u kolekciju ličnih radova za uspješan kraj. Kraj? Ne, ovo je zapravo početak, polja koja su otvorili i načeli dugo istraživanje nesagledivog kreativnog prostora.

Rane kreacije na gotovim skicama figura koje su dobile

Rane kreacije na gotovim skicama figura koje su dobile

Da bih definisala pojam stila i objasnila stilove u modi, napravili smo i „obilazak“ kroz umjetničke epohe te tradicionalnu likovnu umjetnost.

9

Paul Cézanne vs Pablo Picasso

Jedna od najaktivnijih učesnica kursa, Anđela Oluić objašnjava grupi šta smo radili na prethodnom času. Studiozno i sa sve primjerima! Komunikativnost, podjela znanja i druželjubivost, vrline koje njegujemo.

5

Hvala im na učešću: Anđela, Marijana, Emilija i Saška. Grupa jedinstvenih zdravih, vrijednih i pametnih djevojčica. A kakvo nam iznenađenje pripremaju za koji mjesec, sa nestrpljenjem čekam-o!

kreativna armija

U sljedećoj priči njihovi radovi!