Posljednja sedmica radionice Modna estetika: Teorija mode i modna ilustracija. Mjesto događanja: American corner, KIC, Podgorica. Učesnice: kreativna armija Anđela, Emilija, Marijana, Saška i moja malenkost – nastavnica Jana.

special cover

Kao što sam ranije rekla, proizvod naših domaćih zadataka bili su elementi koji će činiti završni rad – mood board. To su bili tekstovi na zadatu temu, opisi kreacija, isječci iz časopisa od interesovanja, slike modnih ikona iz prošlosti, crteži, misli i stavovi… Kako dolikuje valjanom modnom zanatiliji tradicionalnog renomea, svaki stvaralac ima zidnu tablu ili stonu ploču na kojoj pravi mozaik zapisa, ideja i osnova za veća djela. Postupno, uvela sam ih u tkanje njihovih, tako što će krenuti od papira, makaza, kolaža, ljepila, tkanina, flomastera… Ručni rad 🙂

Mood board „making off I“

Mood board „making off I“

Na stolu je zavladao pozitivni haos i šarenilo.

„Djetetov upijajućium sve što mu je potrebno nalazi se u svijetu koji ga okružuje. U tom svijetu on mora da pronađe svoje mjesto i izgradi sebe od materijala koji iz njega uzme. To je činjenica od koje treba da pođe svak ko namjerava da pomogne duševnom razvoju čovjeka. Zato moramo preduzeti neophodne mjere kako bi sredina u kojoj dijete boravi – naročito u njegovom ranom uzrastu – bila što privlačnija i zanimljivija.“ M.M.

Mood board „making off II“

Mood board „making off II“

Dileme: gdje, šta, kako još dopuniti… Radni proces!

work process

Ah, to vrijeme koje curi baš kad ne treba… „Ne želimo da zvoni“.

between (2)

Oslobađajući svoju kreativnost i opuštajući misli ka stvaralačkom procesu, pokazale su zanimljiv umjetnički i modni izražaj. Kada pogledam završne radove pomislim „Le bonheur de vivre“ što će reći RADOST ŽIVLJENJA, ko to može bolje od njih da vam dočara? Pratite ih, osluškujte, dajte im priliku da i oni vas nešto nauče jer bolje plivaju u moru teškoća i zavrzlama nego svi odrasli, oni se bolje snalaze sa širenjem jedara za nove avanture i životna istraživanja. To su DJECA.

final

„Ako želimo da nadahnemo svijet novim idejama, da izmijenimo ili popravimo običaje i navike neke zemlje, da snažnije istaknemo osobine jednog naroda, onda moramo posegnuti za djetetom kao instrumentom u tom poslu. Jer, veoma malo može se postići djelovanjem na odrasle. Ako zaista težimo tome da stvorimo bolje uslove života i širimo kulturu. Tada se moramo okrenuti djeci. Samo uz njihovu pomoć možemo ostvariti te ciljeve.“ M.M.

Njihovi radovi:

Andjela Oluic

ANĐELA OLUIĆ

EMILIJA OBRADOVIĆ

EMILIJA OBRADOVIĆ

Marijana Kraljevic

MARIJANA KRALJEVIĆ

SAŠKA GAGULA

SAŠKA GAGULA

HAPPY END