Intro Mary Jane

Mary Jane

Hit sezone među cipelama – okupaciona tema za razmišljanje prije prvog jesenjeg tepiha od lišća. Specifične naučno-fantastične, kićanski chic baroka, a onda iznenada iza ćoška zasija stilleto… Ovogodišnja sezona oživljava sjećanje na lik Mary-Jane, hodajuće junakinje čija je klasika doživjela reinkarnaciju. Mary Jane su poznate svima kao cipele „sa kaišem preko“, stabilnom štiklom koja se blago sužava pri kraju, maksimalnih 10 cm u visini, zatvorene sprijeda i pozadi. Njihov izgled je u međuvremenu evoluirao ali su zadržale aduta kaišića za preko. Otkrivanjem prednjeg dijela stopala u njima ženska silueta dostiže vrhunac jer djeluje izduženije i tananije. Mary Jane cipele zadržavaju i prvenstveno udobnosti koju pružaju, liče na sandale a ustvari su cipele za takozvane godišnje prelaze. Takođe, ovaj model nose i profesionalne plesačice, idealan dokaz komfora.

Poznata dizajnerska imena oživljavaju Mary Jane kroz sljedeće primjere.

Christian Loubotin od ravnog do visokog, ali uvijek damskog koraka. Lakovane cipele su za ogledanje, hodanje, elegantne crne za veče, golubije plave za bal. Dok u crnim lakovanim sa vamp crvenim đonom osvajate asfalt dičeći se ka poslovnom sastanku, ručku ili večeri, u plavim a na ravnom sanjate o visinama, sa šljokastom petom rađenom od kamenčića. Dvije uloge i modni režiser koji nikada ne omaši u kreaciji!

Christian Louboutin

Christian Louboutin

Od arhaičnog modela presvučenog u srebrnu neravninu šljokica do savremenih usijanih lakovanki na tanju potpeticu čiju površinu krase ušiveni ilustrativni detalji cvjetova – djelo su Dolce & Gabbana. Dvojac koji razumije pojam ženstvenosti! Istorijski model ima prizemniju petu a umjesto šnale ovdje je kopča broš, stilska epoha? Raskošno i romantično, neobarok! Blaga plastičnost kod moderne verzije ipak čeka na posebne izlaske u javnost i naravno… suknju na pun krug.

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana

Louis Vuitton na krilima futurizma ili tankoj peti, presvučena u visoki sjaj kože i rebrastog pojačanja – cipela koja hoda sa velikim mopouzdanjem naprijed. One nijesu tipične Mary Jane ali se pozivaju na stilske osnove. Imaju jak kaiš jer su svi odlasci u budućnost neočekivana avantura: „vežite pojaseve“! Metalik plava je spacey element, one su otmene svemirke. Planeta X poziva hrabre putnice na izlet.

Na sličan usud odlučuje se i Nicholas Kirkwood. Njegov model je nježniji u boji ženstvenosti koja je i eksperimentalna. Prozirna ružičasta peta je u obliku kvadrata kroz koji se prelamaju svjetlosti što će dati poseban utisak svakom koraku. Geometrijska igra: tanki kaiš i kopča na maxi krug, jednostavno, svedeno, efektno!

Louis Vuitton/Nicholas Kirkwood

Louis Vuitton/Nicholas Kirkwood

Print i forma su glavni odskočni aduti brenda Miu Miu. Ovaj jedinstveni model Miuccia maskira u vintage odijelo sa ultra upadljivom šarom na geometrijske elemente a peta je nepravilna kocka. Rezultat su cipelice „van konteksta“ i sa njima je stav sasvim dovoljan. U različitosti ponuda Marc Jacobs kreira cipelu od antilopa, uz minimalnu dotjeranost koju čine svijetli kristali cvijetnog oblika. Odajući poštovanje tradicionalnoj formi peta odgovara standardnoj visini i stabilnosti.

Miu Miu/Marc Jacobs

Miu Miu/Marc Jacobs

Kada se spomene njegovo ime nijedna žena nema zamjerku: Manolo Blahnik. Stari klasik Mary Jane čarobnjak iz cipelarnika pretvara u svoju viziju. Satenska, smaragd-zelena salonka nosi kristalne kamenčiće, bez kopči i samo na navlačenje od dva uzana kaiša. Iako ravne, ove salonke veoma otmeno i uzvišeno djeluju.  Sa druge strane kakav bi to bio majstor ako ne bi pratio razvojni tok modernosti? Lakovane Mary Jane su predvodnice kada se u njima ogledate. Visinska crna salonka, tanka štikla i oštrina, špic završetak su ozbiljna elegancija za koju je toaleta neophodnost.

Manolo Blahnik

Manolo Blahnik

Presvučena u biserni-bež saten, dragulj modela Rochas oživljava obuću ’20ih godina čije primjere nalazimo u filmskom ostvarenju „The Great Gatsby“. Tanana cipela još tanjeg vezivanja, sva težina pada na kocka petu gdje je prikačen svjetlucavi broš. Sasvim suprotno njima, Stuart Weitzman kreira čvrstu cipelu strogog izgleda od lakovane kože u kroko teksturi i nijansi opake vino-crvene. Minijaturni kristali su oko gležnja poput ogrlice koja ublažava prvi utisak.

Stuart Weitzman/Rochas

Stuart Weitzman/Rochas

Privržen visokoj modi Valentino odolijeva iskušenju visokih peta. U prizemnosti svog odabira cirkoni krase gotovo bajkovitu cipelicu a kaiš je u gonjem dijelu gležnja. Suptilna i djevojačka! Komplementarnost u tri boje – mat potez: Marni. Ovo je idealan primjer klasike kvadraturom i oblikom. Namijenjene su snažnijem stopalu i za svakodnevno nošenje kao dobar partner uz jesenji mantil. Ovo je tipični izraz njihovog stila.

Valentino/Marni

Valentino/Marni

Rasporstranjeni multipraktik – brend Topshop zna kako da obraduje kupce… Rustična peta imitacija starih škafova i statement crna, kopča je kružna a cijela njena površina je lako održiva zbog mekoće i sjaja. Vrlo jasan i praktičan izbor za više kombinacija. A onda opet malo odskakanja za kraj… Saint Laurent životinjski print postavlja na noge. Zmijska tekstura, svijetla nijansa, uprkos šari lako će se uklopiti i igrati dnevne i večernje uloge.

Saint Laurent/TopShop

Saint Laurent/TopShop

Koje su vaše Mary Jane?