intro

Marš nove generacije u Italiji je započeo a modni svijet zatekla je spektakularnost njegove šarene, svjetlucave parade koja afirmiše život. Iako su prošle godine svi sumnjali u opstanak ove kuće, njena nova nada i kreativna snaga nije posustala. Naime, Alessandro Michele preuzima rizik na svoje umijeće, revolucionar estetike vezuje mašnu na svilenim bluzama i vuče stvaralačke uzde hrabro, naprijed. Njegovu proljećnu postavu modela čini upotpunjeno izdanje jesenje dekoracije a sa lijepo uređenim ukrasima: djevojački, geeky i vintage. Veliko cvjetanje na proljeće!

GUCCI_1

Produžena linija, nadograđena ideja, osvijetljena misao. Dizajnirao je inspirisan prethodniku Tomu Fordu i njegovom opusu iz 90ih – atmosfera tamnih disco klubova. Otuda pojave u detaljima: blistavi kaleidoskop, saten protkan cvjetnim motivom, šifon, lurex pletivo, brokat i prišivanje. Čudnovata kolekcija predstavlja osvrt na prošlost ali i iluziju jer zapravo svojom prozračnošću vodi u fantastičnu, svijetlu i oportunističku budućnost. Ipak, Alessandro nije bio jednostran i nostalgičan i čini se da pomjera granice ovog brenda 🙂

GUCCI_2

Uprkos uvažavanju svoje bivše direktorke Fride Giannini, Michele uzima mandat u svoje ruke dobrog samopouzdanja, vodeći vojsku djevojaka kroz umjetnički svijet ličnih zamisli, konstruišući ujedno autorski set i konzumne elemente mode. Na reviji je zvijezda bio i stari, industrijski milanski tepih. Ako smo romantični, vidjećemo ga kao metaforu italijanske regeneracije kulture.

GUCCI_3

GUCCI_3_1

Alessandrovo stvaranje se može opisati kao pravo italijansko: miks je Missoni veziva do Roberte di Camerino i Waltera Albinija, zaključno sa nekim poslije-ratnim materijalima i krojevima. Vrlo čudnovato i inovativno upakovano. Velike ere u Italiji: renesansni period i ’70te godine inspirisale su ga da izrazi svoju ličnost i emocije kroz odjeću a da to bude primjenljivo –Ready to wear. Ovo je veoma senzibilan i nježan pristup.

GUCCI_4

I pored njegovog upada u drugačije estetsko polje, kreator je zadržao komponente iz prethodne kolekcije: ešarpe, marame, sokne, beretke i šešire, naočare… sve iz italijanskih tvornica. Rezultati izbliza su hipnotišući: Gucci mokasine dobijaju biser i šimi oblik štikle, vezice su u stilu rokoko od satena, tu su i soccer u jarkoj zelenoj i naravno Mary Jane cipelice sa nitnama u vidu čaure. I… to je tek početak! Ako Gucci uspije da snabdije makar djelić svega u radnje koje ima širom svijeta, svijet je njihov, bez dileme!

GUCCI_5