Među-smjena, smjena je sezona. Kaputi – jakne, jakne – kaputi, mantili, ponča, pelerine, parke, kožne jakne… Temperatura je pala. Na ivici oktobra u fokusu trendwatcher-a su kaputi, naši saputnici dugih rukava.

intro 1

Zimu 2016. dizajnerski ASovi zamislili su u vidu 24h zabave. Jer kada bi ovi kaputi govorili, život bi se sveo na party. Od zimskog odjevnog asortimana najpopularniji su kaputi u bojama koje ne miruju, izazivaju poglede. Monohromni ili grafički udešeni, gotovo svaki model krasi krzno. Materijali sa rafova bili su teški, teksturom raskošni kao debeli plet tvida ili od meke fine vune… Govoreno stilski, neizostavna je klasika onih dugih i kratkih – na vezivanje, zatim vojnička varijanta military i androgena sa duplim kopčanjem i ravnim linijama u figuri. Slijedi ih damski boho sa krznenim i perjanim luxe umetcima, noćno-crni, elegantan ili mračno darkerski na metal fazon, a onda i koloristička simfonija, šarenoliki tvid bez koga nijedna jesen/zima ne prolaze. Jednom riječju asortiman čini sve što oko HIPNOTIŠE, vizuelno stimulišući TOPLE SENZACIJE.

intro 2

IZLAZAK IZ ANONIMNOSTI JER… OVI KAPUTI NE ZNAJU ĆUTATI!

COLOR-IT

U bojnom polju stvaralački najviše su bili osnaženi: Dior, Just Cavalli, Max Mara, Preen, Roksanda, ali i Alberta Feretti, J.W. Anderson, Marc Jacobs, Marni, Moncler Gamme Rouge, Peter Pelotto.  Roksanda smjelo kombinuje jarke boje od kojih su prepoznatljive orange i velvet, oker i indigo plava u jasnim pokretima krupne šare na linije poput slobodnog pokreta slikarske ruke. Just Cavalli još smjelije izvodi nepravilne linijske oblike sa uglastim završecima što navodi na geometrijski dezen. Peter Pilotto monohromnom jednostavnošću dominira u tirkiznoj dok Max Mara ušuškava u hladne tonove koji kontrastiraju dugom i raskošnom krznenom ogrtaču u animal print-mint zelenoj i golubije plavoj. Alberta Feretti favorizuje strastvenu crvenu, Marni se okušao u nježnoj roze dok Marc Jacobs bira izazov kobalt plave uz dodatni sjaj plišane podloge. Diorov ekskluzivitet nije omanuo u najdužem kroju do pete, boje su van konkurencije, nestvarne, a osvajajući je ton zelene. Diskretna šara krzna ili khaki monohrom kaput- sasvim svejedno, LUXE viče kolorit je okay! Najšarenije igraju se u Preenu, kocka do kocke, osnovna + izvedene boje… Tvid, runo, antilop, sve je pomiješano u kolorno-teksturni recept. J.W.Anderson smiruje situaciju u baby pink 🙂

J.W.Anderson_Just  Cavalli_Peter Pilotto_Preen

J.W.Anderson_Just Cavalli_Peter Pilotto_Preen

Christian Dior_Max Mara

Christian Dior_Max Mara

Roksanda_Alberta Ferretti_Marni_Marc Jacobs

Roksanda_Alberta Ferretti_Marni_Marc Jacobs

BLACK

Tamna strana nije (ne)obavezno i mračna. Crna je uvijek elegantna, uticajna i moćna. U kožnoj varijanti djeluje opako-opasna, u krznenom obliku je nježnija… Njeno lice je i dama i rock’n’roll cura. A u tamnom raspoloženju za ovu sezonu bili su: Alexander Wang sa sportskim, štepanim jaknama, minimalistički Anthony Vaccarello u sjajnoj koži sa mantilima srednje-dugim, Just Cavalli na ivici sportske elegancije sa patchwork džepovima od pliša i tamnim rajfešlusima… Najmračnije odlazi Rick Owens a sadržaj varira od dugih i kratkih jakni na pufnaste štepove i u nesvakidašnjim formama poput pepluma, ali i dugi šiš-miš kožni mantil sa dva lica! Crna je njihova značajna prepoznatljivost: Diesel Black Gold, samo BLACK sadržajno je u imenu brenda. Sofisticirani u kožnim antilop i sjajnim jaknama ravnog androgenog kroja, metalni i blago bajkerski rajfešlusi, zatim nitne i remeni su na porubima, dok je kopčanje u stranu. Izuzev rokerskog, tu je i sportski look sa oversize parkama, u štepovima i sa velikim kapuljačama. Klasika iz SPORTMAXa komforno sa rukavima u dubokim džepovima.

BLACK COATS A.Wang_A.Vaccarello_J.Cavalli_R.Owens_Sportmax

A.Wang_A.Vaccarello_J.Cavalli_R.Owens_Sportmax

Diesel Black Gold

Diesel Black Gold

intro 4

STRASTVENI ZAGRLJAJ: BOHO CHIC

Bohemianski chic Dries Van Noten-a stiže sa azijskog kontinenta, kada su tkanine u pitanju. Jakne liče uvezanim kimonima sa mnoštvo veza i cvjetnog, umjetnog rada, pernatih okovratnika da pojačaju luxe dojam, eksplicitna šara poput onih za draperije, sjajni pliš i šljokice su na mantilima.

Dries Van Noten_1

Dries Van Noten

Dries Van Noten_2

Dries Van Noten

Alber Elbaz iz Lanvina održava ekstravagantnu kondiciju. Njegovu opsesiju – nakit zamjenjuju rese, končani visuljci i pletene zvoncare, modeli su kao dio enterijera baroknih vila. Tamni štof glatke, fine teksture te slobodne konture uglavnom je niže koljena i dotjeran upadljivim patchwork-om: šljokice, redovi runastog krzna, slojevito sa kićankama. Dok Just Cavalli odgovara dramatičnim spojem strastvenih boja u presjecima crne – vintage je bunda sa „rebrima“, ekcentričan šik.

Lanvin_Just Cavalli

Lanvin_Just Cavalli

U sferu boho chica zašli su još i: debitant godine Givenchy sa tamnim frakovima na pun krug i kraćim reljefnim bundama, Marni sa vunenim dugim štofom i floralnom šarom izvezenom od pliša, presjekom XL pojasa i rukavima od krzna.

Givenchy_Marni

Givenchy_Marni

Ženstveno nadahnuće na-daleko je vidjivo u modelima Alberte Feretti. Strukirani parka-mantili od kože i krzna  poput haljinica lagano se šire u trapez. Ovakve forme datiraju iz srednjeg vijeka, bal, dvor, uzvišeno i ispravno držanje u ekskluzivnim materijalima. Utisak pojačava toplina i moć bordeux crvene koja je prošarana bronzanim i nitima zlatnog konca.. U modernoj opciji ista nijansa dominira na kliznom kaputu a sa prošaranim krznom na kapuljači. Sve modele prate čizme iznad koljena, antilop-moćni galop sveMoćnijih dama! Gucci dezenira kišni mantil, dužina je prešla koljena i opušteno u jesenju šetnju sa rukama u džepovima.

Alberta Ferretti_Gucci

Alberta Ferretti_Gucci

BSBG Max Azria etno elemente smješta u geometrijske okvire pravih uglova što daje posebnu formalnost kaputima. A naramenice, džepovi, rukavi sa krznom utapaju se u postojeći „enterijer“ kompaktno – do savršenstva. Od čvrstog tvida i reljefa ovi kaputi su masivni što uveličava njihovu vrijednost. Spektar boja svodi se na prirodni ton drap, bež, bordo, zelene, zemljane braon, teget… Njihova boho-chic linija uvezena je sa bliskog istoka, a glavni detalji su u vezenoj ornamentici. Ovo su pravi zimski dragulji u jednostavnoj formi . Ogledalo ’70ih i Chloé sa resama ponča opsežnog kruga, topli plet koji prati figuru ali i njome dominira.

BSBG Max Azria_Chloé

BSBG Max Azria_Chloé

CLASSIC

Obaveza svakog ormana je klasičan kaput. Najčešće crni, paleta sivih ili camel, to su glavne boje ovog velikana. Jednoredno kopčanje ili pak vezivanje u struku, u odsustvu detalja osim raznih vrsta kragni i revera ali svedenih na minimum. On je pravo pokriće za sve prilike, bez pretjerane strukiranosti ili stila koji obećava odskakanje. Dužina koju diktira: od koljena do članka i to je sve što bi se trebalo ispratiti. Ovu klasiku ponudili su: Max Mara, Marni, Michael Kors, Nina Ricci, Sportmax, Stella McCartney, Vicktoria Beckham, Tommy Hilfinger na svoj način: sportska jakna, đubretarac, kaput…

Max Mara

Max Mara

Sportmax_Nina Ricci_Stella McCartney_Marni_Michael Kors

Sportmax_Nina Ricci_Stella McCartney_Marni_Michael Kors

Tommy Hilfinger

Tommy Hilfinger

Victoria Beckham

Victoria Beckham

TWEED

Klasična tvid šara spram savremenih verzija grafičkog dizajna, interesantna je rokada. Krupni plet ili sitni vez, njegov karakterističan reljef krasi kapute i ove zime. Dugotrajan i praktičan za sezonsko očuvanje, sam po sebi dovoljan bez dilema i komplikacija za kombinovanje, upečatljiv i moćan, možda staromodan 🙂 ali nikako dosadan. U to će nas uvjeriti Miu Miu brend sa veselim bojama čije svijetle nijanse daju potpuno drugačiji izgled tvidu. Nasuprot mladalačkom potezu, čini se da Michael Kors bira populaciju 30+. Veći kaputi na dvoredno kopčanje, parče krzna u izabranoj boji (smirena braon i teget) i L reveri. Uske i široke linije nalazimo kod Altuzarre na strukiranom kaputu sa dekoltiranim krznom. Dok Tommy Hilfinger ne odstupa od svog pravilnika boja: crvena plus plava uvijek su in američkog brenda za svaki dan, ovog puta tvid je u rombovima, a komplet čine parka i midi suknja. Balenciaga briljira u izradi ovog trenda – od krupnih kocki do sitnog pleta. Crna, siva, topla i čvrsta forma ostavljaju snažan utisak. Nove generacije unose osvježenja, pa je Preen doprinio razvoju misli o modernom liku rustičnog materijala na način grafičkog dizajnera 21. vijeka. 🙂 Začinjeno drečavim djelovima geometrije na sivoj podlozi ornamentike, kroj je ravan, ivice su pod uglom od 90 stepeni.

Altuzarra_Tommy Hilfinger_Balenciaga_Preen

Altuzarra_Tommy Hilfinger_Balenciaga_Preen

Miu Miu_Michael Kors

Miu Miu_Michael Kors

TWEEDomanija bila je opsesija kuće Moncler Gamme Rouge. Na sve načine: kompleti sa kraćim, dužim jaknama, u sakoima, strukiranim i ravnim parkama, na kabanicama za kišu i konjaničkim kapama, duplo postavljenim bundama na rajfešlus. Silueta je ipak strogo ženstvena jer slavi struk i bok J u sitnoj šari sive, crne, crvene…

Moncler Gamme Rouge

Moncler Gamme Rouge

MILITARY

Masculine  modeli  odomaćeno borave i u najženstvenijim revijama posljednjih godina. Kad je borba za ženska prava u pitanju, sa kaputima smo jednake! Upravo jedan vojnički – „zapovjednički“ je must have sezone. U datom stilu odvažno se izdvaja Chloé, na luksuzan a jednostavan način. Kada je materijal u pitanju, nije se štedjelo na teškoj vuni koja sve osim tako djeluje. Sofisticirana verzija u formi slova „A“, jednobojan, raskopčan u pohodu na zimsko modno polje, i dominantna dugmad od pozlate koja označavaju kopčanje… Dug kaput do poda, pelerina ili parka, trouglasti XL reveri i „ramena“ za držanje. Slično kreira Michael Kors sa više detalja u manžetnama, mekšem tvidu i oblim ivicama, porubima…

Michael Kors_Chloé

Michael Kors_Chloé

Po neki military trend uradili su i: Anthony Vaccarello u minimalističkom i modernom stilu kratke maslina jakne od nitni, rajfešlusa i komponenti skaja; Marc Jacobs u smjernom djevojačkom kaputu i Monclear Gamme Rouge koji vojnički print primjenjuje na tvid, hrabro!

Anthony Vaccarello_Marc by Marc Jacobs_Monclear Gamme Rouge

Anthony Vaccarello_Marc by Marc Jacobs_Monclear Gamme Rouge