Romantičar Novembar je mjesec listopada kada su više nego poželjna emotivna izlaganja i „ljubav na glas“. Sa istim raspoloženjem prišla je i moda. Rasplamsana u talasima čipke i volanima od šifona. Prozirnost organdina tek nagovještava, dužine skrivaju, na ovaj način haljine duge do poda likuju svoj seksipil. Pristojnost im je vrlina! Lik viktorijanki približili su nam: Altuzarra, Alexander Mc Queen, Givenchy, Erdem, Giles, Chloe, Louis Vuitton, Phylosophi di Lorenzo Serafini.. a sa istančanim osjećajem za decentan izazov. Smjelost kreacija otvoren je poziv na osvajanje željene teritorije: savremeni romantizam.

Alberta Ferretti

Alberta Ferretti

Prva na listi viktorijanki je kreacija Alberte Ferretti koja je negdje i predvodnica naslovljene teme. Kreatorka kompletan rad posvećuje mistici „V“. Njena kolekcija obiluje luksuznom tkaninom i interesantnim likovnim motivima. Duge suknje i haljine su namrskane te obrazuju blagi glok.  Dok se silueta  širi od struka sa prostiranjem do članaka, rukavi su  voluminizirani. Od ukrasa evidentni su peplum – na bokovima i okovratnici, grčke kragne, te uske manžetne koje svode puf rukave. Pamučna čipka, svila u šari ali i brokat, renesansni print

Alexander Mc Queen

Alexander Mc Queen

U njihovom salonu uvijek vlada drama. Proizilazi da je McQueen viktorijanstvo ono koje se obnavlja u delikatnoj čipki svih njenih delicija već godinama. Međutim, ovo veliko ime je upravo takvo jer prednjači u hrabrim istraživanjima na kompilaciji i raznih drugih materijala. Kulminacija rada: kožna haljina sa ogromnim cvjetovima, rese u ravni po ugledu na gladijatorke, od perja okovratnici, plise svila i gomila volana od žipona i čipke. Sjajna trpeza pripremljena je u zanosnoj bordeux, obaveznoj crnoj, zatim bež koja se utrkuje sa nijansom tijela. Svijetla put poželjno je must have kao i mračni šminkerski stil. Utisak moći McQueen dark-lady pojačavaju rukavice iznad lakata i dodaci nalik body artu. Kolekcija je namijenjena svim onima koje ne vole kliše.

Altuzarra

Altuzarra

Njeno veličanstvo – viktorijanstvo odale su čizme: Altuzarra. Damski u elegantnoj peotici, poentira haljina u dubokim izrezima do trupa i visoko iznad koljena. Na granici između napadnosti i čednosti, umetnuće bijele čipke ublažava kontrast. Zlatni vez, intenzivna crvena i svjetleća crna odvode pravo na gala bal. Sa kragnom koja imitira košuljicu pri grlu Altuzzara zamišlja djevojku kao modernu književnicu ili femme fatal čiji vatreni talasi suknje prizivaju plesni podijum ? Uloga je slobodna za biranje.

Antonio Marras

Antonio Marras

(a)simetrija je glavna tema kod stvaraoca Antonio Maras. U svedenosti crne i svijetlo plave njegov značaj pripada kroju. Učesnici koji dodatno doprinose značaju su neočekivani materijali za ovakav sektor. Da nije sve u čipki dokazaće štof koji odlično komunicira sa spontanim zavežljajem mašnei karnera. Pitomi pliš i organdin udržuju se za ukupan otmen dojam. Isključujući valove, njegovo viktorijansko snažno progovara i u dugim ravnim haljinama.

Chloé

Chloé

Ispričano a čini se nikada dovoljno: o Chloé! Riječ je o kreacijama koje postaju savremeni klasici, skrojeni u potezu. Jedna i vladajuća boja, idealna tkanina i skica koja prethodi – elementi uspjeha? Volumen leprša  na pisti, Flamenko igra na gradskom trotoaru, u decentnom mahanju visuljcima visoka potpetica dajejoj  ritam… Chloé je djevojka sa sofisticiranom psihologijom oblačenja. Djevojački seksipil širokih shvatanja odjekuje u modro ljubičastoj, dugoj toaleti sa spratnim valovima.

Erdem

Erdem

Diplomirani romantičar zaljubljenik ženske figure dizajnira najdivnije toalete. Erdem je nosilac titule čarobljaka iz ormana. Glavnine  koje prate  oblinu žene: oble ivice finih poruba i tanke linije u floralnim pokretima četkice. Njegove haljine dolaze iz čulnog vrta. Djevojka ne predvodi borbu, ona nosi zastavu pobjede u najsuptilnijem izrazu: koža oponaša čipkano tkanje, peplum, izuzetnu strukiranost i sužavanje. Kod haljine: bujnost rascvjetalog šifona u sjaju noćne plave, reveri su karneri koji prave mnogostrani „nered“, girly fazon.

Giles

Giles

at Giles details

at Giles details

Povučena i mračna narav? Nikako.. Ona samo voli da se skriva u pristojno ekcentričnim komadima. Dostojanstvenost je glavna osobina viđena u satenskoj svili ravnih kontura, bijelim uštirkanim košuljama sa visokim kragnama. Kompozicijska dinamika dolazi od XL karnera. A onda dolaze mašne, rukavice u opsegu lepeze, našiveni biseri, trake i frak, crno-bijela kombinacija, dezen u slici ogoljenih zimskih grana i patchwork pečuraka, plišani kaiš za pas, optička manipulacija grafike… U potpisu: jedinstveni Giles

Marni

Marni

(Ne)rijetko dezen sam a u potpunosti odgovara na temu, to naravno Marniju predstavlja zadovoljstvo spremanja specijalitet kuće. Osim oprobane tehnike ove sezone realizuju vez na prirodnoj tkanini od meke vune. U centru pažnje je srednje duga suknja bez postave koja providi nogu ali se kompenzuje sa zatvorenom tunikom. Motiv izražajne rascvjetalosti iz prirode a na tamnoj sa po nekim svijetlećim cirkonom približava nam romantiku na koju nijesmo navikli. Presjek idile a znak viktorijanstva je čvrsti kožni remen.

Louis Vuitton

Louis Vuitton

Blješti vizija u minićima i kratkim parkama pa sve pod komandu metalnih rajfešlusa: revijalna izložba  Louis Vuitton sa atipičnim krojevima Victorian girl. Njene dužine su inovativne i omladinske, u osnovama fresh a poprskano štrasom, ne prelazeći duge tekstilne metre. J Uglancana kolekcija sija u bijeloj, srebrnoj i zlatnoj. U gornjem dijelu biva zakopčana sa akcentom na uvećanim ramenima koja prkose kratkim ravnim minicama. Detalji: rameni karneri odvode je na tron za pehar

Philosophy di Lorenzo Serafini

Philosophy di Lorenzo Serafini

Philosophy di Lorenzo Serafini radi u mekim linijama i provjerenoj dužini koja daje snagu izgleda. Haljine su sječene od visokog struka prepuštajući se lakoći slojeva a dosežu niže članaka. Zakopčanost nije i zatvorenost, romantizam je u saznanjima koja treba istražiti. Ona je ZAGONETKA! Biserna dugmad, čipka u porubu na karnerima, zvone rukavi… Umjeren ton kolora od bijele-bež, bebi plave i neizostavne bordo djelovi su koji govore u ime filozofije.

Valentino

Valentino

Tiha dominacija nekad se prosto nalazi u kvalitetnom vezivu večernjih izgleda, neprimjetnih i manje atraktivnih na prvi pogled. Ipak, Valentino je gospodar kada estetska forma i nježna ženstvenost njegovog rada udruže snage. Čipka u koloru sa pastelnom paletom prelivanja, ornamentalni vezeni simboli, trake u ručnom radu tkane, zlatne tačke poput svitaca. Sve stoji upriličeno primjereno na elegantnim crnim čizmama.

Details

Louis Vuitton_Stella McCartney_Valentino details