Epizoda: „Kako je crvena poharala pistama“. Crvena kao sinonim za osjećanja ljubavi, strasti i snage na ma kom materijalu da se nađe, isto se ponaša. Intenzivna,  impulsivna, uočljiva i energična, ostaviće utisak gdje god zakoračite. Njen tonalitet šeta od najsvijetlije opeka do zagasite vinske. U zimu 2015/16 stiže otvarajući nove perspektive sa starim uticajem,  kao renesansi lik. Za centralni motiv  kolekcija birali su je: Emilio Pucci, Roberto Cavalli, Salvatore Ferragamo, Versace, dok se kod ostalih mogao naći makar po komad.

Michael Kors

Michael Kors

Issa_Nina Ricci_Gucci

Issa_Nina Ricci_Gucci

Nije neophodno pratiti trendove, radije ih definišite potom izaberite po jedan elemenat za ličnu kolekciju. Za promrzle sate njena toplina se ipak podrazumijeva. Glasamo da crvena postane zvanična uniforma dnevne romantike. U to nas uvjeravaju sljedeća imena sa svjetske scene.

Klasičan ali ne i konzervativan – Salvatore Ferragamo svoju estetiku izražava kroz prave grafičke linije/forme u liku fraka i pletenoj midi suknji. Strategija red-block djeluje nezavisno i snažno, sa njom se ne upuštajte u lako uklapanje. Mada naizgled povučeni, ovi komadi u krv crvenoj akumuliraju veliku energiju iz okoline. (no)STOP – u svojim namjerama !

Disciplini prethodnih linija parira Paul&Joe i to vijugavim potezima. Virovi na ivicama haljine pojačavaju plameni utisak jarke nijanse. A haljina je ustvari dijalog: košulja + suknja  vezani na učkur od saten mašne. Zakopčanu do grla i u ravnoj obući svrstavamo je na štender dnevnih kombinacija. Western tip ustvari je dug kaput od čoje a stiže iz francuske kuće Lanvin. Ako požurite korak nonšalantni reveri sa dugim resama djelovaće moćnije.

Salvatore Ferragamo_Paul&Joe_Lanvin

Salvatore Ferragamo_Paul&Joe_Lanvin

Decembar vri u ovoj boji. A ona ponekad vrišteća i drečeća ipak nalazi kompromis zavisno od predloženog uklapanja. Jer ne smije biti zanemarena! 🙂 Gdje god zavirite, obuhvatila je modni sadržaj: novčanici, tašne, cipele, bluze, kaputi, karmini… Za crvenom ove godine uzdišu i grijači za uši/slušalice.

Thakoon

Thakoon

Dolce & Gabbana details

Dolce & Gabbana details

Balenciaga

Balenciaga

Gucci_Emilio Pucci

Gucci_Emilio Pucci

Retro asocijacija: čizme Thakoon, zvijezda sezone koferčić  Dolce&Gabbana, pleteni pulover od vune Balenciaga, u fazonu umjetnika boema  je beretka iz Guccija, naklon za Emilio Pucci polučizme od pliša sa kožnim gajtanima.

Dolce&Gabbana slavi porodično naslijeđe na čelu sa „Mamma mia“. Njihova kolekcija inspirisana je životom, ljubavima, odnosom sa sobom i drugima.  A ko će glasnije u to ime nego crvena? Natpis „Amore per sempre“ ili „U ljubavi zauvijek“ – slažemo se i pristajemo! Bujnost rascvjetalih ruža u decembru je ono o čemu se mašta, žene su zasute buketima emocija. Brokatna imperija i čipkani vez, jedino šta su haljine mogle poželjeti, šimi cipele na kaiš a da birate između krzna čupavca i pliša.

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana

Pod njegovim kreacijama scena je zapaljiva:. Nije štedio sve njene kvalitete, zato je tonalitet crvene opsežan. Svilena bluza sa karnerima, plišane pantalone, slip haljina ispresijecana u trakama duž tijela, bordo antilop sandale i presvučena potpetica, ružin cvijet na usnama, goreća crvena u odajama krzna. Prepoznatljiv, izazovan, Emilio Pucci bon-Ton!

Emilio Pucci

Emilio Pucci

Emilio Pucci detail

Emilio Pucci in detail

Versace je brend koji daje veliki značaj crvenoj. Smjelost je u intenzivnoj a modeli su od glave do pete u njoj na nesvakidašnji način. Sportska bit i futuristička nit, svijet kristala i metala, digitalna sadašnjost i retro izvikanost natpisa – svo „ludilo“ je u jednobojnim varijantama od kojih je crvena predvodnica.  Priča se da su najopasnije čizme iznad koljena, ali ništa dalje nije aranžman ukrasa. Duple kragne, rolke i pončo umiruju njenu napadnu otvorenost. Komadi su ravno sječeni i karakteriše ih geometrijska tačnost.

Versace

Versace

Crveni Versace začini: unihopke, XL naočare, „ugraviran“ logo, reljefna tekstura na platformama i tašnama, oversize kaiševi, ručni satovi…–> planeta Mars 🙂

Versace details

Versace details

Dvije toalete za veče i dvije za dan, jedno ime: Elie Saab, renome elegancije. Silueta izražava postojan stav a uslovljava uzvišen hod i držanje. Dugi slojevi prepliću se od struka, dekolte je ukrašen čipkom i tilom, izražajan i izazovan. Za dnevnu priliku magistar ženstvenih kreacija predlaže komplet u glatkoj koži: jakna + suknja na volan koja siječe sredinu koljena ili/i pantalone visokog struka na falte + bolero u dva niza karnera. Kožne rukavice su značajan detalj!

Elie Saab

Elie Saab

Za kraj liste: opojna kraljevska pojava, britka i romantična sa ukusom drame. Koža, silvian svila ili čipka presvlači *** zone dok se tijelo na ostalim mjestima stidno providi. Slojevi šifona, račvanje balskog kruga oko struka, ona je tamni labud iz nekih podvodnih priča. Alexander McQueen mistična djevojka.

Alexander McQueen

Alexander McQueen