IMG_9957“Vinarija postoji od 1950. godine kada je moj đed započeo proizvodnju za domaću upotrebu. Znanje se prenosi na mog oca, koji je nastavio njegovim stopama, a zatim je moj otac prenio svoje znanje na mene. Ja sam prvi u porodici koji je uveo inovacije u proizvodnji i prvi koji kombinuje proizvodnju vina i turizma”, rekao nam je Miloš Rajković, vlasnik.

Od 2010. Buk vina se mogu naći na crnogorskom tržištu i za 6 godina su uspjela dobro da se pozicioniraju na istom. Buk vina su dobitnici zlatnih i srebrnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, što svjedoči o njihovom kvalitetu.

Miloš nam dalje kaže da se on i njegova supruga Jovana trude da prošire proizvodne i smještajne objekte. Sa svim inovacijama koje su uveli, ostao je stari concept, a to je da se proizvodnja i usluga zasnivaju na akcentu na svježem i domaćem. Vina odležavaju godinu dana u drvenim hrastovim buradima od 220 do 1600 litara, najpoznatijih  svjetskih proizvodjača (Nadali,Radu,Garbeloto ). Glavni tehnolog vinarije Buk je Đorđije Đoko Rajković.

Porodični vinogradi vinarije Buk nalaze se u crmničkom selu Bukovik. Zasadi vinograda sa ukupno 8.000 čokota vinove loze, u kojima dominira vranac, podignuti su na specifičnim terenima stepenastih terasa i protežu se od 270 do 700 metara nadmorske visine.

U saradnji sa divnim Milošem i Jovanom, donosimo vam pregled top 5 vina, proizvedenih u njihovoj porodičnoj vinariji.

  1. Vranac, vrhunsko crveno vino

Proizvedeno od grožđa probirne berbe od istoimene autohtone sorte uz dopunu manjih količina Cabernea i Marselana, koje se proizvodi na terasama sela Bukovik na nadmorskoj visini od 220 do 700 metara, što ga čini posebno zanimljivim. Mlado vino čuvano je 12 mjeseci u hrastovim bačvama od 220 i 550 litara, a suvo vino izraženog bukea proizvedeno je u ograničenoj količini od 2000 flaša.

225069_115797131839417_2681158_n

      2.   Marselan, vrhunsko crveno vino

Marselan je vrhunsko vino istoimene sorte čiji su roditelji cabernet sauvignon i grenache noir, sa vinograda primorskog regiona na nadmorskoj visini 700 metara. Suvo vino odnjegovano je u hrastovim bačvama najmanje 12 mjeseci, uz dodatak 10% vina vranac, i bogato je plemenitim taninima, izraženim aromama maline, ribizle i kuvanog voća. Proizvodnja je ograničena na 2000 flaša godišnje.

226405_115796815172782_4812323_n

 

  1. Vranac Cabernet, vrhunsko crveno vino

Proizvedeno je od grožđa sorti vranac i cabernet sauvignon, probirnom berbom iz porodičnih vinograda. Suvo vino, odležalo 12 mjeseci u bačvanma od francuskog hrasta. Karakterišu ga intenzivne arome kupine i šljive, obogaćene nježnim tonovima vanile i kafe.Proizvodnja je ograničena na 2300 flaša godišnje. Služi se na temperaturi od 18 do 20°C.

Buk_VranacCabernet

      4.   Chardonnay, suvo vrhunsko bijelo vino
Ovo vino proizvedeno je od grožđa istoimene sorte sa porodičnih vinograda u ataru sela Bukovik, na nadmorskoj visini 680 metara. Vino je proizvedeno u kontrolisanim temperaturnim uslovima a odležalo je u barrique bačvama američkog hrasta, što mu daje specifičnost bukea. Proizvodnja je, takođe, ograničena na 2000 flaša godišnje.

226405_115796808506116_6946809_n

 

  1. Rose, suvo kvalitetno rose vino

Rose vino je nastalo od sorti grožđa marselan, cabernet sauvignon i cabernet franck. Radi se o vinu jasno izraženih i veoma prijatnih aroma zrelog crvenog voća, višnje i brusnice. Vino je proizvedeno primjenom savremenih tehnoloških postupaka. Proizvodnja je ograničena na 1300 flaša godišnje. Služi se na temperaturi od 10 do 12°C.

20160623_141743