ct-warm-boozy-drinks-winter-cocktails-20150113Kako je prevencija pola zdravlja, upravo na ovom segmentu moramo raditi i pre nego što se neki od prvih simptoma pojavi. Najvažnije je provetravati prostorije, koliko je moguće pustiti zrake zimskog sunca u kuću, a pored toga intenzivno prati ruke nakon svakog kontakta sa javnim površinama ili već obolelom osobom. Kada nam sapun i voda nisu pri ruci, antibakterijski gelovi ili maramice mogu da budu od pomoći. Kako bismo ojačali naš organizam i pomogli mu da se sam izbori sa svim patogenima koji vrebaju sa svih strana moramo da unosimo dovoljno voća i povrća, izbegavamo natrpavanje lošom hranom koja slabi naš organizam, izbegavamo stres ili ga barem kanališemo sa što manje posledica, redovno vežbamo i naravno dovoljno spavamo.Sigurno ćete reći ko u pretprazničnim danima, poslovima pred kraj godine i silnim rokovima ima vremena da misli na sve to, ali ako uzmete u obzir koliko dana i energije obična prehlada može da Vam oduzme, složićete se da malo brige o sebi svakog dana će Vam se višestruko isplatiti.

Jedan od osnovnih imunostimulatora je hormon sna melatonin. Važno je da date sve od sebe da zaspite do 23h, jer upravo od 23 do 2 ukoliko ne spavamo, nećemo stimulisati lučenje melatonina. Oko osam sati sna u proseku je dovoljno da se telo odraslog čoveka regeneriše i spremi za bitku sa novim izazovima koje sreće sledećeg dana. Pored raznih farmaceutskih dodataka ishrani koji imaju cilj da podignu imunitet, istakla bih spirulinu, algu koja ima mnogobrojne blagodeti, razna riblja ulja sa kojima treba biti oprezan i ne uzimati ih u kontinuitetu ukoliko sadrže vitamine A i D kao i proizvode od biljke Echinacea.

Da biste podigli svoj imunitet prirodnim putem neophodno je da unosite mnogo vitamina, posebno Vitamin C, koji je pušačima potreban i u većoj dozi, kao i hranu bogatu selenom i cinkom. Domaća supa od kokoške, ljuta papričica i beli luk su vekovima unazad najbolji saveznici u borbi protiv prehlade, ne samo što deluju bakteriostatski i ubijaju mikroorganizme pomažu nam u prirodnoj odbrani naših ćelija i stimulišu proizvodnju leukocita kao i endorfina. Da biste ublažili jak miris belog luka žvaćite koru od limuna, peršun ili presnu šargarepu. Čajevi ne samo što ublažavaju simptome prehlade, mogu i da ubrzaju oporavak organizma. Nana, matičnjak i majčina dušica ubijaju mikrobe, čaj od žalfije je odličan za ispiranje usne šupljine, posebno kod bolova u grlu. Čaj od šipka i zove za bolje opšte stanje. Najbolja kombinacija je skuvati čaj od jednog korena đumbira, zatim kada se malo ohladi dodati kašiku prirodnog meda (livadski, bor, žalfija) i sok od jednog ceđenog limuna. Limun nikada ne dodavati u vrelu vodu, pošto tako gubi svoja lekovita svojstva. Cimet kao jedan od osnovnih lekova u istočnjačkoj medicini, ima svoje važno mesto kako u snižavanju šećera u krvi, tako i u podizanju imuniteta zbog svog visokog sadržaja vitamina C. Kod nas su dostupne dve vrste cimeta, Kasija koji je najrasprostranjeniji i Cejlonski cimet koji je bolji i kvalitetniji. Pomešajte kašicicu meda sa cimetom i to dodajte preko pahuljica koje ujutru doručkujete ili preko banane ili jabuke.

Za kompletnu detoksikaciju usne duplje preporučujem takozvani metodu  “OIL PULLING”, ova izuzetno popuarna metoda, koristi se godinama unazad, a sada doživljava svojih pet minuta slave. Sastoji se u ispiranju usta u trajanju od 20 minuta sa nekim od biljnih ulja. Naše bake su koristile suncekretovo, koje im je bilo i najpristupačnije, ja predlažem kokosovo ulje,kao moj favorit među uljima. Kašiku ulja koje prethodno testirajte na podlaktici da izbegnete alergijsku reakciju, ukoliko ste im skloni, stavite u usta i tako je “muljate“ po ustima dvadesetak minuta, nakon čega sve to pljunete. Ovaj process možete raditi jednom dnevno. Pored toga što ovo ulje izvlači toksine, ono deluje protiv mikroba, beli zube, a sa svojim bogatim sastavom doprinosi celokupnom zdravlju. Ova metoda je odlična i za lečenje mamurluka.

Kašalj kao verni saputnik prehlada, ume da traje nedeljama, da otežava svakodnevno funkcionisanje i nervira. Može biti suv ili nadražajni i vlažan ili produktivan. Za suvi se preporučuje med sa saćem  (fenoli iz meda čiste disajne puteve), sok od crne rotkve, kao i čaj od korena peršuna skuvan u čaši belog vina.Stari dobar recept je i kašika naseckanog belog luka sa kašikom topljenog svinjskog sala. Za produktivan kašalj kombinacija belog sleza, majčine dušice i anisa.

Ukoliko Vaša prehlada predugo traje,ne osećate poboljšanje nemojte se lečiti na svoju ruku, nego posetite svog lekara. Antibiotici kao i lekova koji sadrže pseudoefedrin nisu uvek neophodni, te se pre njihove konzumacije konsultujte sa svojim lekarom.

Mislite o predstojećim praznicima kao idealnom vremenu da uživate sa svojim najvoljenijima. Zato mislite na svoje zdravlje i ne dajte da Vas dosadna prehlada omete u tome. Za kraj preporučujem idealnu kombinaciju prirodnih vitamina i minerala sa kojom možete da započnete dan. Potrebne su Vam jedna jabuka,1 kruška, 1 sveži krastavac, korenčić đumbira, 1 šaka listova spanaća, 1 stabljika celera, 1 šargarepa, 1 grana kelja, pola glavice cvekle, 1 kriška ananasa, 1 stabljika brokolija, 1 tikvica, 1 paškanat, jedna kriška zelene i 1 crvene paprika. Sve ovo iseckajte na komadiće, izblendajte i dadajte malo soka od limuna a po ukusu meda i cimeta. Budite zdravi i srećni!

dr Jovana Majstorović, nutricionista