Starenje je prirodan proces, koji ne možemo zaustaviti. Međutim, ono što možemo je iskoristiti mogućnosti koje nam nude fileri, botoks, mezobotks i mezolift, i taj proces preokrenuti u svoju korist. Nije mi namjera da bilo koga ubjeđujem da treba da se podvrgne bilo čemu, niti da se “igram doktora”. Takođe, nijesam pristalica teorije “No make – up is best make – up”, nekako mi je folirantska. Osim toga, mnoge svjetske ljepotice, koje smatramo, da tako kažem, idealima ljepote, radile su nešto na sebi. Kao neko ko se izuzetno plaši starenja i starosti, na pragu tridesete godine, kao i sve djevojke uglavnom, veoma brinem o svom izgledu i prvim boricama, pa sam počela da razmišljam kako zaustaviti (ili usporiti) proces starenja. Neću pisati o samom starenju, već ću se fokusirati na izgled. Dakle, pitanje koje često čujem glasi: kako mogu da izgledam mlađe?Milioni žena (a i muškaraca) svakodnevno koriste razne preparate ne bi li ispeglali bore i fine linije na licu. Većina nas ne primjećuje neke posebne koristi od toga niti poseban “anti age” efekat od nove i lijepo reklamirane kreme. A za hirurški nož još je rano. Šta nam je činiti? Odgovor leži u nehirurškim postupcima, koji su danas u “zamahu”, a na tržištu je prisutan veliki broj preparata koji se ubrizgavaju u kožu i efikasno uklanjaju bore.

Kao gost “Beauty Professional Akademije”, prisustvovala sam “Face Revolution” predavanju i botoks kursu, te imala priliku da razgovaram i radim sa eminentnim stručnjacima iz ove oblasti: doktorima Oljom Maksimović i Irinom Ervik iz Norveške i Rene Rodriguez Sotom sa Kube, koji su godinama unazad lektori i internacionalni treneri za dermalne filere. “Face Revolution” tretman kombinuje različite filere i botoks, te vašem licu daje jedrinu. Ja sam ovaj tretman isprobala na predjelu jagodica i podočnjaka, obrva i brade, a radili smo i na punoći donje usne. Sve ovo uz 2-3 mililitra filera. “Beauty Professional Academy” je, inače, svjetska akademija pod pokroviteljstvom francuske kompanije Vital Esthetique, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom jednog od najpoznatijih dermalnih filera na tržištu – Hyaluronica.

Genetska predispozicija, godine i način života doprinose gubljenju tonusa mišića jagodične regije, a posledično se javljaju podočnjaci i umoran izgled lica,čak i kada nijesmo umorni. Ovaj problem moguće je riješiti intervancijom blefaroplastikom i/ili midface lift. Manje invazivna procedura je popunjavanje ove regije hijaluronskim filerima. Konturisanje lica je izuzetno važno, a moguće ga je postići primjenom posebne vrste hijalurona koji se koristi za konturisanje. Jedrina obraza postiže se u kombinaciji sa tretiranjem predjela jagodica. Podizanjem jagodica, koža na obrazima se, takođe, podiže. Hijaluron aplicira kroz kanilu, koja, zahvaljujući vrhu koji je tup, mogućnost hematoma dovodi do minimuma. Procedura je skoro bezbolna i traje nekih pet minuta, a rezultati vidljivi neposredno poslije intervencije, već poslije nekoliko dana. Pun efekat je vidljiv za 14 dana, a trajnost rezultata od pola godine do godinu. Ovom procedurom stimulišemo stvaranje novog, mladog kolagena, tako da i poslije godinu dana regija izgleda bolje nego prije intervencije, može se reći da je oko 30% rezultata trajno.

Jednostavno, brzo i bezbolno neoperativno rješenje za smanjenje podočnjaka hijaluronskim filerima je svakako najbolja postojeća opcija kad još ne treba operativno djelovati. Trajnost je i preko jedne godine jer je to mjesto izuzetno tanko i absorpcija se tamo dešava sporije nego na ostalim djelovima gdje možemo aplicirati filere. Jedna ampula – kubik, je, u pravilu, dovoljna za ispunjenje svih želja oko podočnjaka. Zbog svoje visoke stabilnosti i nealergijskih karakteristika izrazito je biokompatibilan sa ljudskim tkivom i može se aplicirati bez prethodne probne aplikacije. Mjesto ispod očiju je sklono mogućnosti pojave hematoma, koji nakon nekog vremena kompletno nestaje. Proces apliciranja hijaluronske kisjeline je potpuno bezbolan a rezultat je vidljiv odmah nakon aplikacije. Kako hijaluronska kisjelina stimuliše u organizmu i pojačanu produkciju vlastitog kolagena, sam rezultat se može još dodatno pojačati. Trajanje učinka hijaluronskih injekcijskih preparata u predjelu podočnjaka  je uglavnom oko jedne godine, zavisno od količine aplicirane hijaluronske kisjeline ali i svakog pojedinačnog organizma i njegovog metabolizma.

Nema precizne preporuke o tome kad treba raditi tretman podočnjaka hijaluronskim filerima, a mišljenja sam da je najbolje uraditi tretman čim se pojave prvi podočnjaci. Ne samo da će oni nestati, već je to i najbolja preventiva za stvaranje podočnjaka. S druge strane, kad je riječ podizanju jagodica, stvar je subjektivna. To se radi onda kad klijent želi. U svakom slučaju, trajnost filera je duža kod mlađih klijenata jer u njihovoj koži inače ima više prirodne hijaluronske kiseline, elastina i kolagena.

Hijaluronska kisjelina je međućelijska supstanca različitih tkiva i ista je kod svih živih vrsta. To je molekul koji snažno vezuje vodu, pa se često koristi kao sastojak kvalitetnih kremi za lice. Kao filer za lice koristi se prirodan hijaluron neživotinjskog porijekla. Razlika između ljudske i npr. bakterijske hijaluronske kisjeline jeste samo u dužini lanca molekula. Kako ne postoji antigenska razlika izmedju vrsta, mogućnost alergijske reakcije svedena je na minimum. Neželjeno dejstava u mom slučaju nije bilo, ali inače se ogledaju samo u sporadičnom crvenilu na mjestu aplikacije, modrici ili blagom otoku. Sve navedene reakcije su prolazne tokom dvije nedjelje od intervencije i vrlo su rijetke. Aplikacija filera podrazumijeva nekoliko tehnika plasiranja hijalurona u kožu ili potkožno tkivo. Od tehnike i vrste hijaluronske kisjeline zavisi i krajnji rezultat i količina materajala koja se utroši, a samim tim i zadovoljstvo pacijenta. Sve navedeno važi samo kod aplikacije hijalurona renomiranih firmi, proizvoda sa odobrenjem od strane WHO – Svjetske zdravstvene organizacije. Fileri se ubrzigavaju se u željenu regiju, a najčešće je potrebno oko godinu dana da se hijaluronska kisjelina u potpunosti razgradi. Koža i nakon tog perioda ima svježiji izgled nego prije aplikacije. Molekuli hijalurona svojim prisustvom stimulišu kožu da stvara kolagen i elastin. Svakim sledećim ubrizgavanjem efekat filera traje sve duže. Poslije dvije-tri intervencije fileri ostaju u koži i po dvije-tri godine, pa ih treba sve rjeđe ubrizgavati. Hijaluronska kisjelina se može aplicirati u sve regije lica, vrata, dekoltea ili šaka. Koriste se gelovi različite veličine molekula u zavisnosti od toga da li želimo da popravimo volumen, popunimo bore ili zategnemo i ishidriramo kožu. Hijaluronski fileri popunjavaju bore, uklanjaju podočnjake, vraćaju volumen, jedrinu i konture licu, povećavaju usne.

Pitate se kako je moguće da je unošenje pod kožu nekog stranog tijela neškodljivo? Jeste! Hijaluronska kisjelina prirodno se nalazi u našoj koži. Naš organizam je stalno stvara, mada s godinama sve manje. Sintetička hijaluronska kisjelina danas se tako pravi da je gotovo identična našoj prirodnoj, pa je ova intervencija u velikoj mjeri bezbjedna. Ipak, veoma rijetko dešavaju se alergijske reakcije. Postoje, srećom, fileri koji nikada nisu izazvali nijednu negativnu reakciju. Hyaluronica fileri su upravo takvi. Ubrizgavanje filera kratko traje i poslije njega nema perioda oporavka. Može se javiti crvenilo i blaga otečenost regije koja je tretirana, ali to ne traje duže od dva sata. Zato hijaluronski fileri spadaju u tzv. “lunch time” procedure, jer poslije ubrizgavanja odmah možete da nastavite sa svakodnevnim obavezama. Rezultati su vidljivi odmah, ali pošto se ubrizgavanjem filera podstiču potkožni procesi, iz dana u dan izgledaćete sve svježije i svežije. I pritom potpuno prirodno! Jer Hyaluronica fileri ne stvaraju „plastičan“, vještački izgled.

Hyaluronica se sastoji od 100% od hijaluronske kisjeline i nema dodataka anestetika, peptida ili diuretika. U seriji postoje tri vrste filera kojima se mogu tretirati sve regije lica i vrata. Hyaluronica je čist i siguran filer, filer bez komplikacija, a današnja Hyaluronica je već treća generacija proizvodnje. U ovom mom tretmanu, koristili smo Hyaluronica 1 i 2 dermalne filere, uz botoks. Oni su aplicirani kanilama i mikrokanilama, specijalno dizajniranim iglama, zahvaljujući kojima nema bola i otoka.

Botox, pored filera najzastupljeniji tretman, blokira sprovođenje nervnih impulsa i privremeno parališe mišiće. Na taj način uspješno se uklanjaju bore sa čela i oko očiju i korijena nosa. Ponekad se koristi i za bore oko usana ili za korekciju osmijeha u kojem se vide i desni. Botox je toliko bezbjedan da ga u svijetu koriste i djevojke u dvadesetim godinama, u cilju sprečavanja formiranja bora. Ljekari koji ga koriste danas su dobro uvježbani, pa u rukama iskusnog, nikad nećete imati efekat maske na licu, već samo izbrisane bore.

Primjena dermalnih hijaluronskih filera u današnje vrijeme predstavlja jedan od najpopularnijih korektivnih neinvazivnih postupaka. Brzina zahvata i neposredno vidljivi rezultati glavne su prednosti ovog tretmana. Od izuzetne je važnosti dobar odabir pacijenta (klijenata) za ovu vrstu terapije ili  tretmana. Uprkos relativno jednostavnoj primjeni hijaluronskih dermalnih filera, nužno je poznavanje anatomskih struktura tretiranog područja, te mogućih komplikacija kao i njihovo zbrinjavanje.

Takođe, za sve one koji žele izgledati mlađe, mogu preporučiti i Pure Suisse kreme protiv bora, koje su namijenjene preoblikovanju samih bora, te predstavljaju tromjesečni program kućne njege. Pure Suisse Laboratoire obezbjeđuje važne esencijalne sastojke za sve slojeve kože, zahvaljujući ekskluzivnom “Inside & Out Beauty” sistemu. Švajcarska laboratorija nudi kozmetiku za spoljni sloj kože, epidermis i dodatke ishrani za cijelo tijelo, pa dobijate dvostruki tretman kako biste istakli svoju ljepotu. Ove kreme, takođe, možete pronaći u ponudi AntiAge Montenegro, koji su njihovi ekskluzivni distributeri (facebook: AntiAge Montenegro, zgrada Royala – 2. sprat, Bar).

Na kraju ovog teksta, citirala bih čuvenog dermatologa Howarda Murada, osnivača Dr.Murad kozmetike, koji se smatra ocem interne njege lica: “Aging is a fact of life. Looking your age is not.” Ne možemo usporiti starenje, ali ne moramo i ostariti.

*Hvala Sergeju Zabijaku, koji je bio oficijelni fotograf ovog događaja (IG: sergej_zabijako_photographer).