Drage naše čitatateljke, potpuno sam sigurna da među vama ima onih koje imaju problema sa neželjenim dlačicama, i koje iste žele ukloniti. Ja imam problem sa dlačicama na licu, koje su nastale kao rezultat terapije za policistične jajnike, koja je riješila taj moj problem, ali je nastao ovaj drugi, što je negdje i logično. Što bi naš narod rekao: “Moralo je nedje da izbije”. E sad, ako imate ovaj problem, to nije razlog da se opterećujete, jer je danas problem neželjenih dlačica rešiv. Tačno je da nije prijatno imati dlačice (posebno ne na licu, u vrijeme kad ljudi, da li iz neznanja ili proste surovosti, znaju prokomentarisati: “vidi onu brkatu” i sl.), ali to nije razlog da se skrivate i ukrivate, već je pravo vrijeme da riješite problem. Ne zbog drugih, već zbog vas samih i vašeg ličnog zadovoljstva. Na nagovor moje Bojane i uz razgovor sa njom, odlučila sam da počnem sa laserskom epilacijom neželjenih dlačica na licu u njenom estetic studiju “Aleksandra” (Žrtava fašizma 38, B lamela, Budva; IG: esteticstudio_aleksandra). Nakon prvog tretmana, mogu reći da se nijesam pokajala i da jedva čekam nastavak tretmana u ovom fenomenalnom kutku za uljepšavanje.

Laserska SHR (Super Hair Removal) tehnologija je najpopularnija i najzastupljenija metoda uklanjanja dlaka danas u svijetu. Ona je ujedno najsavršenija, najjednostavnija, najefikasnija, najbezbolnija, najjeftinija i najtrajnija metoda dostupna danas. SHR radi na principu postepenog zagrijavanja dermisa do temperature koja efikasno oštećuje folikul dlake i sprečava ponovni rast, bez ikakvih štetnih posledica po okolno tkivo. SHR kombinuje visoku srednju snagu, nisku gustinu protoka, i visoku frekventnost, postepeno povećavajući temperaturu folikula dlake nadodavanjem pulsacija lasera.

SHR postepeno zagrijava kožu sve dok se ne dostigne potrebna kumulativna energija u korijenu dlake. Ne izlažući korijen dlake ni jednom jedinom pulsu visoke energije, SHR ne uzrokuje traumu kože sa višom koncentracijom melanina, što ovu metodu čini jednom od najpouzdanijih i najefikasnijih opcija laserskog uklanjanja dlaka za osobe sa tamnom puti. Štaviše, SHR tretman se može sprovoditi u bilo koje doba godine, pošto je izlaganje suncu manje štetno za kožu koja je tretirana SHR metodom. Bol pri laserskom SHR uklanjanju dlaka zavisi od količine energije kojoj se koža izlaže pri svakom laserskom pulsu. Pošto se područja koja sadrže hromofore (korijen i bulbus) uništavaju na temperaturama od 50°C – 60°C, stepen neprijatnosti zavisiće od načina na koji energija dostiže ovu temperaturu. Tradicionalne metode visokog zagrijavanja efikasno podižu temperaturu područja korijena, bulbusa i okolnog tkiva na terapeutsku, ali uzrokuju intenzivni bol zbog visoke energije pojedinačnog pulsa. Mogu reći da moj tretman nije bio bolan, čak ni neprijatan. Super Hair Removal tehnologija upotrebljava nisku gustinu protoka energije, visoku srednju snagu i super brze pulseve u kombinaciji sa tretmanom koji se vrši prema koordinatnoj mreži. SHR se ne fokusira samo na melanin kao primarnu hromoforu (biološki aktivni molekuli kože). Umjesto toga, SHR se bazira na postepenom povećavanju temperature subdermalnog (podpovršinskog) sloja kože kontinuiranim pomjeranjem laserske glave preko tretiranog područja (In-Motion, ili u pokretu). SHR podiže i održava temperaturu do 45°C-50°C, držeći toplotu duži vremenski period, čime inhibira okolne biološke markere (poput stem ćelija i enzima) za trajnu redukciju dlakavosti, istovremeno održavajući prijatnu temperaturu na površini kože. SHR tehnologija predmet je brojnih stručnih izvještaja, članaka i drugih profesionalnih studija. U studijama koje porede SHR sa drugim laserskim tretmanima za uklanjanje dlačica, potvrđeno je da je SHR tretman značajno manje bolan, mnogo efektivniji i bez neugodnih nuspojava kod klijenata tamnije kože.

 

Jedina u svijetu priznata neinvazivna metoda trajnog uklanjanja malja (trajna epilacija) je upravo epilacija laserom. Pored nje postoji još samo elektroliza, ali ona spada u invazivne metode. Laser za epilaciju se koristi već petnaestak godina u Americi, pa onda u svijetu i kod nas. Laserski snop se usmjerava na kožu, gdje se snop apsorbuje u pigmentu folikula dlake (melanin). Svjetlosni zrak se u koži pretvara u toplotu koja trajno uništava folikul dlake (photothermolysis). Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta predstavljaju najbolji cilj za laserski snop, jer su bogati pigmentom. Treba napomenuti da se prosječno u fazi rasta (anagen faza) nalazi od 70-90 odsto dlaka (istovremeno), u fazi regresije (katagena faza) 1 odsto, a u fazi odmora, tj. ispadanja (telogena faza) 10-30 odsto dlaka. S obzirom da laserski snop može trajno uništiti folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponavljati u periodu od 2 do 12 nedelja (u zavisnosti koji dio tijela se tretira), kada folikul dlake iz faze regresije i faze odmora ponovo dođe u fazu rasta. Nakon svakog pojedinačnog tretmana slijedi “miran” period, od oko 1 – 3 nedjelje (individualno), nakon kojeg počinju da rastu prorijeđene dlačice koje nijesu bile u aktivnoj fazi rasta u vrijeme prvog tretmana. Obično je potrebno ukupno 5 do 8 tretmana (prosjek). Za vrijeme postupka laserske epilacije osjeća se blago peckanje na djelovima tela koji su osjetljiviji na bol i gdje je veća gustina folikula dlaka. Nakon laserskog tretmana koža je malko crvena, ali ovi simptomi su prolazni i nestaju (nekom za 15 minuta, a nekom za par sati, što takođe zavisi od tipa kože). Jedan tretman omogućava da izgubite 20-30 odsto dlačica. Na tretman je potrebno doći sa maljama koje su duge oko 1 mm. Ovom metodom se mogu raditi praktično svi djelovi tijela, osim predjela oko samih očiju. Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju tamne, jake dlake i svijetlu kožu, hormonski balans i pozitivan genski status. Ovaj tretman nije pogodan za epileptičare, trudnice i pacijente sa pejsmejkerom.

 

Prednosti leserske epilacije su mnogostruke. Prva je, svakako, trajnost. Sa 5 do 8 tretmana laserom, trajno se oslobađate neželjenih dlačica, dok postupak voskom morate stalno ponavljati na 2 do 3 nedjelje. U prednosti epilacije laserom svakako ubrajam i isplativost. Iako u prvom momentu djeluje da je depilacija voskom povoljnija, ako saberet4e koliko godišnje dajete na depilaciju, shvatićete da za dvije godine stalnih depilacija potrošite više novca nego na tretmane laserom, koji vam trajno rešavaju problem kako rasta dlaka, tako i pojave uraslih dlačica. Takođe, depilacija je mnogo bolnija metoda od laserske epilacije, koja je u nekim regijama potpuno bezbolna, a u osjetljivim regijama (nausnice, brada i prepone), izaziva samo blago peckanje. Osim toga, laserska epilacija je potpuno bezbjedna metoda u dijelu pazuha i prepona, jer laserski zrak prodire samo nekoliko milimetara u kožu, a žlijezde u ovim regijama se nalaze na znatno većoj dubini i pri epilaciji ostaju netaknute. Na kraju, laser je nezamjenljiv za rešavanje problema urastanja dlačica, što dovodi do upale folikula, sa formiranjem gnojnih čireva.

Ukoliko se odlučite na lasersku SHR epilaciju, koju vam toplo preporučujem, potrebno je da znate par stvari. Oko 2 nedelje prije prvog tretmana trajne epilacije laserom, dlake se ne smiju izbeljivati, čupati pincetom niti depilirati voskom, da bi se postigao maksimalan efekat i da se ne bi ostetio korijen dlake. Poslije prvog tretmana i izmedju narednih, dlake se ne smiju izbjeljivati, čupati pincetom niti depilirati voskom! U toku pripreme za prvi tretman, dlačice se mogu uklanjati samo sa površine kože (makazicama, brijačem ili depil kremom). Takođe, prije laserskog tretmana ne smiju se koristiti preparati koji sadrže derivate A-vitaminske kisjeline (retin-A), AHA kisjeline, jaki vitaminski kompleksi, kao i sredstva koja iritiraju kožu. Sve to spada u fotosenyitivne preparate koji mogu dovesti do neželjene reakcije kože. Oko 2 nedjelje prije i poslije trajne epilacije se ne smijete se intenzivno sunčati niti koristi solarijum, uz obavezno korišćenje SPF 35+, a korišćenje preparata sa ovim zaštitnim faktorom neophodno je i tokom godine.