Rođena sam u Cetinju, gradu ogromnog značaja za crnogorsku istoriju, gradu odakle je potekla iskra državnosti i crnogorskog identiteta. Moram priznati da sam, iako me životni i profesionalni put odveo van mog grada, veliki lokalpatriota, pa sam zaista ponosna što sam Cetinjanka. Ovo je grad koji zaista volim svim srcem i u kojem sam provela bezbrižno djetinjstvo i srednjoškolske dane, obojene smijehom, ali i lijepim druženjima.

U Cetinju još uvijek živi moja porodica i drugari iz tih bezbrižnih dana. Uvijek ih se rado sjetim: tu je čuveno korzo na kojem sam se podigla, ali i društvo sa “Titovog trga” (kasnije je mjesto okupljanja nas gradske djece bilo Vlaška crkva i spomenik “Vila”): Nikola, Vuko, Vukota, Đoko, pokojni Filip, Božo, Marija, Tanja, Adriana. Vozili smo rolere, kasnije vespe, i uživali u okupljanjima. Sve nas je život odnio na neke druge strane, ali još uvijek se rado vraćamo našem gradu. Danas, mnogo godina kasnije, novo mjesto okupljanja je lokal koji je Nikola nedavno otvorio sa Markom, bistro “Metro Food”, koji je našem gradu donio jedan novi, urbani duh, duh svjetskih metropola, a meni zadovoljstvo što i moj grad ima jedno ovako lijepo mjesto okupljanja svih generacija, gdje možete pojesti odličan burger ili paštu, uživati u bašti, ali i proćaskati sa veoma ljubaznim osobljem.

Naravno da sam bila oduševljena idejom da ovdje napravim fotke za ovaj editorijal, koji ima posebno mjesto u mom srcu, kao i sve što radim u gradu koji zovem svojim.

 

Ono što vam ovdje želim predstaviti je i nakit koji ručno pravi Markova djevojka Sandra, svršeni student Fakulteta umjetnosti UDG-a. Ona se nedavno upustila u ove vode i osnovala “Per Lei” atelje, odlučivši da ono što je naučila od svojih baka, pretvori u posao. Iglama i kristalima, šije nakit i svoje snove. Ručni rad joj je i posao i hobi, šansa da se materijalno osamostali, ali i da se odmori od svakodnevnih obaveza. Ranije je svaka žena znala izraditi ručni rad, odnosno bila je vješta u rukama. Ponajprije zbog toga što je znala, ali i zato što je morala znati, jer u prošlim vremenima žena je vrijedila onoliko koliko je vješta u rukama. Tako je svaka od njih znala i po nekoliko tehnika ručnog rada. Sandra, konkretno, izrađuje nakit tehnikom duplog šivenja, koja je tehnika visokog kvaliteta šivenja, izuzetno cijenjena u svijetu. Ova vrijedna djevojka, ali i njen momak Marko, koji je, sa Nikolom, vlasnik fenomealnog “Metro Food”-a, pravi su predstavnici preduzetničkog duha naše prijestonice, a ja im želim svaki uspjeh, kako lični, tako i profesionalni!

 

Polako, ovu priču o jednom fantastičnom danu u svom Cetinju privodim kraju. Završiću je citatom čuvenog Iva Andrića o djetinjstvu, kojeg se sjetim uvijek kada posjetim Cetinje i svoju porodicu i prijatelje: “Čovek mašta od detinjstva o velikim gradovima i slavnim poprištima, ali slavne i odlučne bitke za održavanje svoje ličnosti i ostvarenje svega što ona u sebi nagonski krije, mora da bije tamo gde ga sudbina baci, bog zna na kakvom uskom, bezimenom prostoru, bez sjaja i lepote, bez svedoka i sudije.”

Stilista i model: Kana Tomašević (IG: kana_tomasevic)

Outfit 1: iBlues (Bulevar Džordža Vašingtona 2)

Outfit 2 & 3: Piazza Italia (City Mall, I sprat; IG: piazzaitalia.me)

Ruksak: iBlues

Nakit: “Per Lei” Atelier (IG: per_lei_atelier)

Make – up: Anja, Vlado Beauty Bar (IG: vladobeautybar)

Frizura: Bojana, Vlado Beauty Bar

Fotografija: Sandra Petrović 

Mjesto snimanja: Bistro “Metro Food” (Balšića Pazar 7, Cetinje; IG: bistrometrofood)

Posebna zahvalnica: Nikoli, Marku, Sandri i osoblju bistroa “Metro Food”