Jasno je da je Christian idealan On. Alfa-samac, pravi muškarac. Dominantan, mišićav, izuzetno bogat. Hijerarhija moći jasno je određena: on je direktor, ona studentkinja/službenica. On je princ na bijelom konju, ali ujedno i tamni vitez: njegova je prošlost grešna, njegove sklonosti takođe. Krajnje je zaštitnički nastrojen, posesivan i ljubomoran: brine se za sigurnost partnerke čak i onda kada ona to ne želi. Prati njen telefon, skuplja njene lične podatke, dodjeljuje joj telohranitelja i vozača, poklanja joj nov automobil i zabranjuje upotrebu starog, kupuje firmu u kojoj radi i zahtijeva da posjećuje samo one klubove i restorane koji su u njegovom vlasništvu. U zamjenu za svoju ljubav i zaštitu zahtijeva njenu cjelokupnu pažnju i prekid odnosa sa svim heteroseksualnim muškarcima, s izuzetkom oca. Ali, u čemu je privlačnost naše prosječne junakinje? Upravo u tome da se alfa-muškarcu – odupire. Ipak, odupire se uzalud i bezrazložno.

TOTAL LOOK

Brojni kritičari ovog filma napominju da su lijepi bogataš Christian i njemu u potpunosti potčinjena Anastasia odraz današnjeg dokoličarskog, egocentričnog i politički neangažovanog društva. Društva u kojem gotovo da nema ljubavi, a kada je i ima, uglavnom je izvitoperena, sebična i podređena interesima. Odnos glavnih junaka mnogi kritičari vide i kao čin potpisivanja ugovora, u kojem ona pristaje na sve izopačene zahtjeve mladog Christiana. Taj „ugovor” nije ništa drugačiji od ugovora između banke i klijenta koji pristaje na otplatu paprenih kredita. U oba slučaja, radi se o “dobrovoljnom sado – mazo odnosu”. Trilogija “50 nijansi” je, zapravo, perverzna verzija Pepeljuge, koje je bila i ostala popularna, a sada je samo prilagođena modernim standardima. Oduvijek su žene, uglavnom, tražile ljubav, strast, moćnog ili bogatog muškarca, pa im je poslije srušenih tabua u TV seriji “Seks i grad” trebalo ponuditi nešto više i otići korak dalje. Ovog puta, taj  korak void u sado – mazo seks.

IZDVOJENI KOMADI

Fenomen “50 nijansi” se ovdje ne završava. Poslednjih nekoliko godina u izdavaštvu obilježilo je masovno izdavanje novih romana koje članovi čitateljskih zajednica na Amazonu i Goodreadsu zovu „BDSM romanse“, knjige s dominantnim milionerima, ili, jednostavno knjige u stilu “50 nijansi”. Najpoznatija je pentalogija poznate spisateljice romansi Sylvie Day – “Crossfire”, koja je, meni lično, čak i bolja od “50 nijansi”. Iako se pomama za ovim štivom polako smiruje, čini mi se da ćemo u erotsko – romantičnom talasu uživati bar još neko vrijeme. Ako ništa drugo, ono do ekranizacije poslednjeg nastavka trilogije “50 nijansi”, onaj uz nastavak: oslobođeni.

DETALJI

Ne posjeduju sve kompanije pisana pravila oblačenja, ali, s druge strane, većina kompanija ima određenu kulturu oblačenja kojom se vode svi zaposleni, a kultura oblačenja znači da su zaposleni upoznati sa nepisanim pravilima oblačenja i da na profesionalan način predstavljaju kompaniju u kojoj rade. Ovakav način odnosa prema oblačenju zaposlenih podrazumijeva da oni nijesu u obavezi da nose neku vrstu uniforme u kojoj se možda ne osjećaju prijatno i slobodno, već kroz odjeću koju nose mogu da izraze individualnost i kreativnost i samim tim predstave sebe na pravi način. Uz haljinu, najpraktičniji komad odjeće je, svakako, kombinezon, koji je svoj povratak na modnu scenu doživio prije par godina, ali ni u ovoj sezoni nećete moći pobjeći od njega. Zašto ga volimo? Jer je savršeno praktičan i jednostavan. Uz kombinezon su vam dovoljne efektne cipele i torba i spremni ste za svaku priliku. Ukoliko ga kombinujete uz šarenu bomber jaknu, i na to dodate ekstravagantne naočare i neobičan sat, nećete ostati neprimijećeni.

SLIČNI KOMADI

Zasluga za fenomenalnu frizuru i šminku pripada Dženisu i Nadi, dijelu tima divnog prijatelja Vlada (IG: vladobeautybar), pa im, ovom prilikom, iskazujem veliku zahvalnost za učešće u realizaciji ovog posta. Ne smijem zaboraviti ni Dijanu Pavićević (IG: eledvena), kojoj pripadaju zasluge za fotografiju.