Oduvijek su mi se dopadale svijetle oči, pa sam odlučila da isprobam sočiva u boji. Moj favorit je, svakako, plava boja, pa sam željela isprobati odgovarajuću nijansu koja bi se uklopila uz moje crte lica. Divno osoblje optike Optotim (radnje u Podgorici, Budvi, Kotoru i Baru) izašlo mi je u susret, pa sam kod njih odabrala Bausch & Lomb Soflens sočiva u boji bez dioprije, nijansa Pacific Blue. Bausch & Lomb Soflens Natural Colors su meka kontaktna sočiva u boji za prirodan izgled. U ponudi je deset nevjerovatnih nijansi sa limbalnim prstenom. Soflens Natural Colors nudi maksimalan komfor i jednostavno rukovanje, a najbolje efekte ima kod tamnih očiju.

U zavisnosti od vaših želja i potreba, sočiva u boji koja izrazito mijenjaju boju oka izrađena su tako da obojeni dio u potpunosti prekriva prirodnu boju irisa, dok sočiva koja boju mijenjaju umjerenije imaju tačkasti nanos boje tako da se prirodna boja oka blago nazire tj. providi, što pruža fantastičan efekat i izražajnost. Tokom izrade sočiva koristi se posebna tehnologija koja daje 3D efekat promjene boje oka. Spoljašni prsten kojim je oivičen obojeni dio čini oko većim, a pogled izražajnijim. Kombinovanjem svjetlijih i tamnijih transparentnih nijansi određene boje u više slojeva i zrakasto u odnosu na zjenicu, dobija se efekat koji istovremeno daje i promjenu boje oka, ali i veoma prirodan izgled. Sočiva u boji mogu se naći u dvije varijante: sočiva u boji sa dioptrijom, koja ispravljaju smetnje, kao što su dalekovidost ili kratkovidost, a u isto vrijeme mijenjaju i boju vaših očiju i sočiva u boji bez dioptije, koja se nose isključivo za kozmetičke potrebe, mijenjaju boju vaših očiju i nemaju nikakve dioptrijske sposobnosti. Isto kao i kontaktna sočiva, sočiva u boji nijesu štetna za vaše oči ukoliko pratite uputstva oftamologa, naročito vezana za dozvoljeno vrijeme nošenje i zamjenu sočiva. Nikada ih nemojte dijeliti sa drugim osobama i vodite brigu o njima, jer se redovno moraju čistiti, dezinfikovati i čuvati na adekvatnom mjestu.

U nekim situacijama, sočiva u boji su, jednostavno, potreba. Nakon određenih nezgoda u životu kao što su slučajne povrede oka, saobraćajne nesreće, operacije sa komplikacijama, kada dolazi do trajnog ili djelimičnog oštećenja vida, funkcije i izgleda oka, ono što vam savremena oftalmologija može ponuditi kao najbolje rešenje jesu protetska (kozmetička) kontaktna sočiva. Na našem tržištu je sužen broj proizvođača, ali svakako uz konsultaciju sa vašim oftalmologom možete doći do najboljeg funkcionalnog i estetskog rešenja. Ono što je specifično kod ovakvog kontaktnog sočiva u boji je što se izrađuje u najpribližnijoj boji Vašeg zdravog (neoštećenog) oka. Može se poručiti u varijanti sa ili bez dioptrije, kao i sa ostalim specifičnostima vezanih konkretno za vas. Trebate imati na umu da se dobijena boja i boja vašeg oka neće 100% podudariti, ali će to biti boja koja je najpribližnija vašem oku. Na našem tržištu mogu se pronaći u varijantama tromjesečnih, polugodišnjih i godišnjih kontaktnih sočiva. U zavisnosti od kvaliteta suznog filma, načina rukovanja, i održavanja, njihov vek trajanja može biti i kraći.