Mnoge žene svakodnevno maskarom naglašavaju oči, ali nije uvijek lako istaknuti trepavice, posebno bez uvijača. Osim toga, prave trendseterice se za večernji izlazak ili neko važno događanje ne libe staviti vještačke trepavice. Sve to polako je zamijenio tretman kojim su trepavice naglašene 24 sata dnevno. Trenutno su najpopularnije tehnike ugradnje volumenske ekstenzije, odnosno ruski volumen. Volumenskom tehnikom postiže se jača gustoća i volumen, bez obzira na to koliko vam prirodna dlaka bila svijetla i tanka. Ruski volumen predstavlja naziv za tretman koji je osmišljen prije samo nekoliko godina u Rusiji, a zatim se zbog efikasnosti i kvaliteta učinka proširio svuda po svijetu, pa i kod nas. Ovaj tretman podrazumijeva mnogo složeniji i savršeniji proces ugradnje ekstenzija nego što je to do sada bio slučaj. Svoj tretman nadogradnje trepavica ovom metodom radila mi je divna Dragana Šebek (dgueen_estetic) u mom omiljenom kutku za uljepšavanje, Estetic studiu “Aleksandra” (Žrtava fašizma 38, B lamela, Budva; IG: esteticstudio_aleksandra).

U okviru tretmana za ruski volumen trepavica, na prirodne trepavice ugrađuje se 200 do 600 ekstenzija po jednom oku. Ovaj broj ekstenzija može se nadograđivati različitim metodama, i to 2D, 3D, 4D, 6D i 7D. Razlika između klasičnih i volumenskih (ili ruskih) trepavica je ta da se kod klasičnih aplicira jedna vještačka dlačica na jednu vašu trepavicu, dok se kod volumenskih aplicira više dlačica na jednu vašu trepavicu. Ekstenzije koje se na ovaj način nadograđuju, apliciraju se na prirodne trepavice, a po želji se mogu oblikovati i uskladiti sa oblikom oka i pravem rasta prirodnih trepavica. Dragana koristi trepavice i materijal ruskog brenda TNL Professional. Ove ekstenzije su maksimalno kvalitetne, mekane i elastične, a maksimalno se prilagođavaju i prirodnom izgledu trepavica. Ova nadogradnja vrši se uz minimalnu količinu brzosušećeg lijepka, a povremeno je potrebno uraditi dopunu ekstenzija, odnosno korekciju nadogradnje.

 

Prilikom ovog tretmana, oko treba zaštititi posebnom trakom, pa se prajmerom priprema prirodna dlaka. Dlaka se nakon toga izoluje pa se medicinskim ljepilom magnetizuje ekstenzija. Koristi se svila, nerc i kašmir, a dužine, oblici i debljine su različiti. Ugradnja ekstenzija može potrajati od 2 do 3 sata, zavisno od broja i količine ekstenzija koje se ugrađuju, metode, kao i brzine same tehničarke. Ovo je bezbolna metoda, tako da se možete potppuno opustiti, svjesni da ćete nakon tretmana biti izuzetno zadovoljni svojim novim izgledom zahvaljujući ekstenziji trepavica.

S obzirom na to da su ekstenzije trepavica magnetizovane na vašu dlaku, one traju koliko i prirodni ciklus vaših trepavica, a to je maksimum osam do devet nedjelja. Međutim, kao i sve druge dlake na našem tijelu, i trepavice rastu u različitim ciklusima. Ako želite imati uvijek predivne, pune trepavice, preporuka je da se na nadogradnju dolazi svake tri do četiri nedjelje. Učestalost dopune ekstenzija zavisi od uslova njegovanja nadograđenih trepavica, kao i osobina prirodnih trepavica na koje je radđena nadogradnja. Funkcija ovako nadograđenih trepavica najpribližnija je prirodnim trepavicama. U regiji kapaka i očiju ne dolazi do opterećenja, niti do bilo kakvih neprijatnosti prilikom pomjeranja trepavica. Nadograđee trepavice održavaju se isto kao prirodne. Inače, s ekstenzijama se možete tuširati, ići na more, bazen, saunu ili u solarijum, bez bojazni da će se odlijepiti. Međutim, važno je izbjegavati vodu prvih 12 sati nakon nadogradnje. Šminkati se možete normalno (bez maskare), ali kada skidate šminku, izbjegavajte preparate koji sadrže aldehide, propilen glikol i sredstva na bazi uree jer otapaju ljepilo. Jedino što ove trepavice ne trpe je kontakt sa uljima i preparatima koji bi mogli da oštete njihov sastav, a to se ne odnosi na sredstva za uljepšavanje koja se svakodnevno koriste u toku šminkanja. Ono što je najveći mit koji prati tretman ugradnje ekstenzije trepavica jeste to da ekstenziji oštećuju prirodne trepavice. Ako je postupak ugradnje odrađen ispravno, kvalitetno i profesionalno, kao što je meni uradila Dragana, ne morate se bojati nikakvih loših posledica po zdravlje očiju i kvalitet prirodnih trepavica.

Na kraju, mogu vam poručiti da se “pozdravite” sa maskarom, a priliku date ekstenziji trepavica. Jer: “Life is short. Your lashes shouldn’t be!”