Bijeli zubi oduvijek su bili dokaz zdravlja i adut ljepote, a o važnosti njihove higijene učimo od najranijeg doba. No, koliko god vodili računa o zdravlju svojih zuba, činjenica je da je njihova boja genetski određena i da s godinama poprima tamniju nijansu. Lijep osmijeh je jedna od prvih stvari koju neko primijeti na vama prilikom upoznavanja i svakako će dobro uticati na vaše samopouzdanje. Sa bijelim i sjajnim osmijehom se osjećate bolje i ostavljate bolji utisak. Životni stil ili starenje mogu negativno uticati na boju zuba. Stvari kao što su kafa, čaj, Coca – Cola, crveno vino i cigarete mogu doprinijeti tamnjenju zuba.

Izbjeljivanje zuba jedan je od najizvođenijih tretmana. Brojni su uzroci promjene boje zuba. Mogu se podijeliti na spoljašnje i na unutrašnje. Spoljašnji uzroci promjene boje najčešće su životne navike, poput pušenja i konzumacije kafe i tamnih pića. Unutrašnji uzroci obojenja zuba su kompleksniji, a mogu biti posledica odlaganja pigmenata u samu strukturu zuba, kao npr. obojenje od pojedinih antibiotika, posledica genetike, starenja ili usled odumiranja živca unutar zuba (gubitak vitaliteta), te neispravnog liječenja. Spoljašnja obojenja se lakše tretiraju od unutrašnjih, za koje je proces izbjeljivanja dugotrajniji i razlikuje se, zavisno od uzroka. Takođe, zubi žutih i smeđih nijansi se lakše izbjeljuju od zubi sivkastih i plavkastih tonova. Imam prirodno lijepu boju zuba i zdrave zube, ne pušim, a od pića koja sadrže boje donedavno sam konzumirala samo Coca Colu. Iz tog razloga, odlučila sam da isprobam tretman izbjeljivanja zuba laserom, i, na taj način, istaknem bjelinu svojih zuba. Tretman sam, naravno, radila kod moje Bojane u Estetic studiu “Aleksandra” (Žrtava fašizma 38, B lamela, Budva; IG: esteticstudio_aleksandra).

U Estetic studiu “Aleksandra” koriste najmoderniju tehnologiju lasera sa Brite Smile tehnologijom sa reminalizacijom, koji predstavlja najsavremeniju lasersku inovaciju. Ovo je jedina laserska metoda koji ima tri jedinstvena načina rada (terapije): hirurgiju mekih tkiva, izbjeljivanje, te smanjivanje bolova, čime se osigurava svestran pristup u dentalnom liječenju, a time i ugodniji tretman za klijenta. Lasersko izbjeljivanje zuba je procedura od 45 minuta, koja odmah daje rezultate. Poslije laserskog izbjeljivanja zuba nećete moći da sakrijete zadovoljstvo zbog novog osmijeha! Brite Smile metoda za bijeljenje zuba, koja se koristi u ovom studiu, podrazumijeva potpuno bezbjednu i bezbolnu proceduru. Sistem se zasniva na primjeni vodonik – peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i specijalne UV lampe koja ne zagrijava i ne oštećuje zube, već ima ulogu da ubrza proces bijeljenja zuba. Sam gel sadrži flour, za koji znamo da je dobar za zube. Prilikom tretmana, sluznica i zubno meso će biti zaštićeni, a na zube se aplicira gel na bazi vodonik – peroksida. Snop laserskog svijetla potencira otpuštanje kiseonika iz gela, koji cijepa molekule pigmenta u zubu, pri čemu struktura zuba ostaje nepromijenjena. Spajanjem izvora energije u vidu lasera, sa jedne strane i gela za izbjeljivanje, sa druge strane, ostvaruje se mogućnost postizanja fenomenalnih rezultata. Prednosti izbjeljivanja zuba laserom su: promjena boje zuba za otprilike 4 – 6 nijansi, već nakon prvog tretmana, kao i kratko trajanje tretmana.

Izbjeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje bjelja. Bijeljenje zuba je veoma popularna procedura, jer možete bez ikakvih neprijatnosti i po pristupačnoj cijeni doći do prelijepih bijelih zuba. Lasersko izbjeljivanje zuba idealno je za osobe koje imaju zdrave zube, a željele bi imati ljepši osmijeh. Budući da se tokom tretmana može kontrolisati i prilagoditi nivo laserskog svijetla, tretman je dobar i za klijente s osjetljivim zubima. Izbjeljivanje zuba ne bi se smjelo primjenljivati kod djece mlađe od 16 godina, te trudnica i dojilja. Kod svih ostalih, ono je dozvoljeno, a često i poželjno. Prije tretmana preporučljivo je odraditi tretman uklanjanja kamenca sa zuba i poliranje zuba. Za tretman uklanjanja kamenca sa zuba preporučila bih vam divnu doktoricu Bojanu Ivanović, iz stomatološke ordinacije “Vadis” (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 106, zgrada “Maxim”).

Rezultati ovakvog tretmana izbjeljivanja zuba mogu trajati i do tri godine. Međutim, to se razlikuje od osobe do osobe i uveliko zavisi od životnih navika. Učinak će vrlo vjerovatno trajati kraće ako pušite ili učestalo jedete i pijete proizvode koji potamnjuju zube (npr. kafa, crno vino, Coca-Cola, tamni sokovi), pa je, zato, potrebno iste izbjegavati minimalno tri dana nakon tretmana. U pojedinim slučajevima zubi postanu privremeno osjetljivi na hladnoću tokom i nakon tretmana, a ponekad dolazi do pojave nelagode i bijelih mrlja na zubnom mesu. Takođe, može doći do pojave trnaca neposredno nakon tretmana. Međutim, ovi simptomi obično su privremeni i nestaju u roku od najviše nekoliko dana nakon završetka tretmana. Nakon tretmana na zube se može nanijeti i gel koji umanjuje osjećaj nelagode. Osim toga, kako bi rezultati laserskog izbjeljivanja zuba trajali duže, preporučujem korišćenje neke od zubnih pasti za izbjeljivanje (Colgate, Blanx, Pearl Drops ili neka druga).

Toplo bih preporučila Brite Smile tretman izbjeljivanja zuba, uz poruku: “Make a smile your signature accessory!”