1. Amatriciana

Jelo je dobilo ime po malom mjestu u blizini Rima zvanom Amatrice. Za pripremanje ove pašte najbolje idu penne, kratka i šuplja tjestenina. Sastojci koji idu u ovu jelo su pančeta, pelat, maslinovo ulje, bijelo vino, pepperoncino, biber i parmezan.

 

2. Carbonara

Carbonara je italijanski specijalitet od tjestenine, uglavnom špageta. Preliv je baziran na jajima, siru, slanini i crnom biberu. Specijalitet je “kreiran” sredinom 20. vijeka, a osim pomenutih sastojaka, tu su još pavlaka i maslinovo ulje.

 

3. Pesto Chicken

Pesto Chicken je specijalitet, koji pored svježe domaće pašte, sadrži piletinu, pesto genovese i soja sos, pavlaku, maslinovo ulje, tikvice, šampinjone, crne masline, patlidžan, ali i jedan tajni sastojak, a to je domaći bosiljak., koji u “Pastamaniji” koriste kao začin za njihove najukusnije pašte.

 

4. Puttanesca

Zamamnom mirisu taljatela s paradajzom nijesu odolijevali ni najčasniji muškarci i tako bi se, slijedivši miris, zatekli u nekom od napuljskih “salona za masažu”, gdje bi u njihovoj kuhinji nastajao čaroban sos puttanesca. Receptura ovog specijaliteta donosi inćune, pelat, masline, kapar, pepperoncino, paradajz, maslinovo ulje, bijeli luk i začine kao što su origano, peršun i biber.

 

5. Pomodoro e basilico

Jedan od čestih i najosnovnijih primjera italijanske pašte su upravo špageti pomodoro e basilico: sa svježim paradajzom i bosiljkom. Uz malo kvalitetnog maslinovog ulja, pelata i parmezana, užitak je potpun.