U prvoj i drugoj kolekciji Balestra je poveo publiku da gleda njegove kreacije uz zalazak sunca ispred italijanske katedrale. U trećoj i šestoj kolekciji prikazao je umijeće sa cvijećem. Četvrta kolekcija bila je inspirisana čuvenom statuom Davida. U sedmoj kolekciji umarširali su na pistu manekeni i manekenke u uniformama, dok je osmom kolekcijom Balestra posjetioce poveo na bal u Veneciju. Vidjeli smo crne haljine sa predivnim detaljima i frakove. Pjesma ,,Blue moon“ u devetoj kolekciji označila je i prikazivanje prelijepih kreacija u čuvenoj ,,Balestra blue“ nijansi. Publika se u desetoj kolekciji našla u rimskom Koloseumu gdje je prisustvovala prikazivanju modela koje je Balestra radio za operu ,,Cavaliere della Rosa“, dok je u 11. kolekciji bila u prilici da vidi kako to izgledaju ,,vatrene“ Balestrine kreacije.

Na bimovima je prikazan trg, a pjesmom ,,Gold finger“ Shirley Bassey iz serijala o Džejmsu Bondu izlazak ,,zlatnih“ dama i gospode za prikazivanje 12. kolekcije mogao je da počne. Muškarci su nosili zanimljive pozlaćene sakoe, a dame divne, pune detalja pozlaćene haljine. Trinaestom kolekcijom vratio je posjetioce u milansku ,,Scalu“ gdje su slušali čuvenu ariju iz ,,Traviate“ pod nazivom ,,Brindisi (Libiamo ne’lieti calici)“. Na pistu su izašla četiri manekena obučena u crna odijela, a za njima u prelijepoj crnoj haljini i balerina. Zatim su jedna po jedna izlazile manekenke i flertovale sa ova četiri gospodina. Ovaj je Balestrin kreativni potez pozdravljen aplauzom publike. Četrnaestom kolekcijom posjetioci su se nakratko našli ispred katedrale Duomo u Milanu, uz još jednu italijansku prelijepu ariju. Aplaudirala je publika prelijepim, romantičnim vjenčanicama. Petnaestom kolekcijom Balestra je publiku odveo u Firencu, uz zvuke arije, dok ih je šesnaestom kolekcijom vratio u stara dobra vremena pjesmom ,,Nel blu dipinto di blu“ Domenika Modunja.

Balestra je najbolje sačuvao za kraj. Četiri muškarca u tradicionalnim nošnjama izvela su Igre iz Boke. Manekenka je izašla u haljini noseći plašt u obliku italijanske zastave da bi se nakon nje na pisti pojavila model noseći crvenu usku haljinu sa izvezenim crnogorskim grbom. Tako se Balestra i poklonio pred publikom, u jednoj ruci držeći damu sa plaštom u obliku italijanske zastave, a u drugoj damu obučenu u crvenu haljinu sa crnogorskim grbom. Italijanski kreator pokazao je da su mu Italija i Crna Gora uvijek u srcu.

* Veliko hvala fotografu Krstu Vuloviću, od koga smo preuzeli fotografije.