U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige”:

1. Robert Grevs i Rafael Patai – “Hebrejski mitovi”

Detaljna analiza hebrejskih mitova i Knjige postanja je proizašla iz fantastične saradnje dva prijatelja, pjesnika Roberta Grevsa, koji je odrastao u protestantskoj porodici i uglednog univerzitetskog profesora Rafaela Pataia, koji je odrastao u jevrejskoj porodici. Knjiga prevazilazi hrišćanske biblijske i hebrejske mitove i uvodi mudraška tumačenja, narodne priče, apokrifne tekstove i ostale, do tada nepoznate izvore, u cilju kreiranja kompletne priče. Intrigantna analiza potisnutih i cenzurisanih događaja iz predbiblijskog perioda, uz osvrt na kulturu pisane i usmene tradicije u kojoj duhovne vrijednosti prožimaju zemlju i istoriju jednog naroda. Robert Grevs, engleski pjesnik, pisac i kritičar, autor je knjiga “Ja, Klaudije”, “Grčki mitovi”, “Hebrejski mitovi”, “Grčki bogovi i heroji”. Rafael Patai je bio etnograf, antropolog, istoričar i biblista. Autor je velikog broja stručnih tekstova i knjiga, a najpoznatije knjige su mu “Čovjek i hram” i “Nojeva djeca: Nautizam Jevreja u drevnim vremenima”.

 

2. Robert Grevs – “Grčki mitovi”

Iz izvora rasutih kroz antičku literaturu, Robert Grevs je iskoristio svoju pripovjedačku veštinu da istka čvrstu i razumljivu priču za svaki mit Stare Grčke. Sa puno komentara, autor nam nudi prečice, tumačenja i objašnjenja, kombinujući, uvjerljivo, znanje sa intuitivnom pronicljivošću poete, tako da i malo poznate varijante pojedinih mitova postaju prihvaćene onog trenutka kada nam otkriju posebnu dimenziju ritualnog ili istorijskog značenja.

 

3. Nataša Dragnić – “Kriv je vetar”

Maj na hrvatskom ostrvu Brač. Šestoro mladih ljudi došlo je iz Minhena da ovdje postave pozorišni komad. Kulisa je savršena: predivna stjenovita obala, vedro nebo, more. U jednoj maloj gostinskoj kući borave glumci, zabavljaju se i vole. Trupa počinje s probama novog komada i naizgled sve teče po planu. Ali onda se diže vjetar − razuzdani, ćudljivi, opasni, ubitačni jugo – koji bjesni danima, muti im razum, pravi metež, budi osjećanja, raspiruje strasti, navodi na ljubomoru. Poslije nevremena ništa više nije onako kako je bilo. U zoru nakon poslednje vjetrovite noći jedan član trupe pronađen je mrtav.

 

4. Radoje Domanović – “Ovako srećan narod”

Srpski čitaoci ponekad ne znaju da li da se raduju što imaju tako velikog satiričara kao što je Radoje Domanović ili da se rastuže nad činjenicom da je on aktuelan i posle više od jednog vijeka. Ne znaju da li je smijeh bolniji dok Domanović savršeno opisuje palanačko mrtvilo, tu „nepomičnu površinu ustajale pozelenjele bare“ ili dok prikazuje junake koji čine sve da do nje dođe, jer „mi Srbi imamo dispozicije vrlo jake da jednog dana postanemo ovako srećan narod“, kao taj koji živi u bari. Takođe, ne znaju ni kojim je svojim djelom najbolje osvijetlio naše mane, zgasnuvši nažalost prebrzo kao nekakva intelektualna kometa.

 

5. Vesna Ćorović Butrić – “Izmislica”

Gospođica Žirambu je napunila 99 godina i ovog lijepog malog psa sa korice (koji hrče) vlasnici žele da poklone. Ali djevojčica Maladina Belozečević želi da je sačuva! Problem je… Problem je nekakva IZMISLICA. Predivno napisana i čarobno ilustrovana, ova neobična priča o odrastanju vodiće vas zajedno sa Maladinom u spoznavanje svijeta i u tome će vam pomoći likovi kao što su tihi dječak Timotije, mađioničar Đoto Balone, crna mačka Mirela, jedan halpcilinder i odbjegli bijeli zec. Uz ovu bajkovitu priču, ispunjenu nježnim rečima i duhovitim obrtima, shvatićemo da je dobra samo ona stvarnost u kojoj se bolje mašta.