Kolekcija Edite Nimanbegu zove se ,,Potraga za svijetlom“, odnosno ,,Searching for the light“. Sastoji se od 11 modela. Edita je planirala da kolekciju čini više modela, nego su svi dizajneri bili, na neki način, ograničeni da prikažu od 10 do 12 modela. Neki su već urađeni, drugi se rade, tako da će kolekcija biti dopunjena sa još pet, šest modela. Materijali su najviše šantung svila, svila saten, čipka, mnogo ručnog rada, a prikazana su i tri modela koja su ručno ušivana sa perlicama, nešto što Edita nije koristila do sada i nada se da će biti još ljepših modela sledeći put.

 

Nakon Nimanbegu, srpska dizajnerka Marina Mićanović prikazala je 11 kreacija. Preovladavale su uske crne haljine.”Crna boja je najviše bila zastupljena ovdje kao vječna, sigurna, prosto svakom će dobro da stoji i nema greške. Tu sam malo ubacila i bež boje da razbije crnu, da ne bude monotono”, rekla je Mićanović nakon revije, istakavši da joj je drago što je bila dio ove manifestacije. Dodala je da je samo malo promijenila concept u odnosu na ranije. Sad je imala dosta radova od kože koju je radila tako što je sjekla kockice i pravila formu. Tako da je to sve ručni rad, iako se to možda nekad i ne vidi, ali u koji je uloženo, prije svega, puno ljubavi i energije. Kolekcija je elegantna, dosta svedena, ide na minimalizam, a da opet zadrži svoj modni ID. U svakom stvaranju Mićanović polazi od sebe, kako do sada, tako će i uvijek.

 

Crna boja preovladavala je i u kreacijama Kristine Ilić. Uz zvuke numere ,,Ederlezi“ manekenke su izlazile jedna za drugom u crnim, često prozirnim odjevnim predmetima koji su pratili liniju tijela. Za kraj je ostavila crno-bijelu i bijelu haljinu, te drečavo roze haljinu i pantalone. Kolekcija se zove „Simple Glam Look“ i definiše je prepoznatljiva estetika i svedena forma. Sami ambijent i mjesto događaja kao i dobar ritam i bajkovita pista, ovim modelima su dodatno dali glamurozan efekat. Modeli dočaravaju neprolaznu zavodljivost i glamur. U pitanju je zavodljiva igra golog i prekrivenog. Priča je o senzualnosti i buđenja svih čula.

 

Veče je zatvorila kosovska kreatorka Selina Diba glamuroznim haljinama i vjenčanicama, koje je pratio i asesoar koji ova dizajnerka izrađuje. Tako je uz bijelu vjenčanicu ukombinovala jarko crvenu ogrlicu ili tijaru. Svi odjevni predmeti bili su puni detalja. Uz bijelu i crvenu vjenčanicu išli su velovi, uz bijelu još i ručno šiveni cvjetovi i perle, dok su na plavoj haljini bili vidjljivi ručno rađeni leptiri.

* Veliko hvala fotografu Borisu Šekularcu (MNE Magazin), na ustupljenim fotografijama.