U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za oktobar:

1. Aleksandar Dima Sin – “Dama s kamelijama”

Pisac je došao na ideju da piše o nesrećnoj junakinji na osnovu sopstvenog iskustva sa jednom pariškom kurtizanom i roman je odmah doživio ogroman uspjeh, kako u Francuskoj, tako i u svijetu. Mladi provincijalac iz dobrostojeće, ali konzervativne porodice, Arman Dival, zaljubljuje se u prelijepu i preskupu parišku kurtizanu Margerit Gotje, koja je oboljela od tuberkuloze i koja nošenjem bijelih i crvenih kamelija signalizira svojim obožavaocima da li je na raspolaganju ili ne. Krećući se u visokim aristokratskim krugovima i pošto se i sama zaljubi u Armana, odlučuje da odbaci prethodni život i prihvati njegovu bračnu ponudu. Međutim, između njih će se ispriječiti nepremostive socijalne prepreke, intrige i okolnosti koje će uticati na tragičan kraj ove ljubavne priče. Ubrzo postavljen i na scenu, roman je samo do kraja XIX vijeka bio preveden na dvadesetak jezika. Osim toga, inspirisao je Šopena da komponuje muziku za istoimeni balet, a Verdija za operu Travijata. Prema romanu su snimljeni mjuzikl nagrađen Oskarom Mulen ruž i više filmskih adaptacija, dok su glavnu junakinju igrale velike pozorišne i filmske dive kao Sara Bernar, Greta Garbo, Izabel Iper i mnoge druge.

2. Nora Roberts – “Saša”

Saša Rigs je introvertna slikarka koju proganjaju košmari, koji su joj istovremeno inspiracija za umjetnička djela. U jednom od tih snova otići će na Krf i upoznaće dvije žene i tri muškarca koji tragaju za legendarnom Vatrenom zvijezdom, djelom drevnog proročanstva. Saša postaje vođa ove grupe, a u jednom od muškaraca, Branu Kilijanu, vidi čovjeka neizmjerne moći i empatije, muškarca koji je izaziva, ali i vjeruje u nju. Kada se mračne sile umiješaju, šestorka će morati da ujedini moći, kako bi ispunila svoju zajedničku misiju.

3. Vedrana Rudan – “Dabogda te majka rodila”

Prvi put objavljen 2010. godine, roman Vedrane Rudan „Dabogda te majka rodila“ još jednom je skandalizovao javnost preispitivanjem svega što nam se čini nedodirljivo i sveto. Ovoga puta to je glorifikovana figura Majke. U ovom romanu raspravlja o odnosu ćerke i majke: satanizuje oca, prikazuje ga kao silovatelja ćerke, a majku kao letargičnu, koja ne mari za svojim djetetom. Protagonistkinja knjige, svojevrsni autorkin alter ego, jeste žena koja živi u srećnom braku, vodi uspješan posao, ima ćerku koju voli i koja tu njenu ljubav iskreno uzvraća. Dakle, riječ je o zreloj osobi čija je realnost stabilna, mirna i ugodna, ali koja ipak, i u šezdesetoj godini, nije u stanju da razriješi osnovnu dilemu i pitanje koje je prati tokom cijelog njenog odrastanja i života. Miris oca-silovatelja dobro joj je poznat: on zaudara na bijeli luk i bijelo vino. Ali koji je to, dođavola, miris majke, miris hladne, neangažovane majke koju protagonistkinja istovremeno i voli i mrzi, i koja svoje poslednje dane provodi u skupom staračkom domu, izbezumljujući i porodicu i osoblje neprestanim žalbama na fantomske bolove u kostima?

4. Jelica Greganović – “Zovem se mama 2”

Znate li onaj osjećaj kada nešto čitate i svo vrijeme se blago osmjehujete, a da i ne znate da imate osmijeh na licu, a povremeno se i grohotom smijete? Taj osjećaj dok čitate neku knjigu je, mislimo, najređi i istovremeno, najdragocjeniji. Kako je Jelica Greganović uspjela da u nama probudi upravo to? Sa Jelicom ćete se lako poistovjetiti. S njom ste odmah na „ti“. Ona je jedna od posvećenih mama. Govori iz svog iskustva koja vi prepoznajete kao svoje. Čitajte ovu knjigu, kako biste naučili da se radujete svojoj djeci i u njima uživate. A osmijeh koji ćete imati tokom čitanja dragocjen je poklon Jelice Greganović.

5. Isidora Bjelica – “Crnogorske princeze”

Otkrijte kako su četiri crnogorske princeze odredile sudbinu savremene Evrope. Opčinjavajuće životne priče četiri žene, princeze i majke, koje su živjele onako kako su same htjele i borile se za ono u šta su vjerovale. Anastasija, Milica, Jelena i Zorka, četiri kćerke kralja Nikole Petrovića, bile su prelijepe, slobodoumne i moderne princeze koje su živjele onako kako su željele, na sreću, uvijek uz podršku svog mudrog oca savremenih shvatanja. Anastasijino kršenje društvenih kodeksa, vjenčanje za brata sestrinog muža, razvod u četrdesetoj; Miličina inicijacija u ezoterijske evropske krugove i veze sa magovima; Jelenino preobraćenje u rimokatoličku vjeru i njen odnos sa Musolinijem; Zorkina žustrina i želja da postane kraljica – nijesu njihove slabosti, kako bi se iz plemenske svijesti moglo misliti, već najsvjetliji i najljepši trenuci ženske slobode i emancipacije. Sa druge strane, ova knjiga pruža svim čitaocima otvorenog uma dosad neprevedene tekstove i izvode koji su bili bezrazložno skrivani. Ove četiri neobične, hrabre i emancipovane princeze naučile su nas ono što su uvek činile: da nikad ne zaboravimo svoje porijeklo.