Koža je organ koji najduže pamti, a najjači stimulatori nastanka slobodnih radikala jesu UV zraci, što znači da ako se ljeti prekomjerno izlažemo suncu i previsokim temperaturama, plivamo u moru, bazenu, možemo očekivati promjene poput fleka, pjega, proširenih i zapušenih pora, dehidrirane i opuštene kože sa oslabljenom mrežom elastičnih vlakana, usled čega je koža opuštena i naborana. Sada je pravo vrijeme da joj pomognete. Nakon ljeta i izlaganja suncu, koži lica je potrebna dodatna njega i hidratacija. Posebno ukoliko nam je koža lica i nakon ljeta izložena sunčanju u solarijumu, ali i stalnoj upotrebi šminke. Dobra higijena lica je ključ za njegovu ljepotu i čistoću. Hidratacija, njegovanje, kao i redovno umivanje i skidanje šminke prije spavanja samo su neki od poteza. Zbog prilično brzog tempa života, a možda i nezdrave ishrane, primijetila sam da moja koža u poslednje vrijeme gubi vlažnost i svježinu, peruta se i postaje gruba. Iz tog razloga, odlučila sam se da joj kozmetičkim tretmanom vratim ono što joj nedostaje.

Hemijski pilinzi uopšteno su efikasna metoda kod pigmentacija na koži (mrkih mrlja) izazvanih Suncem ili drugim faktorima, akni i crnih komedona, finih bora, ožiljaka nastalih nakon akni ili grube kože nastale usled oštećenja Suncem ili zbog starosti. Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi. Kasna jesen i zima idealnosu  vrijeme za hemijski piling i voćne kisjeline, zbog  crvenila  koje se javlja poslije ovih tretmana, a koje je posledica izlistavanja površinskog sloja kože, čime se otklanjaju nedostaci. Ovim tretmanom  se aktivira rad fibroblasta da proizvode kolagen i da ubrzavaju obnavljanje epiderma.

Fenomenalni Gocin tim u studiu “Style” je, prema mom tipu kože, za mene odabrao blagi hemijski piling voćnim kisjelinama. U zavisnosti od koncentracije, hemijski pilinzi voćnim kisjelinama mogu biti blagi (20% glikolna kiselina), kojima se uklanja masnoća i poboljšava izgled kože, ili srednje jaki (do 70% glikolne kiseline), koje sprovodi obučeno lice u cilju liječenja određenih stanja na koži. Pilinzi sa AHA kiselinama su značajno ubrzavaju i liječenje akni. Blage voćne kisjeline uklanjaju masni sloj kože i oslobađaju pore izumrlih ćelija. Time se olakšava dejstvo aktivnih supstanci koje se koriste u liječenju akni.

Hemijski piling koristi hemijski rastvor da bi poboljšao i uglancao teksturu kože odstranjujući njene spoljne oštećene slojeve, sa namjerom da se postigne ćelijska obnova i da se stvori “nova koža“. U ove svrhe koriste se trihlorsirćetna (TCA) i alfahidroksilna (AHA) voćna kisjelina. AHA kisjeline: glikolna, mliječna ili voćna kisjelina najblaže su formule za piling i koriste se prilikom prvog tretmana jer su blaze od TCA kisjelina. U mom slučaju korišćena je mliječna kisjelina. Ovaj piling jednostavno obnavlja epiderm i djeluje na teksturu kože. Ne prouzrokuje perutanje kože, pa nema ni osjećaja neprijatnosti. Rezultat se dobija poslije serije od nekoliko sesija pilinga. Ovaj piling tretira prve znake starenja kože, djeluje na mrlje različitog porijekla kao i na površinske ožiljke od akni, sužavanje pora, ali i za tretiranje manjih bora. Mogu se primjenjivati jednom nedjeljno ili u dužim intervalima, da bi se postigao najbolji rezultat. TCA kisjeline koriste se za piling srednje dubine. Ovaj piling uništava kožu sve do gornjeg sloja dermisa. Djeluje na značajnije promjene, kao što su permanentne bore i uporne mrlje. Ova vrsta pilinga djeluje preko hemijske nekroze. To je veoma iritirajuće i zahtijeva nekoliko dana oporavka. Koža se odvaja u trakama i potrebno je nedjelju dana da bi se obnovila. Da bi se postigli željeni rezultati potrebno je više od jednog TCA pilinga.

 

Hemijski piling je kozmetički  tretman sačinjen od jedinstvene grupa preparata, u toku koga se na kožu nanosi rastvor kisjeline koja utiče na strukturu kože i potpomaže normalizaciju i korekciju svih procesa regeneracije u epidermu, a sve u cilju uklanjanja raznih estetskih problema sa kože.To je metoda podmlađivanja i regeneracije kože poslije različitih negativnih uticaja. Odličan je i za otklanjanje svih promjena na koži koje vode starenju. Koristi se i kao tretman izbora kod zadebljanja na koži, ožiljaka od akni, dubokih bora, proširenih pora i u svim slučajevima gdje je potrebna maksimalna eksfolijacija (ljuštenje). To znači da se odstranjuje epiderm i površinski  sloj derme (srednji sloj kože).

Prije samog tretmana, potrebno je kožu dobro očistiti mlijekom i tonikom i pripremiti je za tretman. Nakon što je koža dobro očišćena, na nju se nanosi enzimski piling, koji dubinski čisti i priprema kožu za tretman voćnim kisjelinama, a zatim i sama kisjelina. Nakon kisjeline slijede serum i maska. Tretman koji traje nekih 60 minuta završava se nanošenjem  kreme u tankom sloju.

 

Ovdje bih se osvrnula i na preparate koji se koriste za tretman. U tretmanu je koršćenja Gigi Nutri Peptide linija. GIGI Cosmetic Laboratoires su proizvodi najveće Izraelske kozmetičke fabrike, koju je osnovala Eliezer Landau, 1957.godine. GIGI kozmetika je laboratorijski istraživana u farmaceutskoj industriji i jedna je od najboljih na polju rešavanja širokog spektra promjena na koži i pružanju rešenja za sve tipove problematične kože. Kombinacija aktivnih materija i prirodnih sastojaka pruža brze rezultate u njezi kože.

Nutri Peptide gel za čišćenje uklanja sve nečistoće sa lica, zajedno sa make-upom i akumuliranom masnoćom. Nježno čisti kožu bez isušivanja, revitalizuje je i pruža prijatan osjećaj mekoće nakon čistoće. Enzimski piling iz iste linije dubinski čisti i priprema kožu za tretman hidratacije, a serum za izbjeljivanje otklanja sve eventualne probleme na koži.

 

Prije završnice, tu je i antri-stress maska, koja odgovara potrebama užurbanog stila života, posebno karakterističnog za današnje generacije. Maska ciljano djeluje na štetne učinke umora izazvanog urbanim načinom života, pružajući koži odmoran izgled i zdrav sjaj. Kao završnica dolazi Instant Moisturizer krema iz Nutri Peptide linije, koja sadrži jedinstven kompleks koji svijetlo transformiše u energiju, i na taj način obnavlja ćelije kolagena.

 

Na kraju, rekla bih par riječi o indikacijama tretmana. Površinski, blaži pilinzi voćnim kisjelinama, osim mogućeg prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte ukoliko se primijene na stručan način. Dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom su efikasniji u uklanjanju pigmentacija, ožiljaka i bora, ali zahtijevaju posebnu negu i brigu o koži prije i poslije pilinga, a neželjeni efekti značajno zavise od saradnje i disciplinovanosti pacijenta.