U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U našem novom top 5 postu, donosimo vam predloge naslova “Narodne knjige”, koje možete pokloniti svojim najdražima za praznike i tako ih obradovati dobrom knjigom:

1. Meša Selimović – “Romani”

*Tišine*: „Ni za jednu životnu stazu ne postoji vodič, svaka je neispitana, neponovljiva, zato je u životu avantura pravilo, a ne izuzetak, jer je putovanje kroz neispitane predjele, koje niko poslije nas ne može ponoviti, sve se staze potiru, uvijek nanovo se stvara nova konfiguracija, uvijek se ukazuje drugi pejzaž, druga klima, za svakog posebno.“

*Derviš i smrt*: „Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari, to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem: biću ti prijatelj.“

*Tvrđava*: „Troje nas je, u cijelom svijetu samo troje: moji prsti, njeno tijelo i njegov ujednačeni damar. Nije važno šta se dešava u svijetu, nije važno šta će biti sutra, važan je ovaj čas blaženstva bez misli. Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tuđih ljubavi biće kao ova, ali ova nikad više.“

*Ostrvo*: „Sudbina me je postavila na ovu stazu, za drugu ne znam, i koračaću po njoj dok u meni ima snage. Ovdje sam ugledao nebeski beskraj i pučinu na kojoj mi se oko odmara, i ovo ne bih zamijenio ni za jedan kraj na svijetu. Ljepših možda ima, dražih nigdje. Ovaj kraj, to sam ja, to je moj život i moja ljubav.“

*Krug*: “Bili su skromni ljudi oboje. Zauzimali su malo mesta u životu. Ničim nisu zadužili čovečanstvo. Bili su sitni i nevažni, neprimetni kao dve čavke u jatu čavki, nisu se odlikovali ni sposobnostima, ni pameću, ničim naročitim. A ipak su bili posebni i izuzetni zbog ljubavi i zbog patnje.”

2. Metju Ficsimons – “Kula od karata”

 

Moćni i beskrupulozni politički igrači spremni su na sve da sakriju svoje tajne. Tajanstveni nestanak četrnaestogodišnje Suzan Lombard, ćerke moćnog američkog senatora Bendžamina Lombarda, postao je nacionalna opsesija. Deset godina kasnije, rana je i dalje jednako bolna za nekada najtraženijeg hakera i bivšeg marinca Gibsona, sina tadašnjeg senatorovog zamjenika, kom je Suzan bila poput sestre. Jednog dana, on dobija poziv od čovjeka koji nikada nije odustao od neriješenog slučaja. Potrebne su mu Gibsonove vještine da odgonetne nekoliko šifrovanih pisama nepoznatog pošiljaoca sa kojim je Suzan bila u prepisci. Dok ga proganjaju sjećanja, Gibson kreće u potragu za ključem misterije, riješen da konačno sruši kulu od karata i otkrije istinu.

3. Dejan Stojiljković – “Olujni bedem”

Oluja je stigla… I pred kapijom moćne tvrđave, čiji bedemi sežu do neba, ordija velikog osmanskog emira pali vatre i oštri svoje handžare. Među zidovima grada jedan vitez, jedna gospa i jedan uglednik postaće neimari sopstvene sudbine. U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svjestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gdje će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapovijeda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zapliće kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladom vitezu, iako je obećana drugom proscu. I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mjestu. Njihov dodatni zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva, derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nijesu od ovoga svijeta.

4. Lusinda Rajli – “Sestra iz sjenke”

Zvijezda D’Aplijez je na životnoj prekretnici poslije iznenadne smrti svog voljenog oca, misterioznog milijardera, kog su njegovih šest kćerki nazvale Tata Solt, pošto ih je usvojio u raznim krajevima svijeta. Svakoj od njih je ostavio trag do pravog porekla, ali Zvijezda, najzagonetnija od svih sestara, oklijeva da zakorači iz bezbjednosti bliskog prijateljstva sa sestrom KeKe. U očajanju, odlučuje da pođe za prvim tragom koji joj je ostavljen, koji je dovodi u antikvarnu knjižaru u Londonu, i tu joj se otvara čitav jedan novi svijet. Stotinu godina ranije, svojeglava i nezavisna Flora Maknikol zarekla se da se nikada neće udati. Srećna je i zadovoljna u bezbjednosti svoga doma u Jezerskoj oblasti, gdje živi u blizini svoga idola, Beatriks Poter. Međutim, mahinacije van njene kontrole odvode je u London, u kuću Alis Kepel, najozloglašenije pripadnice visokog društva edvardijanskog doba. Floru razdiru strastvena ljubav s jedne strane i dužnost prema porodici s druge, ali otkriva da je ona sama pion u igri čija pravila znaju samo drugi, sve dok susret sa misterioznim džentlmenom ne razotkrije odgovore za kojima je Flora tragala čitavog života.

5. Barbara de Anđelis- “Tajne o muškarcima koje svaka žena treba da zna”

Da li ste ikada poželjeli da uz muškarca dobijete i uputstvo za upotrebu? Knjiga koju je trebalo da pročitate prije svog prvog ljubavnog sastanka u životu. Koliko stvarno znate o muškarcima i seksu? Uradite testove iz knjige kako biste to otkrili.