Da li su pravilna ishrana i zdravlje povezani? Da li je pravilna ishrana bitna? Naravno! Međutim, danas, po uzoru na zapadni svijet, svi su u toku dana u žurbi, a radno vrijeme i obaveze često nam ne ostavljaju dovoljno vremena da se hranimo zdravo. Iz tog razloga, radije posegnemo za brzom hranom i gotovim jelima (moram priznati da i sama pripadam ovoj grupi ljudi). Na stranu to što na ovaj način nastaju problemi sa viškom kilograma, ako uzmemo u obzir činjenicu da ugrožavamo svoje cjelokupno zdravlje. Konzumiranje brze i nezdrave hrane često čine da zaboravimo da je zdrava ishrana osnov zdravog života, pravilnog odrastanja i razvoja. Zdrava ishrana je jedna od suštinskih stvari zdravog načina života na koju treba da se obrati posebna pažnja, jer zdrava ishrana pomaže kod svih fizičkih aktivnosti, kao i kod imunog sistema da se uspješno bori protiv bolesti.

 

Vašem tijelu su potrebni prava hrana i redovne aktivnosti, kako fizičke, tako i mentalne da bi ostvarilo svoj puni potencijal. Ništa nije toliko bitno kao zdrava ishrana. Ako želite popraviti svijet, popravite prvo sebe. Pođite od ishrane. Nutritivno vrijedna hrana u pravo vrijeme i u pravoj količini je suština. Zato nam firma “In Trade MNE D.O.O.” mladog preduzetnika Lazara Mugoše donosi rešenje u vidu projekta “Healthy living”, koji je izazvao pravi boom samom pojavom na tržištu. Healthy Living nam donosi samouslužne aparate za zdravu hranu, piće i ostale proizvode koje sadrži. Ovakvi aparati su već odavno hit u svijetu, a upravo oni prvi donose ovu novinu i na crnogorsko tržište. Firma se, inače, bavi uvozom aparata i postavkom/instalacijom na svim lokacijama koje imaju interes korišćenja jednog ovakvog aparata. Posjeduju najsavremenije opremljenu kuhinju i kuvare, dostavljače i servisere, pa se iz njihove kuhinje aparati pune i dopunjavaju svježim i zdravim proizvodima svakog dana, na svakih 4 do 5 sati. Na ovaj način, u aparatima se stavlja dovoljna količina proizvoda da potrošači uvijek imaju ukusan, svjež i zdrav proizvod u aparatu. Aparat se puni 5 radnih dana u nedjelji, a dva puta tokom dana: puni se ujutro u 8h, dopunjava u 12h i  u 18h prazni, ukoliko ima proizvoda koji nijesu prošli. Proizvodi koji ne prođu se sjutra prodaju u njihovim prodajnim mjestima. Ono što je za svaku pohvalu i što govori o društvenoj odgovornosti firme je podatak da jedan dio proizvoda koji ne prođe na aparatima ide u dobrotvorne svrhe naradnoj kuhinji. Partner Healthy Living-a za zdravu hranu je “Brza zdrava hrana Soul Food”, koji imaju i otkupljene franšize za recepte zdrave hrane.

Sigurno vas sve zanima kakvu hranu možete uzeti sa aparata? Evo i odgovora: u aparatima možete naći prozvode kao što su salate, sendviči, sjeckano voće, cijeđeni sokovi, chia puding, zdravi dezerti. Za sada, kako je firma tek počela sa poslovanjem, aparati su postavljeni na nekoliko lokacija i njihovi partneri su Prva Banka CG, Ujedinjene Nacije, Jugopetrol, Sud za prekršaje i Novi studentski dom. Što se tiče saradnje i postavkama aparata za zainteresovane strane, zakup aparata košta 100 eura na mjesečnom nivou. Iz firme ”In Trade MNE” poručuju da su spremni za širenje poslovanja i dalje saradnje, pa, ukoliko je bilo ko zainteresovan za aparat, slobodno ih može kontaktirati. Kako su oni ekskluzivni zastupnici za Crnu Goru i vrlo mladi i sposobni preduzetnici, poručuju da su vrlo otvoreni za saradnju.

 

Sad se sigurno pitate zašto se odlučiti za hranu iz Healthy Living aparata? Prvo, radi se o novitetu na tržištu, nečemu što će skratiti vrijeme čekanja dostave hrane, odlazak u prodavnice, čekanje u redovima. Potrošači imaju svježe, zdrave i ukusne proizvode u poslovnim zgradama, fakultetima, školama, i na taj način šire kulturu zdrave ishrane i zdravog načina života uopšte. Osim toga, ovakvom odlukom podržavate mlade ljude, koji imaju sjajnu business ideju, a koji su uložili sav svoj trud u nju, u nadi da će rezultati biti vrijedni rizika. Za potencijalne partnere i saradnike, ovo je pametno rešenje za uslugu cateringa dostupnu 24/7. Ne radi se samo o vending aparatu, nego o pravoj automatizovanoj kantini, čija ekstremna fleksibilnost konfiguracije korisniku omogućava odabir zdravih jela, pića i voća.

Kako funkcionišu Healthy Living aparati za hranu? Naime, aparat ima više menua i jedan menu vazi od ponedeljka do petka, sto znači da klijenti svakog ponedeljka dobijaju novi menu, pa je, samim tim, i ishrana raznovrsnija. Aparati primaju do 20€, uz povraćaj kusura. Princip funkcionisanja aparata možete pogledati na linku: https://www.instagram.com/p/Bd8j8Q8hyKz/.

Na kraju, kao osoba koja je vodila izuzetno loš i nezdrav način života, ove aparate vidim kao mogućnost da uradim nešto dobro za sebe i mijenjam svoje navike, vidim ga kao podstrijek da radim na promjeni loših navika i na taj način, iako zvuči kao kliše, radim na tome da postanem “bolja verzija sebe”. U ovom slučaju, i zdravija verzija sebe.

 

Fotografija: Nikola Radović