U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za mart:

1. A.Dž. Fin – “Žena na prozoru”

Ana Foks živi sama, u četiri zida koja zove svojim domom, a njena omiljena i skoro jedina zabava jeste da posmatra komšije kroz prozor. Ne može da se natjera da izađe napolje. Ne ide u kupovinu namirnica niti u šetnje po parku, čak ni ne pokupi poštu sa ulaznog stepeništa. Samo gleda kroz prozor i posmatra. A onda se u kuću preko puta njene useljavaju nove komšije, Raselovi: otac, majka, sin tinejdžer. Slika savršene porodice raspada se u paramparčad jedne večeri kada Ana vidi nešto što nije trebalo. Sada mora da uradi sve što je u njenoj moći da otkrije šta se stvarno desilo. Ali, ako to i uradi, da li će joj iko povjerovati? A prije svega, da li vjeruje samoj sebi? Šta je stvarno? Šta je mašta? Ko je u opasnosti? Ko kontroliše sve? U ovom đavolski uzbudljivom trileru niko i ništa nije onakvo kakvim se čini.

2. Džona Lisa Dajer i Stiven Dajer – “Sezona”

Predstavljanje debitantkinje društvu je prilika o kojoj mašta svaka mlada Južnjakinja. Ali ne i Megan Maknajt. Ona je fudbalska zvijezda koja sanja o Olimpijadi, i daleko je od ženstvene djevojke. Megan ne vidi zašto je toliko važno upariti cipele sa odgovarajucom torbicom, ali njena majka insistira na tome da je pripreme za izlazak u društvo pripremaju za život u stvarnom svijetu. Megan se osjeća kao da je stavljaju na prodaju. Kada zbog buntovnog stava zapadne u nevolju sa predvodnicom debitantkinja, imaće mjesec dana da dokaže da umije da pleše i da ima besprekorne manire, ali i da nauči da se spusti u kniks kao prava teksaška dama. U suprotnom će biti izbačena i osramotiće porodicu. Međutim, na jednoj raskošnoj žurci upoznaje Henka Voterhausa, ležernog i racionalnog momka koji je obara s nogu, i zaključuje da biti debitantkinja možda i nije tako strašno. Sve dok se ne obruka u sobi punoj desetogodišnjaka, ne postane deo medijskog skandala i ne dobije udarac posred lica. Sezona je zvanično počela… ali drama se tek zahuktava.

3. Merk Halter – “Eva”

“Očekuju da rađam nove ljude satkane od dobrote i savršenstva. A da li je to uopšte moguće? Zar krv onih koje je voda ij ne teče u nama? Pitanja, pitanja, pitanja… Pitanja koja ostaju u meni, kao i toliki ožiljci koje ni svi potopi ne mogu izbrisati.” Kako ispričati priču o Evi, prvoj ženi? Prvoj koja je okusila plod s Drveta znanja. Prvoj koja se pobunila. I, konačno, prvoj koja je spoznala ljubav, ljubomoru i očajanje. Najava Potopa izaziva užas među ljudima. Žele da shvate. Kakav je to prvobitni grijeh za koji oni plaćaju kaznu? Šta se zapravo desilo u Edenskom vrtu? Napustivši grad Enoh, odlaze da ispitaju svoje prve pretke, Adama i Evu.  Sa Evom, Marek Halter se posvećuje najzagonetnijoj i najozloglašenijoj ženi iz Biblije. Eva, mit bez premca u istoriji čovječanstva, zatvara romaneskni ciklus kojim Halter već više od petnaest godina istražuje život junakinja tri monoteističke religije.

4. Haim Šapira – “Sreća i druge male važne stvari”

Svi želimo da budemo srećni, ali šta je zapravo sreća? Polazeći od književnih i filozofskih izvora, od “Alise u Zemlji čuda” i “Malog Princa” do Tolstoja i Ničea, Haim Šapira nas poziva da dovedemo u pitanje sopstveno viđenje sreće i da počnemo da cijenimo ono što je zaista važno.U tom međuprostoru između staze kojom ćemo možda poći i one kojom idemo kako bismo pronašli spokojstvo, one male ali apsolutno važne stvari osvijetliće nam put. I ne zaboravite: iako je putovanje u zemlju važnih stvari ozbiljno i mijenja život, nimalo manje nije važno da se uživa u vožnji. „Sreća je leptir koji je, ako se goni, uvijek tik izvan vašeg domašaja, ali koji, ako sjedite u tišini, može da sleti na vas.“ – Natanijel Hotorn.

5. K.V. Gortner – “Gospođica Šanel”

Slikovit roman pun drame, strasti, tragedije i ljepote o modnoj ikoni Koko Šanel, ambicioznoj i darovitoj praljinoj kćeri koja je unijela revoluciju u svijet mode, izgradila internacionalnu imperiju i postala jedna od najuticajnijih i najkontroverznijih ličnosti XX vijeka. Rođeni u siromašnoj seoskoj sredini, Gabrijel Šanel i njeni braća i sestre poslati su u sirotište nakon majčine smrti. Časne sestre su podsticale Gabrijelinu izuzetnu vještinu šivenja, talenat koji će ovu samovoljnu mladu ženu lansirati u život daleko od bijede njenog djetinjstva. Pošto se transformisala u Koko, švalju i povremeno pjevačicu balada, mala brineta je sva gorjela od ambicije, a njen žar je privukao bogatog kavaljera koji će postati ljubav njenog života. Uronila je u njegov svijet novca i luksuza, i otkrila slobodu koja će u njoj pobuditi kreativnost. Međutim, tek kad je ljubavnik odvede u Pariz, Koko pronalazi svoj životni poziv. Odbacila je kitnjastu modnu liniju utegnutu korsetom i stvorila elegantni, minimalistički stil koji je odražavao mladalačku opuštenost i samopouzdanje žena dvadesetih godina prošlog vijeka. Kako se njena reputacija širila, a njen modni biznis doživeo vrtoglavi uspjeh, Koko se obrela u ekskluzivnim društvenim krugovima i boemskim salonima. Kad je Pariz pao pod nacističku okupaciju, Koko je bila primorana da donosi odluke koje će je kasnije proganjati. Očaravajući roman o jednoj izuzetnoj ženi koja je sebi stvorila život za kakvim je žudjela, o ženi nezaustavljive ambicije, čija će snaga, strast i umjetnička vizija postati njen zaštitni znak.