U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za maj:

1. Nadija Hašimi – “Biser koji je slomio školjku”

U Kabulu 2007, kraj oca zavisnika od droge, Rahima i njene sestre tek povremeno smiju da idu u školu, a iz kuće izlaze rijetko. Jedina njihova nada počiva u drevnom običaju zvanom bača-poš, koji će omogućiti mladoj Rahimi da se odijva kao dječak i da bude tako i tretirana sve dok ne dostigne godine za udaju. Kao sin, smije da se školuje, da odlazi na pijacu, da čuva i nadzire starije sestre. Ali Rahima nije prva u svojoj porodici koja je pribjegla tom nesvakidašnjem običaju. Jedan vijek ranije, njena prababa Šekiba, ostavši siroče, spasila se i izgradila sebi novi život na isti taj način. Šetajući kroz vrijeme, “Biser koji je slomio školjku prepliće priče ove dvije žene koje, iako razdvojene čitavim stoljećem, imaju slične sudbine. No šta će se dogoditi kada Rahima dozre za brak? Da li je Šekiba cio život živela kao muškarac? Kako će Rahima preživjeti ako ne bude uspjela da se prilagodi životu udate žene? Ova snažna priča o bespomoćnosti, sudbini i slobodi upravljanja sopstvenom sudbinom spaja u sebi kulturološke boje i emocionalne odjeke Haleda Hoseinija i Lise Si.

2. Fransin Rivers – “Iskupljenje ljubavi”

Iskupljenje, vjera i isjceliteljska moć ljubavi čine okosnicu romana „Iskupljenje ljubavi“ Fransin Rivers. Zasnovan na biblijskoj priči o proroku Osiji i njegovoj ženi Gomeri autorka je uspjela da snagu ove biblijske priče približi današnjem čitaocu. Zlatna groznica u Kaliforniji 1850. Vrijeme u kojem muškarci prodaju dušu za šaku zlata, a žene svoje tijelo za noć pod krovom ili pošten obrok. Anđela ne očekuje ništa od muškaraca osim izdaje. Prodali su je još dok je bila dijete i od nje napravili prostitutku. Živi tako što se hrani razočaranjem, bijesom i hladnoćom. Duša joj se zaledila. Kada na ulici vidi Anđelu, Majkl Osija zna da je to žena kojom će se oženiti i voljeti je bez obzira na sve. On je skroman, pošten čovjek, koji živi od svog rada i vjeruje u Boga. Dan za danom, on njen led topi svojom iskrenom i dubokom ljubavlju, ali zima njene duše ne popušta lako. Ona se vraća u mrak dok Majkl preispituje svoja osjećanja. Može li se voljeti i kad je srce puno rana? Koliko praštanja može da bude u iskrenoj, čistoj ljubavi? Ovo nije samo još jedna ljubavna priča, ovo je život pretočen u riječi kojima se ispisuju najdublja osjećanja. Priča je vrlo utješna i poučna, a istina koja ispunjava ovu knjigu baciće vas na koljena.

3. Dž.D.Barker – “Rođen da ubije”

“Ubijao sam iz zabave. Ubijao sam iz mržnje. Ubijao sam jednostavno da zadovoljim potrebu koja je rasla u meni. Potrebu veoma sličnu gladi, koja se može potisnuti samo puštanjem krvi, ili pejsmom koja se čuje u vrisku mučenja”. Više od pet godina, stanovnici Čikaga su na meti serijskog ubice, poznatog kao Ubica Četiri Majmuna ili, skraćeno, U4M. Ubijeno je sedam djevojaka, ali policija nije uspjela da otkrije identitet ubice i izvede ga pred lice pravde. Ipak, jedno je sigurno: žrtve nisu izabrane slučajno, sve one svojom smrću plaćaju za grijehe svojih roditelja. Do preokreta dolazi kada istražitelji kod beživotnog tijela čovjeka kojeg je udario autobus pronađu kutiju i u njoj poslednju poruku ubice. Da li je to U4M? Detektiv Sem Porter, glavni istražitelj na ovom slučaju, ne vjeruje u to, a njegove sumnje potvrđuju i stranice dnevnika koji se nalazio u džepu nepoznate žrtve. U vječitoj borbi dobra i zla, detektiv stare škole pokušaće da sklopi djeliće slagalice i zaustavi ubicu: inteligentnog, hladnokrvnog, nemilosrdnog.

4. Rebeka Vest – “Crno jagnje i sivi soko”

“Toliko je prilika da ljudi žive kako treba, da sreća stalno natapa njihov život, ali umjesto da budu zadovoljni, oni ruše puteve kojima dotiče sreća i potom umiru od suše. Slušaju opaki savjet sivog sokola. Puštaju da im grla budu preklana kao da su crna jagnjad. Iza ovog brda leži misterija Kosova. Ona je u osnovi našeg života”Najznačajnije djelo Rebeke Vest, legendarni putopis o Jugoslaviji, već decenijama ne gubi na popularnosti. Kada je ova knjiga prvi put objavljena davne 1941. godine, izazvala je veliko interesovanje publike i kritike. O njoj se pisalo kao o jednoj od „velikih knjiga duhovne pobune protiv dvadesetog vijeka“ (The New Yorker), kao o „monumentalnoj hronici“ (The New York Times) i kao „ljubavnoj aferi“ sa Jugoslavijom koja podsjeća na Hemingvejev zanos Španijom (New York Herald Tribune). Viđeni tuđim očima, mudrim pogledom žene koja je mnogo znala o svom vremenu, dobili smo priliku da sopstvenu istoriju, stvaralaštvo, geopolitički položaj i borbu za opstanak na balkanskoj vjetrometini shvatimo kao rijetko bogatstvo, koje vrijedi njegovati i s ponosom predstavljati drugima. Rebeka Vest je svojim nadahnutim perom nacrtala izuzetan portret Južnih Slovena i njihovo mjesto u preokretima evropske sudbine.

5. Brino Komb – “Ako ti tako želiš”

Kada se pogleda sa strane, Kamila vodi savršen život: udata je za muškarca iz dobre porodice, uspješna je u poslu, ima dvoje djece, živi u elegantnoj kući nedaleko od Versajskog dvorca. Međutim, njen brak je zapao u ćorsokak. Kada joj, sasvim neočekivano, prvi muškarac zbog kojeg joj je srce zaigralo pošalje poruku, ona se prepušta bujici strasti. Stiven živi između svoje dvije knjižare u Parizu i Londonu i nikada nije prestao da je voli… Kamila koristi poslovna putovanja u London da bi se ponovo viđala s njim, ali naposlijetku riješi da stavi tačku na njihovu vezu. Nekoliko mjeseci kasnije, dobija rukopis romana čijim je stranicama ispričana njihova priča: od prvog pogleda do poslednjeg poljupca. Ali knjiga je nedovršena, i na Kamili je da izabere kraj.