Poznata doktorka Ljiljana Mirković, uspješni i cijenjeni specijalista ginekologije i akušerstva, zaposlena na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije juče je u hotelu “Metropol” imala promociju knjige čiji je autor, “Preeklampsija”. Promocijom ove knjige ona je napravila veliki pomak za zdravstvo i edukaciju promocijom knjige.

Preeklampsija se javlja kao sve češća i kompleksna bolest u trudnoći o kojoj se, nažalost, malo zna, a doktorka je svojom knjigom, prije svega, htjela da olakša posao i edukaciju svojim kolegama. Bavi se ginekologijom oko tri decenije, a svoju karijeru je podredila i istraživanju i učenju o ovoj bolesti sadašnjice. Knjiga je promovisana na Ginekološkoj nedjelji, gdje je tema upravo bila preeklampsija, a osim domaćih doktora, bilo je i gostiju iz regiona.

Ovo je bolest od koje se umire, a sve je češća upravo zbog pojave rađanja u sve poznijim godinama. Karakteriše je visok krvni pritisak, bjelančevine u urinu i to nakon dvadesete nedelje trudnoće. Mehanizam same bolesti vezan je za posteljicu, a kao glavni simptomi su bol u gornjem dijelu trbuha (zbog oticanja jetre), povraćanje, oticanje, pa sve do epileptičnih napada, smetnja sa vidom, disanjem i slično.

Profesorka doktorka Ljiljana medicinu je diplomirala sa prosječnom ocjenom 10. Pokazujući se kao osoba od povjerenja, koja zna na pravi način obavljati svoj posao, zauzela je i mjesto potpredsjedniika Ginekološko – akušerske sekcije Srpskog ljekarskog društva. Da ne zaboravimo da kažemo da je i član Republičke komisije za unapređenje zdravlja omladine, trudnica i djece Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Pod izdavaštvom Zavoda za udžbenike, doktorka tvrdi da ova knjiga nije namijenjena samo stručnjacima, već je lako shvatljiva i za pacijente. Za kupovinu je dostupna u svim knjižarama Zavoda za udžbenike.

Kao gost na TV Happy ispričala je nešto više o ovoj bolesti, pa i samoj knjizi.

*Izvor: http://jollymagazine.com/promocija-knjige-prof-dr-ljiljane-mirkovic-o-sve-cescoj-bolesti-u-trudnoci-preeklampsiji/