Žene trudnoćom zaista zakorače u drugo stanje-uma! Postanu osjetljivije i počnu da brinu o stvarima o kojima ranije nijesu ni razmišljale. Naravno, čast izuzecima i opuštenijim budućim mamama, svakako su sebe sačuvale bespotrebnog prevelikog razmišljanja. Ali, nekada zaista nije na odmet da porazmislite šta to vašoj bebi može da remeti normalan razvoj, i, obzirom da su žene sklone farbanju kose čak i u trudnoći, naša Jovana Šipčić se posavjetovala sa profesionalnim frizerom Dejanom Mladenovićem.

“Kada mi trudnice uđu u salon, prvo im čestitam!”, našalio se Dejan a zatim nastavio: Znam da vas sada muče razne nedoumice u vezi vaše kose i to je potpuno prirodno. Najčešća pitanja koja dobijam od žena u drugom stanju su da li smeju da se farbaju, ili da menjaju boju, da li smju da rade keratin itd.

 

Krenimo redom:

“Sada kada ste trudni svakako treba nastaviti sa normalnim načinom života, što podrazumeva i normalno ophođenje prema vašoj kosi! U prvom tromesečju trudnoće dok je plod najosetljiviji treba povesti računa o raznim toksinama, pa se ne savetuju neki veći hemijski procesi na vašoj kosi, kao što su menjanje boje ili pak tretiranje kose keratinom, ali ne zato što bi se hemija apsorbovala kroz vašu kosu u organizam (to je jako minimalna količina) već zato što ovakvi procesi podlažu velikom isparenju faznih hemikalija što naravno nije zdravo udisati, pogotovo ne u drugom stanju! Isto tako ne bih savetovao da se same farbate u kućnim uslovima, a ako se ipak odlučite neka to bude u provetrenoj prostoriji! Kada je reč o regularnom redovnom farbanju izrastka ili pak osvežavanju i dužine tu nema brige. Kako bismo bili sigurniji, uvek biram boje bez amonijaka, koje u sebi ne sadrže toksine pa samim tim ne mogu da štete plodu. Ukoliko ste ipak plašljive i strah vas je da farbate koren, a stalo vam je do lepe kose onda razmislite o pramenovima na foliji ili pak sada aktuelnim tehnikama bojenja kose poput balajaža, senčenja. gde koren ostaje netaknut, a dužina obojena! Da pojasnim ove tehnike su jako bezbedne jer boja ukoliko nije u dodiru sa temenom glave ona ne može da se apsorbuje u organizam i našteti plodu dok će vaša kosa i dalje biti jako moderna i lepa.

 

Da zaključim: “Važno je da se žena oseća zadovoljno, lepo i sigurno, pa ako će  vas bojenje kose, nega (što je odraz kulture) učiniti srećnim, samo napred, a u koliko će vam prouzrokovati brigu onda ipak ne! To sada zavisi od vas. Takođe, napomenuo bih i da sam se sam konsultovao sa doktorima, tako da je moj rad zasnovan i na temeljima nauke a ne samo praćenja rezultata mojih mušterija, bivših trudnica.”

*Izvor: Jolly Woman magazin