Iz godine u godinu brojni činioci poput hrane, vode, vazduha, ljekova, kozmetičkih proizvoda i stresa, zajednički podstiču akumulaciju štetnih materija u ljudskom organizmu. Ovi činioci usporavaju tjelesne procese, uzrokuju bolesti i onemogućavaju da se osjećamo poletno, zdravo i zadovoljno. Jedan od prvih koraka ka unapređenju zdravlja predstavlja eliminaciju industrijski prerađenih namirnica i okretanje prirodi. Na taj način imunom sistemu olakšavamo da brže i efikasnije zaliječi upalne procese, u cilju obnove nivoa energije, vitalnosti i uspostavljanja neophodne ravnoteže. Detoks se preporučuje kod različitih stanja jer upravo dozvoljava tijelu da se odmori i regeneriše. Kao kada vi imate slobodan dan na poslu, zamislite detoks kao slobodan dan dat vašem organizmu.

Kako izgleda cio režim? Veče prije nego što krenete sa sokovima stići će vam isporuka sokova, za svaki dan 5 sokova. Sokovi mogu najduže da stoje 4 dana (nemaju konzervansa), tako da ako ste na programu 5 dana, sigurno ćete imati 2 isporuke. Mi smo isprobali sokove koje donosi brza zdrava hrana “Soul Food”, iza koje stoji joga instruktorka Svetlana Vujačić.

Sokovi se piju po redosledu od 1 do 5 (svaka bočica je obilježena), na svaka 3 sata. Poslednji treba da se popije 2 sata pred spavanje. Između sokova pijete vodu ili čaj, a ako ne možete da izdržite savjetuje se uzimanje lješnika, jabuke i slično.

Kada se tkiva oslobađaju štetnih materija/toksina, oni ulaze u krvotok, i to je razlog svih ,,simptoma detoksa’’. Nema mjesta panici: u pitanju je prolazna kriza na putu do ozdravljenja! Simptomi detoksa mogu biti: umor, glavobolja, umanjena potreba za cigaretom, konstipacija/diareja, osip/koža koja se sjaji, svrab/korprivnjača, suva usta, mučnina, nesanica/čvrst, dubok san, kijavica, ogromna energija, pojačan fokus i snažan osjećaj mira i produktivnosti. Ako dođe do nekih od ovih simptoma tokom detoksa, znajte da možete da ih kontrolišete i/ili ubrzate. Tu kao pomoć služe biljni čajevi, koje tokom detoksa možete piti u neograničenim količinama.

Mliječni proizvodi bi trebalo da budu poslednji kojima ćete se vratiti. Najbolja za vaše tijelo je zapravo ishrana bazirana na 80% sirovom voću i povrću, čime održavate alkalni balans. Dokazano je da povišena kisjelost organizma jeste osnova za stres, umor, upale, gojaznost i slabljenje imunog sistema. Obično poslije završenog detoksa klijenti nemaju potrebu za procesovanom hranom i šećerom i žele da nastave dalje sa sokovima i zdravim načinom života.

Benefiti:

Soul Detox detoks metoda će na blagotvoran način osloboditi vaš organizam od štetnih materija, ponovo uspostaviti alkalni balans i normalizovati varenje i metabolizam. Često se dešava da proces čišćenja organizma dovede do simptoma detoksa koji su suviše jaki za ,,prosječnu’’ osobu. Detoks je osmišljen za ljude koji žele da odmore sistem varenja bez prekidanja svakodnevnog tempa života. Nema potrebe kockati se ekstremnim opcijama da bi se osjetile blagodeti čišćenja organizma.

Ovo su samo neki od efekata koji će se postići detoksikacijom ovim sokovima: povećanje energije, gubitak na težini, normalizacija probave, povećanje senzibilnosti, smanjenje upala, poboljšanje metabolizma, jačanje imunog sistema, bolji, lakši i dublji san, oslobađanje toksina iz tijela, smanjena potreba za cigaretom, veća osjetljivost čula, smanjenje osjećaja nadutosti, bolja koncentracija i fokus, uspostavljanje alkalnog balansa, poboljšanje mentalnog stanja i smanjenje želje za procesovanom hranom. Sa iskustvom u detoksu ćete naučiti kako vaš organizam najbolje reaguje. Procesom periodičnog čišćenja organizma sam detoks vremenom postaje sve lakši i lakši a vaši rezultati će biti sve bolji i bolji.

Fotografija: Marko Gardašević