Mafijaška drama „Život i smrt Džona Gotija“, koja je stigla u bioskop “Cineplexx” 30. avgusta, donosi priču o jednom od najpoznatijih šefova podzemlja u istoriji. U prvom insertu iz filma imamo priliku da vidimo John Travoltu u ulozi hladnog i nemilosrdnog Gotija. Travolta je, po ocjeni kritike, maestralno odigrao ulogu nemilosrdnog mafijaša. Film cilja ka dostizanju tradicije velikih gangsterskih filmova nalik trilogiji „Kum“ ili „Lice sa ožiljkom“. Priču pripovijeda Gotijev sin Džon Džunior, a radnja prati njegov život od djetinjstva u siromaštvu do uspjeha u podzemlju Njujorka.

Tokom vremena, Gotti je rastao pod okriljem porodice Gambino, jedne od pet velikih „porodica“ njujorške Koza Nostre. Političkim manevrima, uz pomoć saradnika, Goti je „uklonio” starog gazdu i ubrzo preuzeo titulu glavnog čovjeka organizacije. On je tada postao „kum“, bez konkurenata, kako u porodici Gambino, tako i u cijelom Njujorku. Džon Goti je takođe bio jedan od najšarmantnijih šefova podzemlja, dok su ga njujorški i nacionalni mediji obožavali, do te mjere da su mu dali nadimke “kicoški don” (zbog skupih dvorednih odijela koje je nosio) i “teflonski don” (zbog toga što je vješto izbjegavao optužbe Vlade, pa policija godinama nije mogla ništa da mu “prilijepi”). Vrhunac popularnosti je dostigao kada se njegov lik, koga je naslikao Endi Vorhol, pojavio na naslovnoj strani časopisa „Time”.

Zakon mu je na kraju došao glave, pa film „Život i smrt Džona Gotija“ donosi uvid i u njegov život u zatvoru, kao i želju njegovog sina da izađe iz porodičnog biznisa. Nakon smrti poslednjeg „kuma“, zvanično je završena epoha njujorške Koza Nostre. Kevin Konoli potpisuje režiju ovog filma, dok su scenario napisali Lem Dobs i Lio Rosi. Pored Travolte, u filmu glumi i njegova supruga Keli Preston, a pojavljuju se još i Spenser Lofranko, Pruit Tejlor Vins i Stejsi Kič.

“Radeći blisko sa porodicom Goti, želio sam da prikažem Džona Gotija što realnije moguće: kao dobrog, lošeg i opasnog. Mislim da film ne uljepšava nijedan aspekt Gotija kao kriminalca. Ali, u isto vrijeme, nadam se da sam pokazao i koliko je volio svoju porodicu, kako je bio lojalan svojim ljudima i da je bio heroj među radničkom klasom, koju je njegova organizacija štitila. Sada bolje razumijem izreku: “Čast među lopovima” – objasnio je reditelj Kevin Konoli.

Filmovi o mafiji uvijek će biti popularni jer ljudi žele da gledaju i po hiljadu puta istu priču. Još dugo će ta dvoredna odijela na prugaste bijele štrafte. to ljubljenje ruke bosu, ta odsječena glava omiljenog konja biti povod za maštarenje, ali i predrasude. Iako se 1992. godina, zbog hapšenja Džona Gotija smatra završnom za Koza Nostru, mit o mafijašima živjeće još dugo, kao što su kaubojski filmovi nadživjeli Bufalo Bila.