Naša čuvena kreatorka Marina Banović Džuver organizovala je jutros u restoranu Forest (ulica Maša Đurovića, City kvart) radni doručak za novinare, na kojem je najavljena modna revija pod nazivom „Poljem se vija“, koja će biti održana u petak, 21. seprembra u 20 sati ispred Dvorca Kralja Nikole na Kruševcu.

Na reviji će biti predstavljena nova kolekcija iz njenog ateljea, na temu poznate crnogorske narodne pjesme „Poljem se vija, oj zor delija“. Revija je osmišljena kao svojevrsni modno – umjetničko – scenski spektakl i omaž crnogorskim umjetnicima 20-og vijeka, kao što su Petar Lubarda, Dado Đurić, Vito Nikolić, Živko Nikolić, Dragan Radulović, Igor Perazić, Pavle Vujisić i drugi. Zato je ovoga puta u prvom planu muška modna kolekcija, ali su obuhvaćeni i ženski modeli. Kroz modele će biti prikazana umjetnička strana crnogorskog muškarca kao sinonima za muževnost i eleganciju, ali i dat pogled na naše neshvaćene, ali posvećene stvaraoce, kako je rekao multimedijalni umjetnik Slavko Kalezić. Marina je naglasila da se radi o nosivim modelima, sa elementima visoke mode i ručnog rada, koji ce sigurno naći put do klijenata. Kolekcija sadži dvadesetak modela od prirodnih materijala, a akcenat je, prvenstveno na temi, a ne na trendu. Biće prikazana i kolekcija nakita radionice “Mara nakit”, rađena specijalno za ovu priliku.

Pjesma ,,Poljem se vija” koju je Igor Perazić aranžmanski obradio je bila inicijalna da Marina počne ovu modnu priču, koju čine muški i ženski modeli. U okviru događaja biće predstavljena i izložba slika ukrajinske slikarke Ganne Krivolap, pod nazivom „Velovi Crne Gore“. Ova umjetnica prvi put se predstavlja crnogorskoj publici. Autorka je poznata evropskoj javnosti po prepoznatljivim temama, tehnici i stilu apstraktnog figurativa. Ganna Krivolap autorka je kolekcija slika „Horizonti Kijeva“, „Hrizonti Njujorka, Beča i Frankfurta“, koje su skrenule pažnju evropskih kolekcionara i dobile pozitivne kritike stručnih medija. U Frankfurtu je u toku izložba njenih slika u Ukrajinskom kulturnom centru.

Ova revija izlazi iz okvira modnih revija koje se organizujeu na modnoj pisti i ima elemente performansa, a gost večeri biće i glumac Slavko Kalezić, koji će govoriti predivan tekst koji je napisala dramaturškinja Ivana Darson. Muziku za reviju radio je Marko Drežnjak, a visual Lisa Jayne Lewis iz Velike Britanije. Mnogo ljudi je radilo na ovom projektu, jer ovo je, u stvari, priča o umjetnicima koju prenose modeli, ujedno šaljući poruku da granica nema.

Ovim događajem biće završeno Podgoričko kulturno ljeto 2018. godine.