Modna revija crnogorske kreatorke Marine Banović Džuver pod nazivom „Poljem se vija“ održana je sinoć ispred Dvorca Kralja Nikole na Kruševcu. Na reviji je predstavljena nova kolekcija iz ateljea Marine Banović na temu poznate crnogorske narodne pjesme „Poljem se vija, oj zor delija“.

Performans je počeo tekstom koji je izgovarao multimedijalni umjetnik i glumac Slavko Kalezić. “Posvećeni umjetnik uvijek traži samo da radi. Rad mu je obraz. A sve ima svoj obraz, zar ne? Ime i prezime. Baš kao ova moja besjeda. Evo ga opet. Nevješto oko bi reklo – Evo ga sam. Opet vija poljima. Opet i opet i opet i opet. I opet će, jer duša ljudska kad je čista, ne boji se samoće. Duša ljudska kad je posvećena se čuva u samoći, ne da se zaprljati. Takvi znaju što čine i zašto čine i opraštaju onima što ne znaju. Takvima je dovoljno da svim srcem vole ovaj kamen. Čitavo moje slikarstvo je izvađeno iz Crne Gore kao što čovjek izvadi draču s tabana ili ruke. Ja čupam svoje slike iz Crne Gore. Što više starim, to je više volim. Mislim da je u ovome svijetu nisam obrukao. Ona je element topline u meni”, recitovao je on, a nakon recitacije i zapjevao pjesmu “Poljem se vija”.

 

Revija je osmišljena kao svojevrsni omaž crnogorskim umjetnicima 20-og vijeka kao što su Petar Lubarda, Dado Đurić, Vito Nikolić, Živko Nikolić, Dragan Radulović, Igor Perazić, Pavle Vujisić i drugi i zato je ovoga puta u prvom planu bila muška modna kolekcija, ali su obuhvaćeni i ženski modeli. Kroz modele je prikazana umjetnička strana crnogorskog muškarca kao sinonima za muževnost i eleganciju. To se vidjelo već sa prvim izlaskom muškog modela u odijelu, sa crnim kišobranom u ruci i šeširom na glavi, podsjećajući na staru crnogorsku gospodu. Gospodin to ne ni bio, da pored njega, ruku pod ruku, nije ušla djevojka u savršeno izrađenom kompletu u vidu košulje i suknje.

U skladu sa svojim prepoznatljivim stilom, Marina Banović je i ovoga puta pripremila savremenu kolekciju, u skladu sa modnim trendovima u svijetu, urađenu od prirodnih materijala i sa dosta ručnog rada. Bila je to kolekcija savršenog kroja, a svaka kreacija različita i originalna. Čar je davao i nakit iz “Mara” radionice sestara Marije i Milice Šcćekić, kao i vez iz radionice Marine Banović – Džuver na muškim košuljama i ženskim odjevnim kombinacijama. Sve je odisalo stilom i imalo spoj tradicije i modernog, od odijela, košulja do haljina.

U okviru događaja predstavljena je i izložba slika ukrajinske slikarke Ganne Krivolap pod nazivom „Velovi Crne Gore“. Ova umjetnica prvi put se predstavlja crnogorskoj publici. Autorka je poznata evropskoj javnosti po prepoznatljivim temama, tehnici i stilu apstraktnog figurativa. Ganna Krivolap je moderna ukrajinska umjetnica iz Kijeva čiji su radovi u stilu figurativne apstrakcije zasnovani na intuiciji kao instrumentu spoznaje. Kaže za sebe da svojim radom „samo pokušava da pređe na ono što platno diktira u određenom ambijentu i trenutku, da bira boje i slike koje se pojavljuju u njenoj mašti. „Emocionalno slikarstvo ne zahtijeva logiku već obnaženo stanje produbljenog kontakta sa sopstvenom podsviješću“, rekla je slikarka.

Ganna je diplomirala na državnoj akademiji umjetnosti Taras Shevchenko u Kijevu i državnoj akademiji umjetnosti i arhitekture u Kijevu. Njena prva izložba slika organizovana je kada je imala trinaest godina u Tbilisiju. Njene slike izložene su u uglednim galerijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Turskoj, Austriji, Švajcarskoj, Gruziji, Njemačkoj, Ukrajini i drugim zemljama. Kritičari smatraju da se „radovi Ganne Krivolap odlikuju smjelošću i čistoćom boje, platno i ulje su glavni materijali za samoizražavanje“. „Figurativna apstrakcija umjetnice je poetska, muzička i istovremeno neobično bliska posmatraču. Lirske, pune aluzija, slike Ganne Krivolap prikazuju intuitivna pretraživanja duhovnog svijeta, uključujući prikaz arhetipova ukrajinske kulture i sjećanja na objektivnu stvarnost“, navedeno je u jednoj od objavljenih kritika njenog rada. Ganna Krivolap autorka je kolekcija slika „Horizonti Kijeva“, „Hrizonti Njujorka, Beča i Frankfurta“, koje su skrenule pažnju evropskih kolekcionara i dobile pozitivne kritike stručnih medija. U Frankfurtu je u toku izložba njenih slika u Ukrajinskom kulturnom centru.

Ovim događajem završeno je ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto.

Fotografija: Boris Šekularac za MNE magazin