U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za decembar:

1. Benedikt Vels – “Kraj samoće”

Žil i njegovi brat i sestra potpuno su različiti. Njihovo djetinjstvo protiče bezbrižno, ali kada im roditelji poginu u saobraćajnoj nesreći, ovaj udarac sudbine ostavlja dubok trag u njihovim životima. Iako је svo troje završilо u istom internatu, svako od njih nastavlja svojim putem. Žil, koji je nekada bio tako samouvjeren, sve se više povlači u izmaštane svjetove. Ipak, sprijateljuje se sa tajanstvenom Alvom i to prijateljstvo zauvijek će mu promijeniti život.”Kraj samoće” je remek – djelo jednog od najvažnijih mladih pisaca savremene njemačke književnosti. To je dirljiv roman o suočavanju sa gubitkom i samoćom i pitanjem šta je u čovjeku trajno i nepromjenljivo. Ali, prije svega, to je velika ljubavna priča.

2. Jovanka Vajagić – “Paket boje ljubavi”

“Paket boje ljubavi” kroz priče iz života govori o razvoju ličnosti žene od malene djevojčice koja stvara svoj svijet po uzoru ali i prepoznaje svoje želje i neumorno ih razvija, do zrele žene koja traga i nalazi put ljubavi, uz uspone i padove, kroz pitanja, preispitivanja i sjećanja koja svaki dan izviru i poniru, ponavljaju se u neobičnim spletovima ogoljenih emocija i sjenkama, i čine kreacije koje oblikuju stvarnost koja se zove život žene. Čitajući ovu knjigu, čitateljke će upoznati put svog srca i unutrašnje snage koje nose duboko u sebi.

3. Tatjana Nežić – “Milena Dravić – Više od umetnosti”

Životna priča i umjetnička biografija najveće dive jugoslovenske scene. Milena Dravić priča o svom djetinjstvu, strahovima, sazrijevanju, o svojoj glumi, glumcima i režiserima, o lijepom i strašnom u životu na sceni i iza nje, o Draganu. O njoj govore doajeni filma, književnosti i pozorišta: Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić, Milena Zupančić, Milan Karadžić, Stefan Arsenijević, Miloš Radivojević, Branka Petrić, Zdravko Šotra, Nenad Polimac, Aleksandar Milosavljević. A od ispovjednih priča najveće glumice i svjedočanstava o njoj Tatjana Nježić gradi jedinstvenu raskošno ilustrovanu pripovijest o umjetnici blistavog dara i nesvakidašnje ličnosti, koja je dosegnula vrhove kulturnog života i stvaralaštva na našim prostorima.

4. Stiven i Oven King – “Uspavane ljepotice”

U budućnosti koja je toliko stvarna i bliska, da može biti čak i sadašnjost, nešto se čudno dešava ženama širom svijeta. Padaju kao žrtve uspavljujućeg virusa, koji ih obavija opnom od gaze, sličnom čauri. Ako se probude, ako neko iscijepa gazu, one pobjesne. Virus se širi ženskim zatvorom u Dulingu, gradiću u Zapadnoj Virdžiniji. Pogađa sve zatvorenice izuzev jedne: zagonetne Ivi, koja kao da je imuna na blagoslov ili kletvu ove bolesti. Da li je Ivi samo neka medicinska anomalija koju treba izučavati ili je zapravo demon koga treba ubiti? Vođeni primalnim instinktima, napušteni muškarci okreću se jedni protiv drugih, dok se gradski šerif Lila Norkros bori da ostane budna i riješi misteriju. Ali, vrijeme prolazi. Žene iz Dulinga samo što nisu otvorile oči u sasvim novom svijetu.

 5. Saramago – “Kain”

S gospodom bogom nema šale“ glasi jedna rečenica iz Kaina, Saramagovog završnog obračuna sa judeo – hrišćanskom tradicijom. U ovom zaprepašćujućem književnom apokrifu Bog je negativac, anđeli su loši momci, a samo je Kain, božjom voljom ubica svog brata Avelja, istinski preobraćenik i svedok brojnih božjih nedela i osionosti. Zahvaljujući moći da putuje kroz vrijeme, jer je osuđen na vječito lutanje, Kain prelazi „iz proteklih u buduće vidove sadašnjosti“, od Prvog grijeha do Potopa, preispitujući tako starozavjetne priče o postanku svijeta, Sodomi i Gomori, rušenju Jerihona, Avramovom žrtvovanju svog sina Isaka, iskušavanju pravednoga Jova, zidanju Vavilonske kule, krvavim ratovima plemena Izrailjevog za Obećanu zemlju… Lišavajući se uobičajenog nakita pismenosti, portugalski nobelovac je svojim poslednjim objavljenim romanom krunisao jednu visoku književnu građevinu, sazdanu od sve samih parabola u čijoj je jezgri osporavanje pravaca kojima je čovjek krenuo i vrijednosti koje je iznevjerio – umnogome vođen rukom svoga tvorca.