Dragana Manojlović iz Budve i Nikola Radulović iz Podgorice stoje iz radionice “Wonderwood”, koja se bavi ručnom izradom novogodišnjih ukrasa, ramova za fotografije i ogledala od drveta. Osim ovoga, svaku vašu zamisao spremni su da realizuju. Dragana kaže da je oduvijek voljela ručne radove i cijenila taj vid umjetnosti. Nikolu je upoznala prije godinu dana i vrlo brzo uočila njegov talenat. Za svega par sati napravio je jako lijepu i modernu komodu za knjige koju je smjestila u svom stanu. Tada su počeli da razmišljaju o ovim koracima. Smatrali su da je period pred novogodišnje i božićne praznike možda pravo vrijeme da se kreativno izraze i ponude nešto lijepo i drugačije.

Vrijeme izrade jednof drvenog predmeta zavisi od oblika i veličine. U prosjeku je potrebno oko 40 minuta za izradu i ukrašavanje jednog komada. Često im se desi da ostanu u radionici i par sati poslije ponoći kako bi završili i na vrijeme isporučili radove. Proces izrade je dosta zahtjevan iz razloga što je potrebna koncentracija, preciznost i smirenost. Oblici se prvo crtaju na drvenim pločama, a potom se ručno režu, oblikuju i najzad ukrašavaju. Kada je u pitanju cjelokupan rad, potrebne su određene vještine. Nikola je neko ko vlada tim vještinama tako da je on zadužen za crtanje i ručnu izradu ukrasa kao i za veliki dio dekorisanja, dok Dragana osmišljava dizajn i priprema finalni proizvod. Takođe, zadužena je i za marketinški dio. Iako Nikola nosi veći i naporniji dio ovog posla, mogu se pohvaliti da su kompaktni i funkcionišu kao pravi tim. Kada su u pitanju mašine, za sada posjeduju samo jednu, koja im olakšava urezivanje slova i izradu nekih sitnih detalja. Od materijala za sada koriste presovane drvene ploče, ali u planu su i masivniji komadi. Takođe, koriste i akrilne boje, lijepak, sitne šljokice, glitere i slične stvari za dekoraciju. Ipak, trude se da zadrže prirodnu boju drveta, osim kad su u pitanju posebne narudžbine. Do sada su, pored novogodišnjih ukrasa, napravili i par drvenih unikata po narudžbi. To su drvena kutija za flašu sa posebnim motivima i ugraviranom posvetom, stalak za potrebe jednog kozmetičkog salona, kao i držač za vizit kartice kao poseban poklon za jednu stomatološku ordinaciju.

Ono što “Wonderwood” izdvaja od ostalih jeste upravo njihova unikatnost i jedinstvenost. Samim tim što su ručno rađeni, ni jedan ukras nije identičan. “Mogu reći da nas je prilično veliko interesovanje prijatno iznenadilo. Ljudi su prepoznali naš rad i to nam mnogo znači. Obzirom na to da smo tek počeli, ne možemo se pohvaliti pretjeranom zaradom. To nas ne sputava da se trudimo i unapređujemo. Svakako da je zarada nešto što bi nas dodatno motivisalo, ali za početak naš cilj je da budemo autentični i prepoznatljivi, čemu i težimo. Naša poruka mladim i kreativnim ljudima bi bila da prate svoju intuiciju, da svoju maštu realizuju i da se ne plaše rizika. Jer pregaocu i Bog mahove daje”, zaključuju ovi mladi preduzetnici.