Fibroblast su aktivne ćelije koje imaju glavnu ulogu u formiranju dermisa. Tokom godina broj i produktivnost se smanjuje. Postupak plazmom stimuliše fibroblaste u povećanju proizvodnje kolagena i elastina. Ova nova , revolucionarna tehnologija u zatezanju liftingu kože u svom radu koristi plazma energiju. Radi se o posebnoj tačkastoj metodi rada, koja daje vrhunske rezultate na veliko zadovoljstvo svojih klijenata. U Fibroblast tretmanu kao neagresivnoj i neoperativnoj metodi zatezanja, glavnu ulogu igra tzv. plazma blic, odnosno elektrostatičko praznjenje koje se formira na samom vrhu igle Fibroblast aparata. U kontaktu sa kožom, plazma blic formira mikromilimetarsku tačku na kozi. Istog trenutka kolagen vlakna u koži se refraktuju (skupljaju ) i na taj način dolazi do značajne redukcije, odnosno zatezanja kože.

Tretman započinje nanošenjem anestetske kreme, kojom se sprečava bilo kakav osjećaj neprijatnosti na koži. Nakon pripremnog procesa, uz vješto upravljanje fibroblast olovkom, plazma blic sa vrha olovke prelazi na površinu kože koja se tretira, formirajući tačkicu koja kontrahuje okolnu površinu kože. Tačkice se, uz pomoć Fibroblast olovke, postavljaju na kožu, strogo poštujući određeni šablon, što vodi do redukcije viška kože. Rezultat je vidno zategnuta tretirana koža. Po završetku tretmana formiraju se male suve tačkice-krastice, kojima treba 5-7 dana da otpadnu. Nakon prirodnog otapdanja krastica, kožu je potrebno je zaštiti od negativnog uticaja sunčevog zračenja redovnim njegovanjem kremom sa visokim faktorom 30 ili 50, i to u trajanju od 3 mjeseca.

Ovom tehnologijom se mogu uspješno tretirati sve regije kože lica i tijela: podizanje i zatezanje očnog kapka, redukcija viška kože, redukcija bora oko nosa i usta, zatezanje podbratka i vrata, bore smijalice oko očiju i dr… Najbolji i najefikasniji rezultati su upravo na onim zonama gdje je koza izgubila na elastičnosti. Na tim regijama kože rezultati tretmana su znatno efikasniji od do sada poznatih estetskih tretmana (mezoterapija, mezo niti i dr.)

Tretman fibroblastom će, zahvaljujući Ivaris akademiji, iz koje stoje Slovenke Polona Ivanović i Zvezdana Ristić, kozmetolozi sa dugogodišnjim iskustvom, uskoro biti dostupan i u Crnoj Gori, a akademija će vršiti i edukacije.