Tiziana Terenzi je porodična talijanska marka mirisa, prvenstveno mirisnih svijeća, a zatim i parfema. Osnovana je kao Cereria Terenzi 1968. godine u gradiću Cattolici na jadranskoj obali, u prostoru od 16 kvadrata, entuzijazmom svog osnivača Evelina Terenzija, koji je kroz inovaciju nastavio porodičnu tradiciju. Njegov otac Guglielmo učestvovao je u osnivanju radnje u kojoj je proizvodio svijeće za crkve. Uz pomoć svoje supruge, Luigie Mancini, postavio je laboratoriju u maloj sobi velike porodične kuće, odnosno prvu ciglu u onome što će postati priča duga preko 50 godina, prenešena do današnjeg dana, iz generacije u generaciju. Djeca Evelina Terenzija, Tiziana i Paolo sada su vlasnici ovog brenda. Tiziana je dizajnerka, dok je Paolo “nos” i predsjednik firme, izuzetno talentovan parfimer, čija je filozofija “stvoriti ljepotu”.

Paolov “background” je zaista jedinstven: on je profesionalni muzičar, sa diplomom iz prava i filozofije, studirao je i hemiju i fiziku, a ujedno je i poeta neograničenog senzibiliteta. Kao rezultat, dobijamo umjetnost i ljepotu pretočenu u tečni život. Poznat je po tome da obožava sirove, prirodne materijale, koje lično prikuplja širom svijeta, na svojim brojnim putovanjima. U njegovoj mirisnoj biblioteci nalazi se između 200 i 300 dragocjenih nota, čijim miješanjem kreira mirisne kompozicije koje su mu donijele slavu u svijetu vrsnih poznavalaca mirisa, ali i nominaciju za Fifi Awards, jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu parfema, koji nazivaju parfemskim Oscarom. On  i Tiziana su 2012. godine, kreirali svoj sopstveni “signature” brend “V Canto”, koji je inspiraciju pronašao u Danteovoj “Božanstvenoj komediji”.

Porodična priča se prenosi kroz tri generacije, uz jednaku strast. Parfemi Tiziana Terenzi su esencija trenutka i u potpunosti nas mogu evocirati na neki poseban momenat, momenat koji nas podsjeća da živimo intenzivno. njihove mirise pamtimo i vežemo za lijepa sjećanja, a ta sjećanja zarobljena su, kako u našem umu, tako i u predivnim bočicama i molekulima ovih parfema. Ovo nijesu samo parfemi, ovo su putovanja kroz osjećanja i sjećanja. Parfemi Tiziana Terenzi, zapravo, predstavljaju esenciju života, uključujući sve njegove nedostatke, tenzije, nesavršenosti, sve ono što ga čini lijepim. Osim toga, ovi umjetnički parfemi se transformišu i otvaraju do granica slobode, pružajući nam mogućnosti da sami istražujemo njihovu alhemiju. U svojoj parfimeriji, Tiziana i Paolo stvaraju čudesne, nezaboravne i jedinstvene parfeme, koji su odraz osobe koja ih nosi, stapaju se sa njenom kožom, a ujedno su i vanvremenski, pa odolijevaju modi i trendu.

*Fotografija: Boris Šekularac (za MNE magazin)