Sa Galaxy Note10 i Note10, Samsung je dizajnirao mobilno iskustvo koje u jednom uređaju objedinjuje kompjuter, igračku konzolu, filmsku kameru i inteligentnu olovku.

Dizajn

Galaxy Note 10+ je jedan od najljepših smartfona na tržištu, barem to sa sigurnošću mogu reći. Po mom ukusu najviše je Aura Glow boja, koja zaista oduševljava, a model je dostupan još u Aura bijeloj i Aura crnoj boji. Aura Glow je zapravo i opis zadnje strane smartfona, jer on zbilja sija i predstavlja istinski spektakl! Radi se o telefonu koji reflektuje boje, pa u zavisnosti od svijetla u istom trenutku može biti sve: od žute, preko plave i zelene, do crvene boje. Ako vam sve brzo dosadi, evo telefona koji će vas svakog dana zabavljati. Osim na zadnjoj staklenoj površini (Corning Gorilla Glass 6) vidite svoj odraz, boje se presijavaju kako god ga okrenete. Osim samog stakla, Note 10+ ima metalni okvir koji, već pogađate, isto sija.  Na fenomenalnoj zadnjoj strani se nalazi, vertikalno postavljena, trostruka kamera, pored koje se nalazi blic i četvrta 3D Depth kamera koja pomaže kod pojedinih efekata, dubine slike i sl.

Ono što već godinama slušam kao komentar na Note uređaje jeste da su prelijepi, ali možda preveliki? Meni savršeno odgovaraju ove dimenizije jer sam fan velikih telefona, ali razumijem ljude koji su navikli na nešto manje telefone.

Display

Nakon predstavljanja S10 serije, suvišno je više govoriti išta o ekranima koje nalazimo na Samsungovim smartfonima. Oni su jednostavno besprekorni. Kako se radi o uređaju koji dolazi po pozamašnoj cijeni, tada se ništa manje ni ne očekuje. Dynamic AMOLED ekran rezolucije 1440 x 3040 tačaka ima dijagonalu od velikih 6.8 inča, a gustoća je čak 498 ppi. Iako se 6.8 inča čini puno, uređaj nije preširok pa, samim tim, ekran, kao i sami uređaj, djeluje jako elegantno. Ekran pokriva 91% prednje površine, što je zbilja impresivan podatak, a zaštićen je Corning Gorilla Glassom. Napomenula bih da Note displej smanjuje naprezanje očiju i ometanje spavanja uklanjanjem štetne plave svjetlosti na nivou piksela, a da pri tome ne narušava prikazivanje boja. Ekran Note 10+ uređaja je veličine 6.8 inča i proteže se od ivice do ivice, čime se postiže maksimalna iskorišćenost. Dodatno, prednja kamera je sićušna i smještena je u sredini, pa tako ne ometa prikaz.

Ekran se odlično nosi i u najzahtjevnijim uslovima, što znači da se na najvećem suncu sve savršeno vidjelo, a i pod najvećim uglom ćete moći vidjeti čist prikaz na njemu. Iako više nema LED notifikacijske lampice, Samsungov Always-On display je jedan od najboljih na tržištu pa će vas on morati zadovoljiti za prikaz notifikacija poruka/poziva. Sami prikaz videa, fotografije ili video igrica je impresivan zbog odličnog prikaza boja i oštrine, a sveukupan dojam ovog ekrana je više nego pozitivan te je definitivno jedan od aduta ovog smartfona.

Kamere

Novi sistem profesionalnih kamera mobilnoj platformi donosi tehnologiju snimanja video-snimaka profesionalnog kvaliteta koja je jednostavna za korišćenje. Kamera profesionalnog kvaliteta fotografije i video snimke svakodnevnog života pretvara u veličanstvene uspomene. Snažnu tehnologiju profesionalnog nivoa Samsung je spakovao u naš džep uz pomoć sistema od više kamera, čime su omogućili korisnicima da odmah sa snimanja pređu na uređivanje.

Osim fotki, Note 10+ snima video koji je jednako fantastičan kao i fotografije mrtve prirode. Specijalni efekti sada su dostupni i za video snimljen na mobilnim uređajima. Pomoću video bokeh efekta možete zamutiti pozadinu da postignete filmski efekat dubine polja i dodati specijalne efekte u realnom vremenu da od svojih snimaka napravite prava umjetnička dela! Sjajno!

Uz Samsung Note 10+, možete snimiti fotografije profesionalnog kvaliteta iako nijeste profesionalni fotograf. Ultraširoka kamera snima ono što druge kamere ne mogu.

S Pen: olovka o kojoj se priča!

Nenadmašna S Pen olovka definiše iskustvo korišćenja telefona iz Note serije, a u svakoj novoj reinkarnaciji postaje sve bolja. Na modelu Note 9 dodata je opcija da uz pomoć olovke možete i fotografisati iz daljine, a sada postoji i opcija zumiranja. Zaboravite na selfije iz ruke, sada oni mogu izgledati skroz profi. Najnaprednija S Pen olovka do sada, sa elegantnim, jednodjelnim kućištem, prati vaše pokrete i može duže da piše, crta i upravlja. Daljinsko upravljanje vaše klikove pretvara u radnje, pa se jednim klikom možete kretati kroz prezentaciju, pokretati i pauzirati video snimke ili snimiti fotografiju.

Svakako je možete koristi za pravljenje najobičnijih spiskova na telefonu, ali ako odlučite da oslobodite umjetnika u sebi tu je bezbroj opcija za biranje različitih vrsta olovaka i boja. Na Note uređaju možete raditi najpreciznija sjenčenja na crtežima, ili naslikati nježan akvarel, po želji. Čak i ako niste pretjerano talentovani za slikarstvo, možete downloadovati neku od aplikacija sa bojankama i tako nabrzaka smiriti živce. Jednom kad se naviknete na činjenicu da je sastavi deo vašeg telefona, teško je odreći zadovoljstva koje pruža S Pen. Narodski rečeno, olovka je cool “fora”.

Iako je do sada ovaj uređaj više vezivan za biznis korisnike koje nekako po inerciji zamišljamo u strogom izgledu, ovo izdanje bliže je novoj definiciji poslovnih ljudi. A to je da su oni konstantno u pokretu i da je neophodno da imaju telefon koji je brz, pouzdan i koji na putovanjima može na kratko da zamijeni laptop. Zato je uređaj dizajniran da bude lijep koliko je i snažan (procesor od 12 GB rama). I obična i plus verzija stižu sa 512GB unutrašnje memorije, što znači da ćete imati dovoljno prostora i za sve aplikacije i za bezbroj slika i snimaka.

Samsung je kod Note 10 serije odlučio udovoljiti korisnicima koji se stalno žale na bateriju na svom smartfonu. Baterija je kapaciteta 4300 mAh, a sam kapacitet danas ništa ne znači, već je bitnija autonomija uređaja, ali i koliko se brzo baterija puni. Tako kod ovog smartfona imamo oboje: i odličnu autonomiju i mogućnost super brzog punjenja. Kažem super brzog, prevedeno u brojke to znači da ćete za samo pola sata dobiti 50ak posto baterije, dok se od 0-100% dolazi za samo jedan sat i 17 minuta. Note 10+ moguće koristiti i kao wireless powerbank zbog opcije reverzibilnog bežičnog punjenja. Kao što može bežično puniti druge smartfone, pogađate da podržava i bežično brzo punjenje.

Zaključak

Iako je lako reći kako je uređaj koji u slobodnoj prodaji dođe preko hiljadu  eura jedan od najboljih, potrudila sam se naći i ono što na takvom, skupom uređaju ne valja. Iako sam se zaista potrudila, kod Note 10+ smartfona, nijesam našla gotovo nijednu manu i moram priznati da je ovo možda i najbolje što smo vidjeli od Samsunga.

Ekran je velik i besprekoran, komponente koje se nalaze unutar uređaja su flagship razreda, zvuk je kvalitetan, kamere su jedne od najboljih, a sve skupa je upakovano u jedan od najljepše dizajniranih smartfona. Konkurenciji, a tu govorim o novopredstavljenoj Mate 30 seriji od Huawei i iPhone 11 triu od Apple, neće biti nimalo lako u borbi s Note 10 serijom. Što se mene tiče, borbu su već dobili!