Digitalni ekosistem u Crnoj Gori je u velikom usponu i jedan je od preduslova modernog poslovanja. Međutim, kako se naša zemlja suočava sa epidemijom koronavirusa, mnogi poslodavci su svojim radnicima omogućili da, uz brz internet, savremenu tehnologiju – pametne telefone, računare ili tablet uređaje svoj dom pretvore u svoje radno mjesto. Tako u poslednjim nedjeljama svjedočimo ubrzanoj digitalizaciji koju javne institucije, ali i mala i srednja preduzeća sa svojim zaposlenima uspješno sprovode.

Digitalni nomadi i IT-ijevci davno su navikli na ovaj životni stil, a šta je sa onima koji se prvi put suočavaju sa ovim izazovom? Evo nekoliko savjeta kako da i prilikom rada od kuće budete produktivni, efikasni i relaksirani, što je više moguće.

1. Pokušajte da svoj ritam i okruženje organizujete što približnije kancelarijskim uslovima. Odstranite sve što vam može odvlačiti pažnju. Znamo da je trenutno sve zanimljivije od izvještaja koji treba da pošaljete, ali tokom radnih sati odustanite od gledanje televizije, pranja sudova ili brisanja prašine.

2. Odredite prioritete. Bićete produktivniji i uštedećete vrijeme. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da efikasnost radnog učinka opada kada se više stvari radi odjednom.

3. Izbjegavajte rad iz kreveta. Čitanje i odgovaranje na mejlove, ili pisanje nekog teksta dok ležite u krevetu dovodi do toga da radite usporenim tempom, a vrlo lako vam se može desiti i da zaspite. Ležeći položaj šalje mozgu signal da je vrijeme za opuštanje i da nema potrebe za visokom koncentracijom i „budnošću“. Ostatak organizma prati te signale, zbog čega postaje jako naporno ostati fokusiran i produktivan.

4. Odredite dio svog doma koji će biti vaša „kancelarija“ tokom radnog vremena. Odavde obavljajte sav posao. Da li će to biti stočić na terasi, trpezarijski ili radni sto – važno je vam bude udobno i da u imate mir da biste uspješno obavili radne zadatke.

5. Obezbijedite vaš uređaj sigurnosnim softverskim rešenjem. Svakodnevno korišćenje interneta, slanje na desetine mejlova i pristupanje mnoštvu sajtova kako biste došli do potrebnih informacija, može ugrozitu bezbjednost vaših uređaja i podataka. Važno je da uređaj obezbijedite sigurnosnim softverskim rješenjem, kao što je Samsung Knox, platforma koja pruža zaštitu na više nivoa. Od trenutka kada je uređaj uključen, Knox je stalno u službi zaštite njegovog identiteta, kao i ličnih i profesionalnih informacija koje se na njemu čuvaju. Knox pruža dvostruku zaštitu, od samog sklopa čipova uređaja, pa sve do instaliranih programa i operativnog sistema. Drugi nivo zaštite predstavlja Secure Folder aplikacija u kojoj je moguće sačuvati sve što želite samo za svoje oči i jedino vi kao korisnik imate pristup „svojoj skrivenoj kutiji“.

6. Ne zaboravite na fizičku aktivnost! Ovaj savjet važi i za rad od kuće kao i tokom radnog vremena u kancelariji: ustanite i prošetajte se. Pravite pauze, protegnite noge, uradite kratke vježbe ili se dobro istegnite. Ovo je posebno važno jer stolice koje koristimo kod kuće i nisu baš namijenjene za cjelodnevni rad.

7. Pravilno organizujte vaše obroke! Ukoliko tokom rada planirate kraću pauzu za pripremu ručka, ali onda iskrsne prvi, pa drugi hitan zahtjev, zatim i molba za pomoć od kolege, vi ste ponovo ostali gladni… Evo mogućeg rešenja: uveče pripremite hranu za sjutra! Pobrinućete se da ni posao, a ni vaš stomak neće da trpi. Zabavite se kombinujući omiljene ukuse i sastojke.

I na kraju, ne plašite se rada od kuće. Ovo je period kada više vremena možete provesti sa porodicom i kućnim ljubimcem. Na kraju, nikad nije bilo lakše posle posla pustiti omiljeni film ili seriju i uživati!

Autor: Sanja Milosavljević, Impact Institute
Fotografije: Samsung Crna Gora