Izazovno vrijeme u kom živimo donosi nam sve učestalije alergijske reakcije. Pretpostavlja se da 20% svjetske populacije boluje od neke vrste alergije. Poslednjih 40 godina u svijetu je zabilježen porast alergijskih bolesti, posebno u zemljama koje se smatraju razvijenim, urbanizovanim i prosperitetnim. U Evropi, na primer, svaka druga osoba ima neki oblik alergije. Stručnjaci tvrde da ćemo do 2022. skoro svi već odmah po rođenju imati ovaj problem.

Kakve veze imaju probiotici sa alergijama?

Istraživanja konstatno potvrđuju da je nedostatak određenih probiotskih bakterija povezan sa razvojem alergije. Ova veza je detaljno opisana pod imenom Higijenska hipoteza. Doktori sada znaju da je neophodno da bebe što je moguće više budu izložene dobrim mikroorganizmima posebno u prvih 6 mjeseci života jer će se na taj način smanjiti mogućnost da u kasnijem životnom dobu razviju neki oblik alergije. Mikrobiota iz majčinog porođajnog kanala i njenog crijevnog trakta igraju ključnu ulogu da bi se beba razvila u zdravu osobu koja nije sklona alergijama.

Dakle, prvih 6 mjeseci je period koji određuje da li će beba biti zdrava ili će imati povećanu sklonost ka alergijama. Jednom kada organizam odreaguje alergijski on ima tendenciju da razvija i druge oblike alergije tokom života. Dijete koje boluje od alergija najčešće prati progresija (pogoršanje) simptoma pa se, kako dijete raste, često alergija na određenu vrstu hrane udružuje sa alergijom kože (ekcemima) ili vodi ka alergijskom rinitisu ili bronhijalnoj astmi. Zato je preporuka djetetu ne podsticati lošom ishranom alergije. Dok je malo najbolji izbor je dojenje, a nakon toga umjesto kravljeg ili biljnog mlijeka birajte specijalne adaptirane formule, kreirane upravo za alergije.

Najčešća alergija kod beba i djece

Jedna od najčešćih alergija na hranu u ranom djetinjstvu je alergija na proteine kravljeg mlijeka. Između 2% i 7% dece tokom prve godine života pati od alergije na proteine kravljeg mlijeka.

Promene na koži: svrab, crvenilo, koprivnjača, ekcem…

Promene od strane gastrointestinalnog trakta (sistema organa za varenje): otok usana, česta regurgitacija, povraćanje, proliv, zatvor, neugodnost u stomaku, bolno nadimanje,  krv i / ili sluz u stolici…

Promjene od strane respiratornog sistema (sistema organa za disanje): curenje iz nosa, uporan kašalj i sviranje u plućima (vizing).

Šta majke mogu uraditi?

Dojite bebu što je moguće duže. Majčino mlijeko sadrži sastojke koji promovišu rast dobrih bakterija u crijevima bebe. Ukoliko dojenje nije moguće birajte kvalitetnu adaptiranu formulu. One sadrže dovoljno probiotika i drugih minerala i vitamina potrebnih za rast i razvoj djeteta.