261871_10150230403653889_308380_n

CHIWELOOK:      Da li i kako ispoljavate svoju ličnost kroz modu?

Moj stil oblačenja  je u dobroj mjeri povezan sa mojim raspoloženjem, senzibilitetom, načinom razmišljanja. Mijenjao se tokom godina, ali su neke stvari, poput džinsa, konstanta u mojoj garderobi. Danas volim jednostavno, svedeno i nepretenciozno oblačenje, sa tek ponekim neobičnim detaljem. Rijetko mi se dešavalo da obučem nesto u čemu se ne osjećam prirodno i  ugodno.

CHIWELOOK:      Koji su bili simboli mode Vašeg djetinjstva?

MAJA: Sve ono što je pratilo pop/rok scenu 80-tih i tada poularne filmove poput Flashdance-a koji se davao u danas nepostojećem Kinu „Kultura“, poslije koga smo ja i moja drugarica Sonja plešuci išle kući. 🙂 Zapravo su mnogi od tih komada  moderni i sada: kožna jakna „rokerka“, adidas patike „Gazela“ koje smo kupovali u Slovenia sportu, a koje je u modu vratio Jay Kay, frontmen benda Jamiroquai. Nosili smo i najobičnije bijele  Startas patike iz „Borova“ , fluoroscentne detalje poput traka za kosu, znojnika ili čarapa, široke Levis farmerke koje se sada zovu boyfriend jeans, a tada smo ih zvali „balke“, šortseve od teksasa  i obične pamučne majice sa pop art motivima ili natpisima bendova. U srednjoj školi nezaobilazne su  bile starke i teksas jakna, skoro svi smo to nosili, nisu nam trebale školske uniforme.  Moda je u svakom slučaju bila prilagođenija  uzrastu i mnogo bolje odražavala buntovni tinejdžerski duh od onoga sto viđamo danas…i očigedno je prošla test vremena.

533212_10150658287163889_692678563_n

CHIWELOOK:      „Moja moda“ u tri koraka:

MAJA:

1) farmerke

2) bijela/crna pamučna majica ili bijela košulja

3) neobična obuca , zavisno od godišnjeg doba polučizme ili sandale, decentni nakit

CHIWELOOK:      Dnevna doza Vašeg uređivanja sadržana je u…?

MAJA:  Održavanju lične higijene, osnovnoj njezi tj. nanošenju krema za lice i tijelo, diskretnom šminkanju, dok oko frizure ne radim bas ništa, osim sto perem kosu svaka 2-3 dana. Ne volim “isfenirani” izgled, pa rijetko posjećujem frizera , svega nekoliko puta godišnje. Volim prirodan, ali njegovan izgled.

CHIWELOOK:      U čemu se krije tajna ljepote jedne žene?

Zvuči kao kliše , ali ipak najvećim dijelom u njenom samopouzdanju, osjećanju  ispunjenosti i zadovoljstva sobom , svojim životom, ali i sposobnosti da se nesputano izrazi i slobodno živi, što nije uvijek lako u našoj sredini.

1

CHIWELOOK:      Pokoravate li se modnim zakonima ili ih pak ignorišete stvarajući svoje?

MAJA: Volim da ispratim modna  dešavanja, ali prihvatam samo ono sto se uklapa u moje doživljaj estetike i udobnosti. Ne volim uniformisani izgled  koji je određeni trend često nametne.

CHIWELOOK:      Kako vidite budućnost savremenog odijevanja?

MAJA: U jednostavnim modelima napravljenim od hi-tech materijala ,koji se ne gužvaju ,brzo suše i lako održavaju,većoj upotrebi ekoloških i recikliranih materijala, a  nadam se i potpunom odustajanju od ubijanja životinja zarad sebične potrebe da se neko ogrne bundom. Moda  će, vjerujem, uvijek postojati  kao  umjetnički  izraz, a ne samo kao ljudska potreba za odjećom.

CHIWELOOK:      Omiljeni dizajner, aksesoar i parfem?

MAJA:  Ne robujem brendovima i čak smatram nepristojnim izdvajanje ogromnih svota novca za garderobu. Bolje je putovati. Ali, ako bih birala, od već etabliranih brendova volim pariške brendove  Isabel Marrant, American Vintage, Zadig&Voltaire, zatim Surface to Air , čije je zaštitno lice bila i Kim Gordon frontwoman kultnog benda Sonic Youth.  Iako su najčešće nedostižno skupi , zahvaljujucći saradnji sa švedskim lancem trgovima H&M, znaju biti dostupni i  kupcima niže platežne moci . I sama sam tako nabavila neke dobre komade.

Često i rado nosim majice i torbe  koje dizajnira Tanja Markuš , a koje nastaju  na radionicama za šivenje i sito stampu koje Centar sa ženska prava organizuje  za svoje  klijentkinje, zahvaljujući podršci Telekoma. Ove godine sarađujemo sa još tri mlade umjetnice Teodorom Nikčević , Bojanom Bogavac i Jovanom Vujanović, čiji ‘e dizajn biti na majicama i torbama  koje ćemo prodavati na bazaru koji organizujemo 16. maja ispred Dvorca Petrovica.

Volim i belgijski  brend Martin Maison Margiela, čiji je butik u Briselu smjesten u bijeloj jednostavnoj kući, bez ikakve reklame ili oznake da se tu nalazi neka radnja s odjećom. Volim da posmatram takve koncepte, enterijere, detalje  i u svemu tome  sama kupovina je potpuno sporedna. Ipak najviše volim alternativne radnje, još uvijek nepoznatih kreatora kakve sam viđala u Briselu, Berlinu, Amsterdamu, u kojima, po pravilu, čujem dobru muziku i kupim nesto neobično i jeftino. Na takvim mjestima kupujem i aksesoar – neobične  ogrlice, prstenje, minđuse geometrijskih oblika i futurističkog stila.

Nisam od onih osoba koje čitav život  koriste isti parfem, volim da mijenjam. Volim La robe Noir od Guerlaina, a za ljeto miris drveta i morske soli brenda Jo Malone.

429719_10150619036498889_1333830896_n