Johnny Cash u jednoj od svojih pjesama kaže: “I wear the black for the poor and the beaten down, Livin’ in the hopeless, hungry side of town.” Volim Cash-a, ali to nije razlog zbog kojeg ja nosim crnu. Ne nosim je ni zato što sam depresivna, ni da bih izgledala tanje, niti  misteriozno. Ni ostatak populacije koja je obožava ne radi to iz tih razloga. Kada nosim crnu, kada sam umotana u njoj, osjećam se autentično. Volim njenu suptilnost i njenu pobunu u suprotnosti sa njenom čednom tamom i bezvremenošću. U njoj se osjećam moćno, možda zato što ova ne-boja upija svu svjetlost u spektru boja. Sve boje su tu.

U zapadnoj kulturi, crna je na nezasluženo lošem glasu kao boja žalosti, melanholije i zla. Ali, u starom Egiptu, crna je predstavljala život i ponovno rođenje kao omaž crnom tlu doline Nila. U djelovima Afrike, crna je povezana sa kišnim oblacima, simbol je prosperiteta i života.  Srednjovjekovni Katari vidjeli su crnu kao boju savršenstva. Isto kao i Renoir koji je izjavio kako mu je trebalo 40 godina da otkrije kako je crna kraljica svih boja.

Odvići se od crne, kada se jednom zaljubite u nju može biti samo pod pritiskom ili na silu, što obično rezultira neuspjehom. Ja volim boje, ali iskreno kad obučem pastel, osjećam se kao varalica. Osjećam se kao cvijet. A ja…, ja nisam cvijet. Ja sam kamen. Oniks. Ametist. Dijamant.

11149188_10153292806617952_1031206268_n

Mala crna Haljina uvedena je 1926. godine od gospođice Chanel, a  devedeset godina kasnije, ona je i dalje modni imperativ. I konačno – crna je STAV! Možete je nositi obično ili sa naborima, ali to nikada ne izgleda neozbiljno. “To je najpopularnija i najzgodnija i najelegantnija od svih boja”, rekao je i Dior. A ja kažem da je to boja sa namjerom, jer crna može biti ponekad upadljivija od bilo kao boje. Možete nositi crno u bilo kom trenutku, bilo kom uzrastu i prilici… Planiram da zadržim crnu sa godinama, uprkos upozorenjima stilista da Vas crna čini starijima. Ne zanima me. Nisam zainteresovana da budem „žena paun“, koja kako stari, nosi svetlije boje, ne bi li izbjegla nevidljivost. Znam, kritičari crne odjeće govore o skrivenoj depresiji i mračnoj prirodi, ali nisam sigurna da se te etikete odnose na mene, bar ne gro vremena. Međutim, dovoljno sam veliki obožavalac mode da razumijem vrijednost uparivanja crne sa otkačenim i šarenim nakitom i ostalim aksesoarom. Crna može izgledati ljepljivo, posebno ako se  nosi u lažnoj koži ili poliesteru. Zato, birajte crnu pažljivo.

Krenula sam ovog petka na posao vesela, od glave do pete u crnom, naravno 🙂 I sada mi odzvanja majkin glas koji govori „ Izgledaš kao da si krenula na sahranu!“

Vive le noir!