Počinjem da imam ozbiljan problem sa današnjim konceptom “savršenog”. Dopada mi se taj čisti zvuk kada ga izgovaramo, divim mu se kao težnji – „savršena haljina“, „savršen dan“, itd. – ali je u industriji ljepote, koliko se kao fraza koristi, postao izlizan i kao rezultat toga i potcijenjen. Danas postoji više preparata za savršenu kožu i kosu, nego što postoji tipova kože i kose koji idu uz njih. Gdje god da se okrenem tu su raznorazni „perfektori“, produživači trepavica, botoksi za kosu, usne i ostale „sitnice“. Da li je još neko od vas umoran od sveg ovog savršenstva?

Sve te male tube, pakovanja i bočice koje obećavaju, kozmetički su ekvivalent sprejanju, a ja ne mogu reći da sam njihov ljubitelj. Nevoljno ću priznati da je u redu, ali ne i više od toga. Na mladima mi se uopšte ne sviđa i muka mi je gledati beskarakterna voštana lica. Otišli smo od “prirodnog”, preko “pojačano prirodnog” do “nenormalno prirodnog” (što uopšte nije prirodno!) Svi znamo da je za ‘prirodan izgled’ potrebno više vještine i truda nego što bi trebalo, ali kako sam starija shvatam da se ta prirodnost lako postiže. Ne treba mi toliko stvari na licu i što je važnije – više NE ŽELIM toliko stvari na svom licu. Ako već sada, u svojoj trećoj deceniji počnem težiti porcelanskom licu osamnaestogodišnjakinje, šta ću raditi sa 50 godina? Odlazak pod nož biće jedina opcija, koja se vrlo često ne završi dobro. Ali, zašto bi to radili? Najveći uspjeh i stupanj zrelosti je prihvatiti svoje tijelo i biti srećan sa onim što imaš. Besprijekorno 30-godišnje lice na vratu žene od 50?! Ne ludujte. Ne možete pobjeći od uticaja gravitacije, osim ako ste već kupili plac na Marsu.

Zbog čega su trendovi doveli ženstvenost na ovaj suludi stupanj perfekcionizma i „lutka-izgleda“ među mladim ženama? Današnje tetovirane obrve,  trajna šminka, ten iz solarijuma, plastični nokti i glatka koža na kojoj nema ni jedne dlake, osim onih koje su vještački nadograđene na glavi, učinili su da se žena pretvori u površno-savršenu, beskarakternu voštanu figuru, što je (žene, trznite se), veoma ružno i krajnje dosadno!

Poenta istinske, „ostavlja bez daha“ ljepote je da ona NIJE savršena. Oko posmatrača se uvijek zakači za ono nešto, što malo odskače iz pravilnih okvira, nešto ushićujuće, nesavršeno i prekrasno: Georgia May Jagger, Lara Stone i Lauren Hutton sa svojim razdvojenim zubima, Sophia Loren i njena “prevelika” usta i nos, elegantne i lijepe oštre crte lica Katharine Hepburn.

Georgia May Jagger, Lara Stone, Lauren Hutton, Sophia Loren, Katharine Hepburn.

Georgia May Jagger, Lara Stone, Lauren Hutton, Sophia Loren, Katharine Hepburn.

Novo “savršeno” je neukusno sredstvo za smirenje, koje je previše lako postići sa gutljajem „ovoga“, uvlačenjem stomaka „tamo“ i povremenim kozmetičkim punjenjem „onamo“. Tu mora postojati nešto više… Ono što „fembot“- u (ženskom robotu) nedostaje je – čovječanstvo, karakter, individualnost i pamet, a ja ću sve to sa zadovoljstvom uzeti, zajedno sa svojim borama, celulitom i ostalim manama u ovom takozvanom savršenstvu današnjice. Jer, za mene biti jedinstven, biće uvijek mnogo bolje, nego biti savršen.